srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: октобар 2017

Поводом дана ослобођења  Костолца,у спомен на пале борце и жртве нашег народа у Народноослободилачком рату  венце су на Спомен обележје у Старом Костолцу положили у име Градске општине Костолац, заменик председника   Саша Грубетић и чланица Већа Градске општине Весна Љубисављевић, затим испред Огранка ТЕ-КО Костолац  директори Милан Лаковић,Ђорђе Кучинар и Ненад Марковић,директор Прим-а Предраг Славковић  као и представници Месне заједнице Стари Костолац, председник Марио Јанковић са сарадницима. 

Објављено у Вести

Поводом обележавања „Месеца октобра – месеца старих“ у просторијама Канцеларије за ромска питања у Костолцу 11. октобра је организована акција мерења крвног притиска и шећера у крви. Овој превентивној акцији, коју је у сарадњи са Градском општином Костолац и Патронажном службом Дома здравља Костолац организао Црвени крст Пожаревац, одазвало се 66 пензионера. Најстарији Костолчани су поредпровере здравственог стања били у прилици и да добију савете о спречавању настанка озбиљних здравствених проблема.

 

Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста Пожаревац изразио је наду да ће ова акција мотивисати старије Костолчане да се укључе у друштвени живот, како би осетили да нису одбачени и заборављени.

 

Весна Љубисављевић, члан Већа ГО Костолац, истакла је да локална самоуправа подржава овакве акције и да води рачуна о својим најстаријим суграђанима, а пре свега настоји да подигне свест грађана по питању здравља.

 

Ова традиционална акција се организује већ неколико година и по речима др Борке Шутовић, руководиоца костолачког Дома здравља, посвећена је презентацији здравих стилова живота:

 

- У току нашег свакодневног рада, спроводимо све ове активности, тако да није само данашњи дан и месец октобар посвећен старима, већ и цела година. Трудимо се да побољшамо њихово здравље, да утичемо на превенцију болести и најважније укључимо пацијенте у сам ток болести лечења, како би допринели унапређењу њиховог здравља. Наравно, процес здравог старења почиње од младости, јер ако се здраво хранимо и имамо здраве навике живота доживећемо и здравију старост – истакла је др Борка Шутовић и нагласила да је веома важна умерена физичка активност и хигијенско дијететски режим, како би се спречиле многе хроничне болести.

Објављено у Вести

У костолачком Привредном друштву „Производња, ремонт и монтажа машина и опреме" 5. октобра су машинбравари, вариоци и други радници машинске струке, њих 181, потписали Уговоре о раду на неодређено време. Велики пријем радника уследио је након одличних пословних резултата које је ово предузеће остварило у последње две године. Вредно је истаћи да се „ПРИМ“ сврстава у групу предузећа са најбољом бонитетном оценом у Србији, односно да спада у 10 процената најбољих фирми регистрованих на територији државе, што потврђује и добијање „Сертификата бонитетне изврсности“ .

На основу добрих пословних резултата руководство Привредног друштва „ПРИМ“, уз подршку Градске општине Костолац и града Пожаревца, донело је одлуку за потписивање уговора на неодређено време за 181 радника.

Председник Градске општине Костолац, Иван Савић, изразио је велико задовољство поводом потписивања уговора на неодређено време младих радника, који су у претходне две године почели да раде у овом предузећу на пословима у производњи. Највише је запослено бравара, заваривача, али и других структура углавном машинске струке:

– Управо су ти радници и допринели добрим резултатима пословања „ПРИМ“-а, а круна свега тога у 2017. години је вредност уговорених послова у износу од милијарду и по динара, са тенденцијом да се повећа и на износ до две милијарде динара. Разлика у односу на 2015. годину, када је било уговорено 600 милиона динара, је више него очигледна, поготово када се има у виду да тај износ није био довољан ни за плате тадашњих радника. Континуирани рад, посвећеност послу, борба да се добије посао и да се затим oдради квалитетно од стране радника који су озбиљно схватили своје задатке и на крају награђени за уложен труд и рад потписивањем уговора у стални радни однос, рекао је Савић и нагласио да је потребно да се настави са добрим радом у предузећу како би „ПРИМ“ постао лидер у области металопрерађивачке индустрије, не само у нашем региону,већ иу целој Србији.

