srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: март 2017

У дворишту вртића „Мајски цвет“ у Костолцу постављен је нови дечији мобилијар. Средства су обезбеђена из буџета Градске општине Костолац и износе 823.095,00 динара.Фирма “МЕТАЛ СТЕЕЛ МОРАВА“ из Костолца израдила је по свим безбедносним стандардима овај мобилијар.

 

 

Потпуно нови кутак за најмлађе обишао је Иван Савић, председник Градске општине Костолац и Марија Бајић, директорка Предшколске установе „Љубица Вребалов“ из Пожаревца са сарадницима. Обиласку је присуствовала и   Јелена Шаманц, вршилац дужности директора Културно – спортског центра Костолац.

 

 

Овом приликом Савић је истакао да ће у кратком временском периоду бити постављено још неколико реквизита у вртићу, како би малишанима  учинили лепши и забавнији  простор за игру. Такође је најавио да ће локална самоуправа ове године обезбедити средства за постављање дечијих мобилијара на више различитих локација у општини, а да ће у наредним годинама настојати даих буде што више као и да се истовремено води и брига о њима, да се дотрајала и оштећена замене новим.

          

 

Захваливши се локалној самоуправи на донацији, директорка Бајић је истакла:

 

 

„Добра сарадња између руководства Градске општине Костолац и Предшколске установе „Љубица Вребалов“ наставиће се и у будућности, радићемо на томе да обезбедимо што боље услове унутар вртића, а посебно простор дворишта.“

           

 

Будући да костолачки вртић броји знатно више малишана у односу на свој капацитет, тренутно се користе  и просторије школе у насељу Петка. Имајући то у виду, Савић је одговарајући на питање новинара најавио планове за изградњу анекса ове установе:

 

 

„По неким прелиминарним рачунима, вредност пројекта који ће испуњавати све стандарде са потпуном опремљеношћу, износиће 400 хиљада евра. Преостаје нам да обезбедимо још нешто од потребне документације како би већ током ове године конкурисали код Канцеларије за управљање јавним улагањима која финансира између осталог и одржавање предшколских и школских установа“ – рекао је Савићна крају своје посете вртићу у Костолцу. 

Објављено у Вести

Поводом наступајућег Светског дана здравља, у нашем граду одржана је већ традиционална акција бесплатног мерења нивоа шећера у крви и крвног притиска. Акцја је спроведена у градском парку, а грађани су имали могућност да се посаветују са лекаром на који начин могу да воде рачуна о свом здрављу и превентивно делују против бројних болести. Поред мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви добили су и савете како да спрече настанак озбиљних здравствених проблема кроз физичку активност и здраву исхрану.

 

Иван Савић, председник Градске општине Костолац, овом приликом и сам је проверио своје здравствено стање и тако личним примером указао на значај превентивних прегледа и позвао суграђане да се у што већем броју одазивају оваквим акцијама. Поред председника Савића, акцији  су присуствовали Јелена Шаманц, вршилац дужности  директора  Културно – спортског центра “Костолац“, Драган Ракић,директор Дома здравља Пожаревац и Ана Миљанић,члан већа града Пожаревца.

           

Исказавши велику захвалност Градској општини Костолац и Културно – спортском центру „Костолац“ на помоћи у организацији и реализацији акције, др Борка Шутовић, руководилац костолачког Дома здравља, овом приликом је истакла:

 

“Данас  радимо мерења шећера у крви и крвног притиска, као и давање здравствено – васпитних савета од стране лекара. Одзив је  добар, а грађанима се углавном саветује промена животних навика, здрав начин живота и пре свега превентивни прегледи код изабраних лекара.“ 

Објављено у Вести

Реализација радова на уређењу костолачке Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ одвија се предвиђеном динамиком.На овој образовној установи замењена је стара и дотрајала столарија новом ПВЦ столаријом, а санирана је и школска радионица. У првом делу радионице урађен је спуштени плафон, саниран је мокри чвор, реновирани тоалети, а постављени су и нови тушеви, што није само ствар естетике већ и функционалности. Столарија је замењена на површини око 2000 квадрата, а средства су обезбеђена из буџета града Пожаревца и за ову намену издвојено је 2.900.000,00динара.

 

Тим поводом просторије костолачке Техничке школе обишли су Иван Савић, председник Градске општине Костолац, Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца и Саша Павловић, заменик градоначелника са  сарадницима.

