srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: април 2017

„Поводом 1. маја, Међународног празника рада, упућујем најискреније честитке, са жељом да овај празник у годинама које долазе, буде најава бољег положаја радничке класе. Празник рада  је вечни симбол  борбе  за боља радничка права и израз радничке солидарности. Као локална самоуправа, али и као појединци у њој, настојаћемо да следимо те  принципе.”  – поручио је председник Градске општине Костолац Иван Савић.

Објављено у Вести

            Дан планете Земље обележен је и ове године,низом активности у нашем граду. Сврха обележавања овог значајног еколошког датума је да се упозори на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загревање и климатске промене.

           

Јелена Шаманц, директорка костолачког Културно – спортског центра, овом приликом је истакла:

 

„Дан планете Земље, прилика је  да добро размислимо о еколошком уништавању једине планете коју имамо и да подигнемо колективну свест о потреби заштите природних ресурса.“

 

Зоран Рогожарски, председник Еколошког друштва “Зора“ изразио је велику захвалност Градској општини Костолац и Културно - спортском центру Костолац, који су омогућили обележавање Дана планете Земље и тиме допринели подизању свести код грађана о проблемима заштите животне средине.

 

Секретар Еколошког друштва “Зора“, Данијела Антић, говорила је о значају рециклирања отпада, рационалног коришћења воде и електричне енергије, како би и на тај начин допринели  очувању и одржавању здраве животне средине.

 

Обележавање Дана планете Земље организовао је Културно – спортски центар, у сарадњи са Еколошким друштвом „Зора“ из Костолца, а под покровитељством Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

Викенд за нама, обележио је други по реду Фестивал цвећа. Манифестација је према речима организатора  креирана да промовише зеленије, здравије и лепше окружење. Имајући у виду велику посећеност, Фестивал цвећа ће у наредним годинама  свакако бити један од брендова  костолачке општине.

 

На Фестивалу учешће је узело преко 30 излагача, произвођача цвећа и украсног биља. Осим изложбеног карактера, Фестивал је имао и продајни карактер. Костолчанима је понуђено сезонско и саксијско цвеће по приступачним ценама, као и детаљи за ентеријер и екстеријер.

 

На другом Фестивалу цвећа у Костолцу награђени су, по мишљењу стручног жирија, најлепши штандови. Прво место освојио је Расадник „Марковић“ из Великог Шиљеговца, друго место припало је Ивану Манчићу из Кусића, а треће место освојили су Горан и Виолета Живковић из Петке.

 

За најуспешније излагаче Фестивала, новчане награде обезбедила је костолачка цвећара „Бели Звончић“. Поред новчаних награда награђени учесници добили су захвалнице и пехаре.

 

Фестивал цвећа одржан је у организацији Културно - спортског центра Костолац, а велики допринос дали су и костолачки спортски клубови: Џиу џицу, Аикидо и ГЕТ ФИТ. Покровитељ ове манифестације била је Градска општина Костолац.

Објављено у Вести

Удружење професора физичког васпитања и спорта Браничевског округа  крајем прошле недеље одржало је своју Оснивачку скупштину. 

 

Основни циљ оснивања удружења биће унапређење квалитета физичког васпитања и спорта у школи, промоција здравља и здравог начина живота кроз средства, методе и праксу физичког васпитања.

 

Удружење ће настојати да заступа потребе наставника физичког васпитања у школама, као и наставног особља које едукује студенте физичког васпитања.

 

Према речима Мирослава Марковића, потпредседника Српског савеза професора физичког васпитања и спорта, циљ оснивања Удружења професора физичког васпитања и спорта Браничевског округа је унапређивање школског спорта и наставе физичког васпитања.

 

“Школски спорт треба да заживи у правом смислу те речи, што значи да деца која нису у систему школског спорта могу и треба да се укључе у спортска такмичења. Подаци Српског савеза професора физичког васпитања и спорта говоре да је свега 10% ученика укључено у систем школског спорта, што значи да деца која се такмиче за клубове, такмиче се и за школу, а осталих 90% деце нема могућност да свој таленат, жељу и вољу искажу на тим такмичењима.“ – рекао је Марковић.