Предраг Славковић, директор овог предузећа је истакао да је својим радом „ПРИМ“ показао у пракси да и државна предузећа могу да раде позитивно и квалитетно:

- Од фирме која је била у великим проблемима пре две године, створили смо фирму у успону. Постигли смо успех који није линеаран већ има експоненцијалну функцију, тако да је 2015. остварен приход од 600 милиона, 2016. од милијарду, а већ 2017. године приход је износио милијарду и по динара, што је показатељ да предузеће послује из године у годину све боље и успешније, навео је Славковић и напоменуо да је у односу на 2015. годину остварено повећање плата за 20 процената.

Заменик градоначелника Пожаревца, Саша Павловић, рекао је да је добро пословање и повећање прихода у последње две године, од тренутка када је постављен Предраг Славковић на место директора, омогућило и пријем у стални радни однос оволиког броја радника:

– Треба напоменути да пријем радника није био неоснован, јер послови које је директор Славковић са својим сарадницима уговарао захтевали су и пријем нових радника. Проширење послова и проширење делатности овог предузећа допринело је и повећању прихода предузећа, рекао је Павловић и истакао да град Пожаревац подржава овакав вид пословања и запошљавања, јер ће на тај начин 181 породица моћи боље и квалитетније да живи.

Објављено у Вести

Радови на реконструкцији Спортске хале и платоа и приступних стаза око хале у Костолцу приводе се крају, а у том делу града, поред реконструкције дела улице Боже Димитријевића са тротоарима са обе стране, заједно са радовима који се изводе и у Основној школи „Јован Цвијић“ и радовима на уређењу парка поред школе, вредност инвестиција је близу 160 милиона динара. Градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић и председник Градске општине Костолац, Иван Савић са својим сарадницима у среду, 20. септембра, обишли су ова градилишта.

 

Костолачка Спортска хала ће након завршетка започетих послова добити сасвим нов ентеријер, који ће задовољити високе стандарде за одржавање спортских такмичења. Према речима председника Ивана Савића до сада су реализовани радови на санацији паркета који је хоблован и прелакиран, обележенновим линијама за рукометно, кошаркашко и одбојкашко игралиште. Поред паркета реконструисан је кров, замењена ПВЦ столарија, извршена демонтажа постојеће и монтажа нове ЛЕД расвете, реконструисане су свлачионице, урађена је санација мокрих чворова, а у току је и уређење фасаде.

 

- Средства која су била предвиђена на основу предмера и предрачуна радова износила су око 18 милиона динара. Јавном набавком спроведеном у пет партија, остварена је уштеда већа од 30 процената у односу на процењене пројектантске и тржишне вредности. Поред радова на реконструкцији Спортске хале у току је и рехабилитација и поплочавање свих приступних стаза око објекта, а предвиђено је да се поплоча око 4060 квадратних метара, навео је Савић и додао:

 

- Поред реконструкције Спортске хале у току су и радови на санацији улице Боже Димитријевића у дужини од 160 метара, као и уређење тротоара са леве стране у ширини од четири метра и са десне стране у ширини од два метра. За ову инвестицију град Пожаревац је издвојио10 милиона динара, истакао је Савић и захвалио градоначелнику и његовим сарадницима зато што су све захтеве Градске општинеКостолац уврстили у финансијске планове града Пожаревца и одвојили значајна средства костолачкој општини.

 

Радови на локацији између Основне школе „Јован Цвијић“, стадиона и Дома омладине део су пројекта уређења стадиона, а њихова вредност је око 30 милиона динара.

 

- Радови који се обављају на овом простору су комплексни и вишенаменски. Планирана је изградња трим стазе са тартан подлогом, пешачке стазе од штампаног бетона, постављање нових клупа и фитнес справа, али и изградња галерије на отвореном са осам табли које ће се користити за изложбе слика и других поставки, навео је заменик градоначелника Пожаревца, Саша Павловић. Такође у оквиру овог комплекса биће постављени шах столови и још једно дечије игралиште. У плану је и реконструкција кошаркашког терена и постављање нових рефлектора, тачније 24 стуба канделаберске расвете и постављање подне расвете са елементима тачкастог осветљења. Овим пројектом је такође у плану и уређење паркинг простора и извођење хортикултурних радова који предвиђају санацију терена, садњу траве и садница дрвећа, истакао је Павловић.

 

- Тренутно се у костолачкој Основној школи приводе крају радови у вредности од 100 милиона динара, а укупна вредност свих инвестиција које се реализују на овом потезу је око 160 милиона динара, рекао је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и истакао да Градска општина Костолац никада није имала већи буџет и већи прилив директних инвестиција од града Пожаревца, као и да то није све што ће бити уложено на територији Градске општине Костолац.