 

Присутне је најпре поздравио Др Горан Несторовић, директор школе. Говорећи о самој инвестицији између осталог  је истакао да је на школи уграђена најквалитетнија столарија „А“ класе. Речје о осмокоморним профилима, а простор између стакала је пуњен аргоном, што обезбеђује најбољи коефицијент топлотне проводљивости  и у складу је са прописаним европским стандардима.

 

Према речима Савића, овом инвестицијом, поред енергетске ефикасности добили смо и бољи  амбијент за рад и учење ђака:

 

“Прошле године имали смо прилику да присуствујемо замени и уређењу крова, а ја се надам да ћемо наредне године већ присуствовати и уређењу фискултурне сале, с обзиром да смо 2017. годину означили као годину у којој ћемо највише пажње посветити деци и омладини, тако ћемо у својству партнера заједничким снагама обезбедити средства и за те сврхе.“ – истакао је  председник Савић.

 

Градоначелник Спасовић је нагласио  да све што се ради, ради се мислећи на будуће генерације, како би оне имале најбоље могуће услове за школовањеи додао да је:

 

“Ово заправо једна велика припрема за оно што очекује Техничку школу, јер у разговорима са госпођом Габријелом Грујић, која је шеф Канцеларије за дуално образовање испред Владе Републике Србије, ми смо ставили акценат да дуално образовање буде управо у сарадњи са Техничком школом из Костолца и Пољопривредном школом из Пожаревца. Оно што ме је посебно изненадило јесте њена напомена да ће обавестити премијера Александра Вучића о томе да је Пожаревац буквално на корак до дуалног образовања и да ми већ у пракси имамо на неки начин испуњену форму за дуално образовање.“

Објављено у Вести

На таласима радио „Стил“-а о факторима ризика, симптомима, али и мерама превенције и мерама раног откривања рака дојке и рака грлића материце, који су два водећа узрока обољевања и умирања женске популације, говорила је Др Тамара Секе, спец. гинекологије и акушерства Дома здравља Пожаревац, огранка Костолац.

           

Јавни позив за сркининг рака грлића материце и рака дојке упућен је од стране нашег Дома здравља суграђанкама, јеркако каже докторка Секе у једном тренутку,  превентивни прегледи могу помоћи да се спасу животи. Костолачки Дом здравља организовани скрининг програм спроводи уз подршку Градске општине Костолац.

           

Према речима Др Тамаре Секе, скрининг је најбоља мера превенције. Рак грлића материце и рак дојке су најчешће злоћудни тумори који, уколико се открију на време, односно у најранијој фази, могу бити у потпуности излечени.

           

„Скрининг подразумева преглед наизглед здравих жена, односно жена и особа без симптома и знакова болести. Скрининг је заправо рано отривање болести, односно препознавање до тада неоткривене болести у асимптоматској фази.“ – рекла је Др Тамара, напоменувши да се скрининг програми спроводе у нашој земљи од 2012. године захваљујући чему је значајно смањен број, што и јесте циљ, смањивање обољевања и умирање од рака у нашој земљи.

           

Организовани скрининг подразумева масивно позивање циљне популације на тестирање. Заправо, скрининзи су једноставни тестови у здравственим установама, којима се идентификује рак пре него што се болест развије.

           

Скрининг тест за рано откривање рака дојке је мамографија. Циљна популација су жене старости од 50 до 69 година живота.

           

Скрининг тест за рано откривање рака грлића материце је једноставан папаниколау тест. То је уствари цитолошки брис грлића материце. Када говоримо о скринингу рака грлића материца, циљна популација су жене старости од 25 до 64 године животе. Тумачење и анализа тестова обавља се у акредитованим цитолошким лабараторијама од стране цитоскринера или супервизора.

           

Рак дојке представља израслину која настаје када неке ћелије ткива дојке почну неконтролисано да се умножавају, односно да се деле и уништавају околно здраво ткиво. Ћелије карцинома дојке путем крви и лимфе, могу доспети у лимфне жлезде и других органа, кости, плућа, јетру, мозак, где уствари расту и стварају нови тумор. То је одмакли стадијум болести, односно стадијум болести са појавом метастазе.

           

Факториризика настанка рака дојке се могу груписати у 3 фазе. То су генетски, хормонски и фактори везани за начин живота. Генетски фактори су такозвана позитивна анамнеза, односно постојање карцинома дојке у породици, назначајније је по женској линији. Друга група су хормонски фактори, то су пре свега жене код којих је прва менструација наступила пре 12-те године живота, а последња менструација након 50-те године живота, жене које нису рађале или су први порођај имале након 30-те године живота или жене које су дуже време користиле контрацептивне пилуле. У трећу групу спадају стрес, гојазност, пушење и алкохол.

