srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: децембар 2017
четвртак, 28 децембар 2017 11:09

Новогодишња честитка

 „Драги Костолчани,желим Вам добро здравље,личну и породичну срећу као и сваки напредак у наступајућој 2018.години.У годиникоја је за нама радили смо марљиво и одговорно и то је само подстицај да и наредна година,буде година за остварење озбиљних планова и циљева на добробит свих грађана Костолца” - поручио је ПредседникГрадске општине Костолац, Иван Савић.

Објављено у Вести

Градска општина Костолац у сарадњи са Електродистрибуцијом Пожаревац, а на захтев грађана извршила је реконструкцију нисконапонске мреже у улицама Симина, Николе Тесле и Вере Благојевићу насељу Стари Костолац. Циљ ових радова је побољшање квалитета напона и обезбеђивање квалитетног напајања електричном енергијом. Поред ових локација у Старом Костолцу реконструисана је и нисконапонска мрежа у насељима Острово, Петка, Кленовник, као и у костолачкој улици Цара Душана.

Председник Градске општине Костолац,Иван Савићје поред наведених локација у насељу Стари Костолац, данас обишао и насеље Канал где је урађена реконструкција нисконапонске мреже, али и постављена нова улична расвета у улици Девет Југовића. Такође у насељу Канал завршено је и асфалтирање улице Кнеза Милоша, што је свакако допринело побољшању услова живота становника овог насеља. Савић је током редовног обиласка радова, обишао и улицу Цара Душана у Костолцу, где се тренутно обављају радови на реконструкцији нисконапонске мреже, али и врши постављање нове уличне расвете.

- Задатак одборника у Скупштини Градске општине Костолац и чланова Савета месних заједница јесте да саслушају све проблеме грађана и да њихове захтеве проследе Градској општини Костолац. Надам се да су грађани задовољни досадашњим радом, а ми ћемо се трудити да наставимо истим темпом, како би учинили да живот грађана костолачке општине буде још квалитетнији и бољи – рекао јеСавић и изразио захвалност радницима Електродистрибуције који су успели да по овако тешким временским условима приведу посао крају, као и самим извођачима који су испунили захтеве свих грађана са територије Градске општине Костолац.

Владица Бранковић, шеф костолачке Испоставе „Електромораве“ је истакао добру сарадњу са локалном самоуправом и са члановима Савета месних заједница и најавио амбициозне планове за 2018. годину, који се односе на инвестиције и текућа одржавања, а све у циљу квалитетнијег снабдевања електричном енергијом свих грађана на територији Градске општине Костолац.

Члан Савета МЗ Стари Костолац,Небојша Станојловић,захвалио се на великој подршци  Градској општини Костолац и Испостави „Електромораве“ у Костолцу, који су им увек излазили у сусрет и испуњавали све захтеве мештана Старог Костолца. 

Вредно је истаћи да су сви радови изведени према плану, без застоја и било каквих безбедносних ризика, за шта највеће заслуге припадају оперативним тимовима  „Електромораве“ у Костолцу. Побољшањем квалитета испорученог напона након реконструкције нисконапонске мреже, побољшан је и квалитет живота грађана на територији целе костолачке општине, тако да ниједно насеље није запостављено.

Објављено у Вести

Градска општина Костолац и град Пожаревац у сарадњи са Домом здравља Пожаревац донирали су два нова апарата за труднице и бебе костолачком Дому здравља, односно Служби за здравствену заштиту жена. Један јеCTG апарат, којим се региструју срчани тонови плода, уз регистровање постојања материчних контракција, док је други ACUSON NX3 апарат најновије технологије и који представља сам врх на тржишту ултразвука.

Директор Дома здравља Пожаревац, Драган Ракић, истакао је да је један од стратешких циљева у раду Дома здравља Пожаревац добра сарадња са локалним самоуправама града Пожаревца и Градске општине Костолац, која ће допринети да се захваљујући средствима из буџета обезбеде нови апарати који ће знатно допринети побољшању нивоа здравствених услуга.

Унапређењу квалитета рада, придаје се велики значај у Дому здравља, нагласила је др Тамара Секе, специјалиста гинекологије и акушерства. Она је истакла да се на годишњем нивоу прегледа између 4500 до 5000 пацијенткиња са територије Градске општине Костолац, док на месечном нивоу на преглед дође око 100 трудница.