 

Испред града Пожаревца, Ана Миљанић, члан Градског већа задужена за спорт, омладину и туризам, поздравила је све присутне, истичући да ће град Пожаревац увек подржавати оваква удружења:

 

“Јако је важно да стручни људи раде са децом, што је и циљ оснивања удружења.Локална самоуправа ће бити ту да вас подржи, а све озбиљније захтеве слаћемо у Савез.“ - додала је Миљанић.

 

На Оснивачкој скупштини удружења, усвојени су Статут Удружења, дефинисани основни циљеви деловања, изабрани управни и надзорни одбор.

 

Неки од главних циљева удружења биће да редовно прати стање и актуелна збивања вазана за област школског физичког васпитања, школског спорта и физичке културе школске деце и омладине уопште,  да активно  учествује у припремању и доношењу Закона, нормативних аката, којима се регулише положај и друштвени статус наставе физичког васпитања, школског спорта и физичке културе и свих осталих активности који се везују за ово наставно подручје, да доприноси унапређењу теорије и праксе физичког васпитања у школи, да промовише напредне педагошке стручне и научне идеје.

 

Директорка Културно - спортског центра Костолац, Јелена Шаманц била је  присутна на Оснивачкој скупштини Удружења професора физичког васпитања и спорта Браничевског округа, као и професори физичке културе школа са територије Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

У недељу, 23. априла са почетком у 10 часова, у улици Боже Димитријевића, биће одржан други Фестивал цвећа у Костолцу. Ова манифестација окупиће произвођаче цвећа, садница и других биљака, заштитних средстава и пратеће опреме за одржавање вртова. Посетиоци ће моћи да купе најлепше и најквалитетније цвеће, вишегодишње биљке и луковице.

 

Паралелно са планираним програмом трајаће и продаја изложбених експоната.

 

Фестивал цвећа, одржаће се у организацији Културно спортског центра Костолац, а под покровитељством Градске општине Костолац.

 

Костолачки Фестивал цвећа је манифестација чији је циљ стварање лепшег зеленијег и здравијег живота.

Објављено у Вести

У препуној позоришној сали костолачког Дома културе одржана је представа „Мајстори, мајстори“. Реч је о представи београдског позоришта “Бошко Буха“ коју је по тексту Горана Марковића режирао Милан Караџић.

 

Велики број Костолчана већ је видео истоимени филм из седамдесетих година прошлог века, а позоришна прича је заправо иста као и у екранизованој верзији.

 

У главним улогама су: Милица Михајловић, Урош Јовчић, Небојша Илић, Борка Томовић, Немања Оливерић, Боба Латиновић, Александра Томић, Андријана Оливерић, Андрија Милошевић, Александар Радојичић, Зоран Цвијановић, Јелена Тркуља, Катарина Марковић, Милош Самолов, Ненад Ненадовић, Ања Мит, Владан Дујовић, Дејан Луткић, Нада Секулић, Милош Влалукин и Бојана Ординачев.

 

Глумци су пленили пажњу публике и мамили аплаузе. Радња се одвија у једној београдској основној школи у коју долази инспектор да истражи наводе о сексуалном злостављању једне професорке, за шта је оптужен заменик директорке те школе, док у исто време теку припреме за испраћај у пензију теткице Кеве. Комад је прожет хумором и певањем, коме посебну боју дају деца, односно ђаци.

Објављено у Вести

У понедељак, 24. априла, у периоду од 8:00 до 20:00 часова, костолачка библиотека организује бесплатно учлањење за све грађане са територије Градске општине Костолац. Бесплатно учлањење у библиотеку организује се у част наступајућег Светског дана књиге и ауторских права, а сви љубитељи писане речи који до сада нису обновили чланску карту у Библиотеци, моћи ће то учинити у просторијама костолачке библиотеке.

Објављено у Вести

Традиционална, пета по реду, Смотра аматерских позоришта Браничевског округа, одржаће се ове године од 24. до 29. априла у позоришној сали костолачког Дома културе. Љубитељи позоришне уметности у Костолцу имаће прилику да погледају шест комада, а завршне вечери домаћи „Кастеллум“ премијерно ће извести „Покондирену тикву“, коју је по тексту Јована Стерије Поповића режирао Фуад Табучић.

