srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: јун 2017
 
У оквиру манифестације "Костолачко лето " а под покровитељством Градске општине Костолац прошлог викенда, отворена је Међународна ликовна колонија "Ђорђе Вајферт-оставштина за будућност ".Ликовна колонија окупила је  велики број сликара, који су  ових дана на платну забележили  своје импресије везане за Костолац. У петак је,на платоу испред Спортске хале приређена изложба слика,коју је отворила Виолета Кевро,председница костолачког ликовног удружења "Кевро " и тиме отворила сусрет ликовних уметника у наредних пет дана.Током вечери наступио је хор "Дунавска лира " а затим у наставку вечери Костолчани су уживали у одличним наступима солиста народних изворних песама, рецитаторима  као и  песницима овог краја.
Објављено у Вести

Шах клуб „Рудар“ је у сарадњи са Културно - спортским центром, а под покровитељством Градске општине Костолац, 4. јуна успешно организовао први Рапид турнир у шаху „Костолачко лето 2017.“. Турнир у древној игри на 64 поља одржан је у просторијама костолачке Основне сколе „Јован Цвијић“ и био је подељен у две групе - А за сениоре и Б за кадете до 14 година.

 

Пре почетка мечева присутнима се обратио Предраг Нешић, а такмичење је званично отворила Јелена Шаманц, директорка Културно - спортског центра Костолац. Поред шахиста из домаћег „Рудара“, на првом Рапид турниру учествовали су и представници клубова из Кладова, Кучева, Жагубице, Великог Градишта, Гроцке, Смедерева, Београда, Пожаревца, Дрмна, Кличевца, Петровца и других места. Судије су били Војкан Петровић, Бранислав Шухартовић, Новица Арсић и Петар Лилић. У категорији сениора, на А турниру је учествовао 51 шахиста, од којих је било шест представника домаћег ШК „Рудар“, док се на Б турниру за поене надметало 38 шахиста, а међу њима и седморо младих Костолчана.

 

Након девет одиграних кола, по швајцарском систему, прво место на А турниру освојио је Интернационални мајстор Душан Радовановић, други је био ФИДЕ мајстор Слободан Ђукић, а трећи мајсторски кандидат Небојша Тошић. Такмичење је на четвртој позицији завршио мајсторски кандидат Владимир Стефановић, а на петој ФИДЕ мајстор Небојша Ђокић. За пет првопласираних шахиста обезбеђене су награде, за прву тројицу и медаље, а победник А турнира је добио и пехар. Важно је истаћи да су се резултати на А турниру рејтинговали код ФИДЕ.

 

Највише поена и прво место, после седам одиграних кола на Б турниру, освојио је Петар Илић. Такмичење кадета је на другом месту завршио Павле Мијатовић, а на трећем Горана Јовановић. Троје најуспешнијх младих шахиста добили су медаље, а победнику је уручен и пехар.

 

На крају такмичења додељене су и специјалне награде. Најбоља шахисткиња је Стефана Милутиновић, а најбољи омладинац са подручја ГО Костолац је Милан Максимовић. Најуспешнији омладинац (1997. годиште и млађи) на овом турниру био је Константин Канђолас, док је као најбољи ветеран награђен Мирољуб Трифуновић. Специјалну награду за најбољег играча са подручја Градске општине Костолац добио је Бобан Максимовић.

Објављено у Вести

На платоу испред Дома културе отворено је "Костолачко лето 2017",у организацији Културно-спортског центра а под покровитељством Градске општине Костолац. Као и претходних година, овогодишњи програм отворен је концертом народних игара и песама КУД-а "Костолац" под називом "Од вечерас ништа на Ш". Након програма окупљени Костолчани су имали прилике да уживају у ватромету. Манифестацију "Од вечерас ништа на Ш" и Костолачко лето 2017,које је пето по реду , отворила је директорка Културно-спортског центра Јелена Шаманц.Том приликом нагласила је да Костолчане наредних летњих месеци очекује богат и занимљив културни и спортски садржај,који ће по речима директорке Шаманц задовољити укусе свих генерација.

Објављено у Вести
петак, 23 јун 2017 15:55

Успех за крај полусезоне

На традиционалном Видовданском турниру у Крушевцу, који је уједно означио и крај полусезоне за гимнастичарке, вежбачице костолачког „Партизана“ оствариле су запажене пласмане.