           

Током емисије Др Тамара Секе  исцрпно је говорила и о симптомима ове опаке болести. Када је реч о раку дојке, основна карактеристика је одсуство првих симптома. Бол се не јавља у раном стадијуму, већ касније.Симптоми узнапредовале болести су пре свега промене на кожи, дуготрајно црвенило, промене коже типа наранџине коре, неравнина на кожи.

           

Када се открије рак дојке неопходно је пацијенткињу упутити на додатне допунске дијагностичке прегледе.

           

Мере превенције рака дојке су пре свега избегавање фактора ризика, усвајање здравих стилова живта. Када је реч о раном откривању то је само преглед који може свака жена себи да приушти. Овом приликом, докторка је упутила јавни позив суграђанкама за бесплатан превентивни преглед за 2017. годину. То су суграђанке следећих годишта: 1948, 1950, 1952, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1965, 1967. Преглед је бесплатан и за осигурана и за неосигурана лица.

           

Овом приликом, у емисији радио „Стил“-а докторка Секе је причала и о раку грлића материце. Рак грлића материце је други водећи узрок оболевања и четврти је узрок умирања од рака међу нашом женском популацијом. Болест почиње тако што се неке ћелије грлића материце неконтролисано деле. Основна карактеристика је дуг период од настанка минималних промена до настанка инвазивних форми. Заправо овај период траје од 5 до 25 година.

           

Фактори ризика рака грлића материце се могу сврстати у неколико категорија: извесне генитолне инфекције, затим навике везане за сексуалну активност, фактори везани за начин живота, затим фактори везани за болести имуног система, системске болести и фактори који се односе на друге туморе.

           

Инвазивни карцином грлића материце сматра се  болешћу која се може излечити, али због нередовних гинеколошких прегледа, неадекватне терапије, те неодговорности пацијенткиња ова малигна болест бележи значајну смртност.

           

Према речима Др Тамаре Секе, редовном посетом свом лекару, дајемо себи шансу да будемо бржи од болести. Током гинеколошког прегледа и узимањем папаниколау бриса и колпоскопијом могуће је препознати промене на епителу грлића, груписати резултате и спровести даљу дијагностику. Папаниколау је цитолошки брис који се изводи лако и једноставно и то је најбржи, најједноставнији и најјефтинији начин уочавања промене.

           

Током ове емисије докторка је поручила суграђанкама да од рака не мора да умре ниједна жена, једини услов је редован гинеколошки преглед, односно посета изабраном гинекологу једном годишње, без обзира на присуство или одсуство тегоба. Позвала је и суграђанке са територије костолачке општине на бесплатан превентивни преглед рака грлића материце за 2017. годину и то за следећа годишта: 1953, 1956, 1959, 1962, 1965, 1968, 1971, 1974, 1977, 1980, 1983, 1986, 1989, 1992. Докторка је такође упутила позив и свим осталим суграђанкама које желе да превентивно провере своје здравствено стање.

           

На крају, Др Тамара Секе, спец. гинекологије и акушерства костолачког Дома здравља, захвалила се Градској општини Костолац на подршци у споровођењу скрининг програма и истакла да је циљ постизање високог обухвата жена превентивним прегледима, односно подизање свести жена о значају редовних прегледа адекватним информисањем о значају скрининга, мобилизацијом и мотивацијом жена да се одазову на скрининг прегледе, и редовно посећују своје изабране гинекологе, додавши да је заједничка обавеза и одговорност да се унапреди  здравствено стање грађана Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

У костолачкој Библиотеци одржано је књижевно вече посвећено трилогији Последњи град (Потрага, Рат и Издаја) нашег писца фантастике – Небојше Петковића, у организацији Културно – спортског центра Костолац и Библиотеке у Костолцу, а под покровитељством Градске општине Костолац.

 

Писац је на књижевној вечери говорио о својим романима, љубави према фантастици, затим уопштено о фантастици и писцима у Србији и у свету. Изразио је велико задовољство организацијом књижевне вечери и нагласио, да иако је био гост на многобројним  књижевним вечерима широм Србије, нигде му није било пријатно толико као у Костолцу, међу костолачким љубитељима фантастике.