Председник Градске општине Костолац, Иван Савић, најавио је наставак акције опремања Дома здравља:

- Трудићемо се да саслушамо потребе запослених у Дому здравља Костолац, како би даље у сарадњи са градом Пожаревцем и пожаревачким Домом здравља наставили са опремањем просторија новим апаратима. И даље ћемо радити на решавању имовинско – правних односа у вези земљишта заизградњу новог Дома здравља, што представља компликован процес, али ћемо заједничким снагама и добром сарадњом настојати да Костолац добије оно што заслужује, рекао је Савић.

Објављено у Вести

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, посетио je Основну школу „Јован Цвијић“ у Костолцу и изразио задовољство изгледом ове установе, која је сада, након реновирања, једна од најмодернијих и најлепших школа на територији Србије.

Директор костолачке основне школе, Серџо Крстаноски, захвалио се министру на посети и истакао да школу тренутно похађа 1200 ученика, а у оквиру школе постоји десет спортских секција: - Ми смо пета школа у Србији по успесима у школском спорту, односно по резултатима гимнастичара, фудбалера и рукометаша – рекао је Крстаноски и додао да је велики значај школског спорта за физички и ментални развој деце, као и за враћање правих вредности у наше друштво.

- У потпуности смо применили Закон о спорту, а сада  на крају године сведоци смо и његове примене, која је дала позитивне резултате. Недавно је у Костолцу одржан први Фестивал спорта, који је прави показатељ колико је деце активно почело да се бави спортом у клубовима који гравитирају на територији Градске општине Костолац. Захваљујући доброј сарадњи локалне самоуправе са основном и средњом школом, у школама су образоване спортске секције, а као позитиван резултат свега тога је селекција и делегирање деце и младих, као и њихов прелазак у спортске клубове, како би се активно бавила спортом – рекао је Иван Савић, председник Градске општине Костолац и додао да је локална самоуправа претходних година доста улагала у развој спорта, пре свега изградњом дечијих игралишта за најмлађе суграђане, спортских сала и терена на отвореном, а као круна свега је и адаптација основне школе и Спортске хале, које су комплетно реновиране.

Градска општина Костолац је једна од малобројних општина у Србији која улаже доста средстава у спортску инфраструктуру и у образовне установе нагласио је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

- Све честитке директору школе, али првенствено председнику општине који је показао како са мало средстава и рационалном потрошњом може да се добије вишеструки ефекат, пре свега улагањем у спортске објекте. Ми ћемо у наредних месец дана, кроз пројекат који спроводи Министарство омладине и спорта „Спорт у школе“, променити спортске реквизите (мреже, голове, табле и обруче) како би ова фискултурна сала постала база целокупног спорта за Браничевски округ – рекао је Удовичић и навео да је ово само почетак.

С обзиром да спорт има кључну улогу у сваком друштву циљ локалне самоуправе у наредном периоду биће наставак омасовљења спорта и тежња ка остваривању врхунских резултата спортиста кроз школски и професионални спорт.

- Једини проблем представља смештајни капацитет у Костолцу, како би се привукао што већи број спортиста из других делова Србије, али и из иностранства. Следеће године у Пожаревцу улазимо у реновирање хиподрома. Браничевски округ представићесе кроз другачију спортску призму, јер ћемо промовисати спортове који нису толико заступљени. Сада кроз школски спорт желимо да привучемо што већи број деце у систем спорта и на тај начин промовишемо здраве стилове живота – додао је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Градска општина Костолац улаже значајне напоре како би мотивисала децу да се баве спортом и практикују здраве стилове живота. Пре три године отворен је Национални гимнастички центар, а затим се кренуло и у разраду пројекта, на основу кога би Кајак кану клуб добио своје две стазе и како би се кајакаши спремали за велика такмичења. Реновирана је Спортска хала и реализован један од већих пројеката – адаптација костолачке основне школе која је сада једна од најмодернијих школских установа у Србији и која ће бити база за развој врхунског спорта.

Објављено у Вести

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић приликом свечаног отварања Канцеларије Центра за социјални рад у Костолцу поручио је да Влада Републике Србије жели да сарађује са локалном самоуправом, јер као партнери заједно могу да унапреде рад како социјалних, тако и свих осталих установа на локалу.Том приликом уговор о пословно -  техничкој сарадњи ,  потписали су председник Градске општине Костолац Иван Савић и директорка Центра за Социјални рад Пожаревац Татјана Рајић. Отварање Одељења Центра за Социјални рад у Костолцу,пример је добре сарадње локалне самоуправе и Центра за социјални рад који треба да следе остале локалне самоуправе. „Наш задатак у наредном периоду јесте да обезбедимо да Центри за социјални рад изгледају модерно и  функционално како би запослени могли на најбољи могући начин да пружају неопходну помоћ свим грађанима“ -  рекао је министар Зоран Ђорђевић додајући да ће Влада Републике Србије заједно са локалним самоуправама у наредном периоду донети план, који ће обезбедити још боље услове за функционисање центара за социјални рад.