 

Смотру у понедељак отвара Аматерско позориште „Жанка Стокић“ из Великог Градишта са представом „Нушић наш насушни“, коју је адаптирао и режирао Ненад Михајловић Гоја. Позориште „Бата Булић“ из Петровца на Млави следеће вечери извешће комад „Ми чекамо бебу“, по тексту Стевана Копривице, у режији Милоша Јагодића. У среду, 26. априла, ОАП „Бранислав Нушић“ Центра за културу Мало Црниће представиће се костолачкој публици са комадом „Заобићи госпођу Макм“, који је по тексту Реј Кунија режирао Фуад Табучић. Занимљиво ће бити и наредне вечери, када ће на програму бити гостујућа представа словеначког позоришта из Кршка – „Жалојучи остали“ по тексту Бранислава Нушића. Пожаревачко Позориште „Миливоје Живановић“ ће 28. априла извести своју нову представу - „Маратонци трче почасни круг“, коју је по популарном тексту Душана Ковачевића режирао Саша Латиновић.

 

Све представе на овогодишњој Смотри аматерских позоришта Браничевског округа у костолачком Дому културе почињу у 20 сати. Сваке вечери додељиваће се награда за најбољег глумца вечери, а на крају фестивала Плакета „Жељко Каран“ за најбољег глумца целе манифестације. 

Објављено у Вести
среда, 19 април 2017 13:46

„ШАРЕНО ЈАЈЕ ЗАБАВУ ДАЈЕ“

            На платоу испред Дома културе у Костолцу, и ове године костолачки Културно – спортски центар организовао је манифестацију „Шарено јаје забаву даје“ у сарадњи са Удружењем ликовних уметника „Арт“ из Костолца, а под покровитељством Градске општине Костолац.

 

Учесници манифестације добили су потребни материјал и приступили украшавању ускршњих јаја. Преко 80 учесника било је подељено у две категорије – млађи узраст (ученици основних школа) и старији узраст (ученици средњих школа).

 

За избор најлепшег јајета манифестације побринуо се стручни жири састављен од чланова Удружења ликовних уметника „Арт“ из Костолца. У млађим категоријама награђени су следећи  учесници:

  • Најлепше јаје – Константин Милошевић
  • Најсјајније јаје – Вук Миливојевић
  • Најмодерније јаје – Анастасија Петрић
  • Најзабавније јаје – Миа Јовић
  • Најлепши пар манифестације – Матија Павловић и Милица Ристић
  • Најшареније јаје – Миљана Стојановић
  • Најкреативније јаје – Тијана Станковић
  • Најинтересантније јаје – Ивона Стевић
  • Најоригиналније јаје – Михајло Ђокић

 

Поменути учесници награђени су слатким пакетом и поклонима примереним њиховом узрасту.

 

У категорији старијих узраста, у избору за најлепше уметнички украшено ускршње јаје награђени су следећи учесници:

  1. Невена Живановић
  2. Андрија Брзановић
  3. Теодора Павлов

 

Победнику манифестације, Невени Живановић, припао је пехар, као и материјал за сликање и сликарско платно.

 

Поред захвалница за учешће на манифестацији, награђени учесници добили су и новчане награде и слатки пакет.

 

У склопу ускршње манифестације одржана је и дечија представа „Ускршњи зека“, коју су припремили позориште „Кастелум“ и дечији вртић „Мајски цвет“ из Костолца.

Објављено у Вести
четвртак, 13 април 2017 13:35

Срећан Ускрс

„Желим да ускршње празнике проведете у здрављу, миру и љубави. Верујем да ће васкршња радост и нада ући у домове свих нас и да ће вера бити ослонац и темељ сваке  породице. Верницима који славе Ускрс и по Јулијанском и по Грегоријанском календару, честитам најрадоснији  хришћански празник.”, поручио је свим грађанима Костолца, председник Градске општине Иван  Савић.

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1423
Јуче3828
Ове недеље5251
Овог Месеца46436
Укупно3601024

Ваша IP адреса је: 34.230.66.177 уторак, 19 март 2024 09:29
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!