 

Током вечерипредставили су се и чланови клуба „Љубитеља фантастике Костолац“, који су читали неке од својих прича, писаних на креативним радионицама писања фантастике.

 

Иначе, љубитељи фантастике носили су мајице са одштампаним логом клуба “Љубитеља фантастике Котсолац”, које је донирала Градска општина Костолац.

Објављено у Вести

У просторијама некадашње Робне куће Београд, у Пожаревцуотворена је пословница Телекома Србије. Свечаном отварању нове пословнице присуствовали су Иван Савић, председник градске општине Костолац, Бане Спасовић,градоначелник града Пожаревца и Бојан Илић  председник Скупштине града Пожаревца са својим сарадницима.

 

“Данас имате доказ испред себе да је некадашња Робна кућа поново заживела, да је отворено доста нових  радних места што је показатељ да се овај објекат поново враћа у функцију.“ – рекао је градоначелник Пожаревца и додао   да се такође  захваљује и власницима са којима се  разговарало током претходне године,помогло им се  да добију  одговарајуће дозволе како би  овде људи били што пре запошљени.

 

Нова пословница у центру градаобјединила је две претходне и осмишљена тако да корисницима омогући да све што им је потребно од телекомуникационих услуга добију на једном месту.

Објављено у Вести

У насељу Петка у току је реализацијазавршне фазе изградње топлификационе мреже. За мештане  овог насеља  обезбеђено је 380 прикључака на топловод, укупна инвестиција је вредна око 2,5 милиона евра. У шестој, завршној фази изградње, извођач радова је фирма “Синерџи тек“ која је носилац посла у конзорцијуму три фирме: фирма која набавља материјал и фирме које изводе грађевинске и машинске радове.Последњу фазу извођења радова обишли су Иван Савић, председник Градске општине Костолац, Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца и Бојан Илић, председник Скупштине града са својим сарадницима.

 

Говорећи о радовима на топлификацији, Савић је истакао да је топлификација у селу Петка последњих  година рађена по  фазама и сада је у току шеста, последња фаза, којом ће се око 140 домаћинстава прикључити на топлификациону мрежу и тиме ће сва домаћинства у Петки добити грејање.Председник Савић је овом приликом  рекао да је процењена вредност јавне набавке која је расписана у 2016. години износила 57 милиона динара, а с обзиром да је најповољнија понуда износила 46 милиона, 11 милиона ће се вратити у буџет и Ребалансом распоредити за нове инвестиције.Савић је такође нагласио да се у 2017. години планира обезбеђивање додатних средстава кроз Ребаланс буџета као и из Фонда за заштиту животне средине, како би се на целој територији Градске општине Костолац ширила  топлификациона мрежа, али и реконструкција застарелих делова мреже. 

 

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, обраћајући се присутнима нагласио је да ће град  и даље спроводити политику и стратегију  равномерног развоја сеоских и градских насеља. Између осталог је истакао да су током прошле године асфалтирани путеви у вредности од око 3,5 милиона динара, а да јеу овој години опредељено 5 милиона динара.Спасовић је такођеговорио и о предстојећим радовима на уређењу Дома културе у Петки, на коме је већ замењена столарија у вредности од 500.000 динара. 

Објављено у Вести

У просторијама Основне  школе  „Јован Цвијић“ у Костолцу свечано је потписан протокол о сарадњи Градске општине Костолац и ове образовне установе.Протокол о сарадњи представља још један значајан корак ка остваривању циљева у области спорта.

 

Након свечаног потписивања, председник Савић, истакао је  да се овим и  званично школа укључује и ставља на располагање своје спортске ресурсе.

 

Серџо Крстаноски, директор костолачке основне школе, нагласио је да се школа овим протоколом обавезује да  уступи на коришћење своје спортске  капацитете клубовима, од понедељка до петка, по  два термина у поподневним часовима. Све то подразумева коришћење фискултурне сале, спортских терена и пратеће опреме.

 

Потписнници протокола су се сложили да је основни циљ потписивања протокола о сарадњи омасовљење, односно да се што већи број деце укључи у спорт и да им се на тај начин омогући здрав живот,правилан ментални и физички развој.Сарадња локалне самоуправе и школе допринеће да се што већи број деце, а посебно оне у завршним разредима, упозна са активностима локалних  спортских клубова, као и да им се олакша тај први корак у бављењу спортом. Основа за то је омогућена тиме што је Градска општина при расписивању Јавног позива за остваривање права на доделу средстава за клубове применила Закон о спорту, који налаже да свака спортска организација треба да има стручно лице оспособљено за рад са младима, односно професора физичког васпитања. Основни критеријум за бодовање при додели средстава је број регистроване деце у клубу, чиме се стимулишу клубови да привуку више младих, а то ће од сада моћи да чине и у одговарајућем простору – сали Основне школе „Јован Цвијић“.