„Отварањем Канцеларије Центра за социјални рад у Костолцу, направљен је искорак у доступности услуга социјалне заштите корисницима који долазе из најугроженијих и најосетљивијих група“ – рекла је између осталог директорка Центра за социјални рад у Пожаревцу, Татјана Рајић нагласивши да од 6500 хиљада активних корисника ове установе, чак 1100 долази из Костолца.

Председник Градске општине Костолац, Иван Савић је рекао да је отварање Одељења Центра за социјални рад изузетно важно за грађане Костолца, јер ће сада моћи своја права из области социјалне заштите да остваре на једном месту, без потребе да одлазе у Пожаревац. Самим тим, ово јејош само један од начина којима локална самоуправа настоји да приближи све услуге грађанима.

Свечаном отварању присуствовао је  градоначелник града Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима као и представници Ромске канцеларије у Костолцу.

Објављено у Вести
субота, 09 децембар 2017 13:23

Стоп породичном насиљу!

У петак, 08. Децембра организована је јавна трибина под називом „Стоп породичном насиљу“ у Дому омладине у Костолцу са почетком у 12:00 часова.

Министарство унутрашњих послова током „16 дана активизма против насиља над женама“ спроводи кампању „Стоп породичном насиљу“, у периоду од 25. Новембра 2017. Године који је проглашен Међународним даном борбе против насиља над женама, до 10. Децембра 2017. Године, даном када је донета Универзална декларација људским правима и обележава се Међународним даном људских права.

Ово министарство има значајну улогу у превенцији и заштити од насиља у породици и партнерским односима као и кључну улогу у систему мултисекторске заштите у примени Закона о спречавању насиља у породичној примени у досадашњем систему институционалне заштите а у оквиру које је одговорност и деловање полицијског примарног значаја за даље интервенције других органа.

 Градска општина Костолац у сарадњи са Културно спортским центром „Костолац“ организовала је јавну трибину 8. децембра  под називом „Стоп породичном насиљу“. Том приликом говорили су из полицијске управе Пожаревца, кординатор официр одељења полиције самостални полицијски инспектор Часлав Живић, затим кординатор одељења криминалистичке полиције полицијски наредник Биљана Недељковић која је истакла да је стање у Градској општини Костолац забрињавајуће, и да не прође дан а да неко не пријави насиље.  Миланче Вуковић начелник ургентне службе опште болнице Пожаревац, Весна Николић дипломирани социјални радник. Кординатор за насиље у породици Дома здравља у Пожаревцу.Драгана Костић заменик основниг Јавног тужиоца у Пожаревцу, Драгана Јевремовић Тодоровић судија за претходни поступак основног суда у Пожаревцу, Божана Буквић судија прекршајног суда у Пожаревцу и Јовановић Аца заменик командира Полицијске испоставе у Пожаревцу. Након чијих објашњења и упутстава како поступати у случају породичног насиља, присутни су постављали питања и добили стручне одговоре. 

Објављено у Вести

Председник Градске општине Костолац, Иван Савић заједно сапредставницима Ромске канцеларије обишао је радове у насељу Колиште.

Будући да је захтева за прикључак на топлификациону мрежу све више, Савић је истакао да ће узимати у обзир све захтеве грађана а затим надаље  израдити нову пројектну документацију за проширење капацитета.

Задовољни смо динамиком радова, јер смо изводили радове и у Дидином насељу и у насељу Колиште. Настављамо даље истим темпом на завршетку топлификације у насељу Петка, а за наредну годину се планира да се приступи топлифицирању Базенске улице као и да се изврши реконструкција и проширење топлификационе мреже у селу Костолац“ .

Реџеп Алијевић је нагласио да топлификација свакако побољшава услове живота свих становника у овим насељима, па је веома важно да топлификацијом буду обухваћена сва насеља на територији костолачке општине.

Објављено у Вести

Министар просвете, науке и технолошког развоја,Младен Шарчевић, са својим сарадницима посетио је 6. децембра Костолац и поручио да ће држава наставити да улаже у образовање.Након свечаног пријема делегације министарства просвете у просторијама Градске општине Костолац, где им је добродошлицу пожелео председник Градске општине Костолац, Иван Савић  као и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима,министар Шарчевић је најпре обишао Техничку школу са домом ученика „Никола Тесла“ .