 

Градоначелник Пожаревца је додао да ће се и у наредном периоду наставити са равномерним улагањем у свим месним заједницама које припадају територији града Пожаревца, напоменувши да је само у путну инфраструкруру на територији Градске општине Костолац у претходном периоду уложено око 60 милиона динара. Спасовић је такође похвалио и руководство Градске општине Костолац, које предводи Иван Савић, јер испуњава све задатке постављене од Града, али и успешно реализује сопствене планове. Реализацијом ових пројеката, како је навео градоначелник Спасовић, доприноси се бољем животу свих грађана костолачке општине, а са побољшањем квалитета инфраструктуре на територији Градске општине Костолац ће се наставити и у наредном периоду.

Објављено у Вести

Завичајна књижевница Матилда Вељковић представила је свој нови роман Видарка прошлог викенда у Библиотеци у Костолцу.

Матилда Вељковић, млада књижевница која је привукла пажњу бројних читаоца својим романом „Змај и Милена“, наставља кроз роман „Видарка“ са својим оригиналним приповедањем, веома питким за читаоце, са занимљивом породичном причом, прожетом нитима фолклорне фантастике. Уз одломке из књиге, промотивни видео урађен за књигу у режији Игора Михајловића (музику компоновао Марко Вељковић, а филм прати дивни глас Матилде Вељковић), опуштен разговор о самој књизи, али и о народним обичајима, књижевности и издавачкој делатности у Србији - протекло је још једно од успешних књижевних вечери у Библитеци у Костолцу.

Након књижевне вечери, Матилда Вељковић, као једна од ретких књижевница која пише о фолклорној фантастици у Србији, учинила је част Љубитељима фантастике у Костолцу и придружила им се на њиховом редовном састанку у Библиотеци. Наставио се разговор о српским народним обичајима, о фантастици и о књигама фантастике у Србији.

Објављено у Вести

Атлетска Србија је 30. септембра, сада се то са сигурношћу може рећи, добила још једну квалитетну дугопругашку манифестацију, која ће верујемо постати традиционална. Велики број учесника, уз значајно интересовање публике и одличну организацију, по највишим стандардима допринели су да се успешно заврши први Костолачки полумаратон „Трка легионара“.

 

Полумаратон је стартовао у центру Костолца, а након 21 претрчаног километра улицама рударског града и Старог Костолца циљ је био у популарном Археолошком парку „Виминацијум“. За „Трку легионара“ је било пријављено 237 такмичара из целе Србије.Најуспешнија у женској конкуренцији била је Александра Маринков, трку је на другој позицији завршила Данијела Цветковић, док је трећа била Јелисавета Јовичић. Победник у мушкој конкуренцији је Ненад Живковић, други је био Зоран Радичанин, а трећи је кроз циљ прошао Новица Стојановић. На крају „Трке легионара“ специјалне награде добили су настарији и најмлађи учесник - Лазар Секулић (70 година) и Срећко Стојадиновић (17 година).

 

Костолачки полумаратон су употпуниле и две пратеће трке. У „Трци слаткиша“ 50 малишана из вртића надметало на стази дугој 100 метара. Најбржа девојчица је била Сташа Максић, а победник у конкуренцији дечака је Богдан Ђокић.У „Трци задовољства“ на стази дугој пет километара било је 59 учесника. Најуспешнија у женској конкуренцији је била Стефана Церовина, трку је на другом месту завршила Невена Андрејић, а на трећем Јелена Костић. Стазу je у мушкој конкуренцији најбрже претрчао Дејан Шпановић, на другој позицији је биоЗоран Манојловић, а на трећој Лука Јовановић.

 

Ове занимљиву и атрактивне спортску манифестацију успешно су организовали Градска општина Костолац, Културно – спортски центар „Костолац“ и Спортско удружење „Маратон тим Пожаревац“.

Објављено у Вести

„Упућујем искрене честитке грађанима Градске општине Костолац поводом 13.октобра Дана ослобођења од фашизма. Поносан сам на нашу слободарску традицију, на историјски континуитет борбе за добро, а против зла. Ово је и  Дан сећања на Народноослободилачку борбу, пале животе наших грађана али и подсетник да су ти животи положени као залог будућности, будућности у којој се ми сада, одговорно боримо за бољи стандард грађана, нова радна места, породицу и људске вредности“ - додао је на крају своје честитке упућене суграђанима председник Градске општине Костолац Иван Савић.

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас853
Јуче3828
Ове недеље4681
Овог Месеца45866
Укупно3600454

Ваша IP адреса је: 34.204.181.19 уторак, 19 март 2024 05:48
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!