Објављено у Вести

Просторије Удружења пчелара Пожаревац, које су смештене у Старом Костолцу, за производњу шећерно пчелињих погача, за чије је опремање обезбеђена новчана помоћ из буџета града Пожаревца, обишли су Иван Савић, председник Градске општине Костолац и Бане Спасовић, градоначелник града Пожаревца.

           

Представници Удружења пчелара упознали су Савића и Спасовића са принципом рада погона и изнели предности њиховог постојања за развој пчеларства на територији браничевског округа.

           

Према речима градоначелника Пожаревца ова инвестиција износи око 800.000 динара, а финансирана је из средстава Аграрног фонда и Удружења пчелара Пожаревац. Такође, градоначелник је истакао и идеју о оснивању центра пчелара у Љубичеву, где би био смештен и музеј пчеларства, са производним погоном, што би била атракција за туристе:

           

„Што се тиче града Пожаревца, односно локалне самоуправе, па и Аграрног фонда, обезбедићемо потребна средства за отварање једног таквог центра, пре свега наћи ћемо одговарајући објекат, земљиште у Љубичеву.“ – рекао је Спасовић.

           

Иначе, погон је смештен у домаћинству члана Удружења пчелара, Срђана Јованова, и на располагању је свим члановима. Опрема је омогућила да се у односу на прошлогодишњу производњу пчелињих погача, у тежини од 2,5 тоне, за 2 месеца ове године произведе 7 тона неопходне прехране, која је притом врхунског квалитета. 

Објављено у Вести

У просторијама костолачке Техничке школесвечано су додељени сертификати полазницима ЕЦДЛ обуке, који су успешно завршили основну информатичку обуку.

 

Европска рачунарска диплома је међународно призната потврда информатичке писмености која гарантује власнику познавање рада на рачунару према ЕЦДЛ норми.

               

Национална служба за запошљавање, током претходне године, започела је нови циклус основне информатичке обуке према ЕЦДЛ стандарду, која се реализује из средстава ЕУ, кроз пројекат „Помоћ теже запошљивим групама“.

 

Полазници обуке су лица која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, испоставе у Костолцу, и то особе које су на евиденцији дуже од годину дана, лица Ромске националности и млађа од 30 година. Сертификате је примило осморо полазника, који су били у прилици да кроз 90 часова прођу градиво за 7 модула ЕЦДЛ-а.

           

Сертификате је уручио директор Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“, др Горан Несторовић, нагласивши да ће школа наставити сарадњу и учествовати у свим пројектима које Национална служба за запошљавање буде спроводила у сарадњи са локалном самоуправом.

           

Иван Савић, председник Градске општине Костолац, подсетио је да је ово само један од начина да се грађанима помогне при запошљавању, а да је већ учињен знатан помак отварањем Џоб клуба. Савић је честитао полазницима успешно завршену обуку и истакао да је један од приоритета у наредном периоду реализовање циљева који омогућавају да се уз подршку Националне службе за запошљавање оствари смањење незапослености на територији Градске општине Костолац.

 

Директорка Националне службеза запошљавање Филијале у Пожаревцу, Соња Мирић,изразила је задовољство поводом доделе сертификата полазницима ЕЦДЛ, који су захваљујући обуци стекли нове вештине  и које ће им олакшати  запошљавање.

 

Ненад Маслаћ,професор информатике, рачунарства и програмирања у Техничкојшколи, који је иначе обуку и водио, овом приликом је  рекао да су полазници показали изузетну мотивисаност и спремност током трајања обуке.

 

Обуку ЕЦДЛ је спровела Национална служба зазапошљавање, у сарадњи са Техничкомшколом са домом ученика "Никола Тесла" и Градском општином Костолац, а у оквиру пројекта  ЕУ „Помоћ теже запошљивим групама”, кроз који Европска унија пружа финансијску помоћ од 6,5 милиона евра за унапређење мера активне политике запошљавања.

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1982
Јуче3828
Ове недеље5810
Овог Месеца46995
Укупно3601583

Ваша IP адреса је: 54.172.169.199 уторак, 19 март 2024 12:38
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!