Директор школе др Горан Несторовић, упознао је министра са условима рада, али и перспективама школе у наредном периоду. Такође је показао реновиране кабинете за теоријску и стручну наставу, као и школску радионицу.

Министар Шарчевић је потом обишао и Основну школу „Јован Цвијић“, која је у потпуности адаптирана и највећим делом, обновљена средствима Владе Републике Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима. Према речима директора костолачке основне школе, Серџа Крстаноског,  последњих неколико година у школски објекат, уложено је око 130 милиона динара за комплетну реконструкцију. Школа је из сопствених средстава обезбедила 14 милиона динара за набавку нових клупа, столица, лап топ рачунара и белих табли за пројекције. Град Пожаревац је обезбедио 10 милиона динара за замену ПВЦ столарије, а средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима, обезбеђено је 97 милиона динара за комплетну реконструкцију и адаптацију школе.

- Влада Републике Србије је за последњих годину дана реновирала 396 школа, што није рађено неколико деценија уназад. У 2018. години очекује нас велики посао у целој Србији. Поред улагања у школске зграде, улагаће се и у дигитализацију школа, што подразумева брз интернет, довољан број рачунара и електронских табли – истакао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и додао да се „Дух школе“ осећа се на сваком кораку и да је сваки кутак оплемењен.

Председник Градске општине Костолац,Иван Савић,захвалио се министру на посети и истакао да је локална самоуправа у претходном периоду посветила доста пажње деци предшколског, школског и средњошколског узраста оѕбиљним улагањем у школске објекте.

- У претходном периоду, за веома кратко време обновили смо 14 дечјих игралишта, успели смо да добром сарадњом са челницима града Пожаревца обезбедимо значајна средства из градског буџета. Ова средства су улагана у основну, средњу школу, али и у костолачки вртић. Сада имамо привилегију да у школи која броји преко 1200 ђака и једна је од највећих у Браничевском округу и Србији, угостимо министра просвете и предочимо му све оно што смо ми заједничким радом успели да реализујемонавео је Савић инајавио да ће и у наредном периоду локална самоуправа наставити да ради истим интензитетом, како би ученици имали што боље и безбедније услове за школовање.

Важно је истаћи да је у костолачкој основној школи комплетно реновирано двадесет учионица, десет кабинета, десет канцеларија, фискултурна сала, боравак, школска трпезарија и ходници школе. Поред тога урађени су спуштени плафони, уређене подрумске просторије, седам тоалета, постављена је лед расвета у свим деловима школе, замењена водоводна и канализациона мрежа, постављен је нов видео надзор, паник расвета, јављачи пожара и урађена комплетна громобранска изолација, тротоари око школе и фасада на целом школском објекту. 

Градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић навео је да су током претходне и ове године уложена значајна средства уобнављање инфраструктуре школских објеката. Захваљујући великој помоћи Владе Републике Србије и Канцеларије за јавна улагања наставиће се са адаптацијом и реновирањем школа на територији града Пожаревца, и ту се мисли на Основну школу  Доситеј Обрадовић. Новац  за образовање се не троши већ улаже нагласио је Спасовић и  додао да су у току радови на издвојеном одељењу Основне школе „Вук Караџић“ у Забели у вредности од 30 милиона динара.

Објављено у Вести
понедељак, 04 децембар 2017 16:11

Костолац – град спорта

У костолачкој Спортској хали 2. децембра је успешно организован први Фестивал спорта. На овој манифестацији представљени сусвиспортски клубови и организације са територије Градске општине. Бројни малишани, али и сви који су присуствовали овом догађају, имали су приликуда се на једном месту упознајуса свим активностима, али и великим успесима у богатој историји ових спортских колектива.Циљ фестивала је промовисање спорта и здравог начина живота, као и развој спорта на локалном нивоу.

 

- Данашњи дан је круна нашег рада у претходном периоду. Трудили смо се да као локална самоуправа, а уз велику помоћ Културно-спортског центра „Костолац“ и свих људи који се баве спортом обезбедимо најбоље услове за бављење како рекреативним, тако и професионалним спортом. На тај начин можемо представити резултате нашег рада. а локална самоуправа ће и у наредном периоду наставити да развија све услове за правилан физички развој деце, али и да ће издвајати значајна средства за развој спорта и одржавање спортских терена. – рекао је Иван Савић, председник Градске општине Костолац, отварајући Фестивал спорта.

 

:На отварању ове манифестације присутнима се обратио и Серџо Крстановски, директор костолачке Основне школе „Јован Цвијић“. Он је истакао да је Фестивал спорта прилика да се деца упознају са свим спортским клубовима који активно раде на територији костолачке општине:

 

- Бављење спортом је веома важно за младе, за њихов развој и зато је Фестивал спорта веома важан за све нас. Надам се да ћемо тај здрав начин живота и спорт промовисати као вредност овог града. Жеља ми је да се од данас сви укључите у спорт, да пробате да пронађете себе у некој спортској дисциплини и да што дуже останете у спорту – рекао је Крстаноски.

 

Председницима свих клубова похвалнице за допринос развоју спорта, као и захвалнице клубовима за учешће на првом Фестивалу спорта у Костолцу уручила је Јелена Шаманц, директорка Културно - спортског центра „Костолац“.Медијску подршку овој својеврсном празнику спорта пружили су Радио „Стил“, Телевизија „Виминациум“ и „СОС канал“. Организатор првог Фестивала спорта био је Културно – спортски центар „Костолац“, у сарадњи са 22 клуба са територије Градске општине, а покровитељ манифестације је била Градска општина Костолац. Велики број учесника и посетилаца донели су потврду да је Костолац град спорта, а организатори очекују да Фестивал спорта постане традиционална манифестација.

 

На почетку званичног дела програма костолачки Дечији хор „Дунавска лира“, под диригентском палицом Марије Митић, извео је песме „Спортисти“ и „Бисерно срце“, а након тога уследио је један од најзанимљивијих сегмената првог Фестивала спорта - две „Трке у пузању беба“. За ове занимљиве трку било је пријављено 12 беба, од којих најмлађа има само шест месеци. У првој, млађој групи (до 12 месеци), до циља је најбрже допузала Анастазија Антонић, док је у старијој групи (до 18 месеци) најбржа била Срна Дамјановић. Најмлађи учесник ове дисциплине била је шестомесечна беба, а поклон пакете за све учеснике обезбедила је Апотека „Беладона“.

 

На првом Фестивалу спорта у Костолцу учествовали су следећи клубови: мушки и женски Рукометни клуб „Рудар“, мушки и женски Одбојкашки клуб „Рудар“, Спортско риболовно друштво „Дунавац“ – Костолац, Спортска организација„ПАРТИЗАН“, Стонотениски клуб „Рудар“, Омладинско – пионирски фудбалски клуб „Рудар 2001“, Фудбалски клуб ,,Костолац 2008“, Куглашки клуб „Рудар“, Шах клуб „Рудар“, Кајак и кану клуб „Весло“, ФК „Борац“ – Кленовник, ФК „Дунавац“ – Петка, ФК „Победа“ - Стари Костолац,ФК „Дунав“ – Острово,Џиу џицуклуб „Костолац“, Спортско удружење ,,Борилачки центар Кнез Милош-КОС“, ГЕТ ФИТ клуб – Костолац, Наутички клуб „Дунавац“,Спортско удружење „Маратон тим Пожаревац“ и најмлађи спортски колектив „Костолачко рагби удружење“, који је основан 2016. године и има 30 чланова.

Објављено у Вести

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у четвртак 30. новембра 2017. године, завичајни писац Синиша Радиновић, представио је своју књигу „Костолац, једна прича“. У препуној сали костолачке библиотеке, у предивној атмосфери, водила се прича која је све присутне подсетила на оне људе, који су својим личним ангажовањем и надахнућем, створили темељ за настанак града братства и јединства, због чега су Костолчани изузетно поносни. Синиша Радиновић је кроз личну пројекцију, инспирисану и надахнуту посебном енергијом и љубави према родном граду, покушао  да опише кроз низ појединости преточених у приче, свој вољени град Костолац.

Презадовољни посетиоци и сами су се укључивали у разговор својим сећањима на одређене догађаје и људе који су својим животом и радом, заслужили да их Костолчани памте. 

Књижевно вече је одржано у оквиру манифестације „Новембарски дани културе“ у организацији Библиотеке у Костолцу, Одељења Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и Културно-спортског центра Костолац.

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас713
Јуче3828
Ове недеље4541
Овог Месеца45726
Укупно3600314

Ваша IP адреса је: 107.23.85.179 уторак, 19 март 2024 04:56
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!