У категорији прве селекције Костолчанке су освојиле треће, а у другој селекцији прво место. Ања Живановић је и у појединачној конкуренцији била најбоља. Екипа Спортске организације „Партизан“ у категорији треће селекције такмичење је завршила на другом месту, а исти пласман у појединачној конкуренцији остварила је Миљана Стојановић. Сабирањем укупних резултата из прве, друге и треће селекције, костолачке гимнастичарке Миња Ђаловић, Ања Живановић и Љиљана Стојановић освојиле су друго место на Видовданском турниру.

Објављено у Вести

Државно првенство у спортској гиманстици за мушкарце и жене, ове године организовано je 3. и 4. јунау Новом Саду. Гимнастичари Спортске организације „Партизан“ из Костолца остварили су запажене резултате и додатно обогатили колекцију својих медаља на такмичењу најбољих вежбача Србије.

 

Костолачка екипа у категорији кадеткиња била је најбоља и освојила је златну медаљу у вишебоју. Другог дана,на такмичењу по справама,Ива Црносељански је у прескоку освојила прво место,док је Миљана Стојановић на греди заузела трећу позицију.

 

У категорији кадета, екипно су гимнастичари „Партизана“ освојили златну медаљу, док је појединачно Богдан Михајловић заузео друго место и освојио сребрну медаљу у вишебоју. Колекцију медаља костолачки кадети су употпунили и наредног дана вежбама на справама. Михајловићу је дошао да злата на круговима, до сребра у прескоку и на разбоју, као и до бронзе на вратилу. Урош Петровић такође је био веома успешан. На вратилу је био први, на разбоју трећи, док је на круговима поделио треће место са са својим клупским другом Иваном Вукославовићем, као и са вежбачима из Новог Сада и Београда.

 

У категорији јуниора Срећко Стојадиновић био је други, а Ненад Ђокић пети. У такмичењу по справама, у прескоку и на коњу с хватаљакама Стојадиновић је освојио златне, а на партеру, круговима и вратилу сребрне медаље.

 

Петар Вефић и Божидар Маровић представљали су СО „Партизан“ у категорији сениора. Због повреда нису могли да се такмиче на свим справама, али је Вефић освојио бронзане медаље на круговима и разбоју. Маровић је задивио све присутне троструким салтом са вратила, савршеним доскоком, који у последње две деценије нико од српских гимнастичара није успео да уради.

Објављено у Вести

Чланица Вршачког атлетског клуба 1926, Саманта Гилице, већ пет година такмичи се у трчању маратона и ултрамаратона. Остварила је запажене резултате, а своје искуство са различитих стаза преточила је у књигу „Километри среће“, коју је представила 18. јуна публици у костолачком Дому омладине.

 

Ово је прва мотивацина књига о трчању на српском језику, намењена не само тркачима и спортистима, већ и свим људима који раде на себи и желе додатну инспирацију. Зато је на промоцији у Костолцу Вршчанка говорила о томе како је могуће усмерити се ка неком циљу у животу и како успешно до њега стићи. Саманта је свој први маратон без припрема истрчала 2012. године у Новом Саду. Тако је све кренуло.

 

„Пре свега знај да можеш да оствариш све што пожелиш и да немогуће не постоји“, прва је реченица коју ћете прочитати у књизи. На основу властитог искуства и снова, у које је само она веровала и на крају их остварила, Саманта поручује да су пред свима нама километри среће.

 

- Једноставно књига је, могу слободно тако да кажем, књига надахнућа. Садржи неке свакодневне мотивационе посвете да ето из дана у дан будемо бољи и да кренемо коначно да верујемо у себе, рекла је Саманта.

 

Саманта је уписала ДИФ у Новом Саду са 115 килограма, али је то није спречило да на првом маратону освоји 3. место, што је, како каже, доказ да је све могуће. Па на крају крајева и да се напише књига седећи у возу или аутобусу.

 

- Најбоље ствари се дешавају када изађете из „зоне комфора“. Важно је само да откријете шта вас покреће и препознате своју страст. Морате пробати, истакла је Саманта, а то је тек почетак пута ка километрима среће.

 

У писању књиге помогле су јој колеге, маратонци, данас највећа Олимпијска имена Балкана, Оливера Јевтић, Анђелко Ристичевић, али и други маратонци, који имају запажене резултате и велики позитивни утицај на тркаче, примером који дају на стази и ван ње.

 

Публици у Костолцу, у којој је највише било младих људи, двдесетдеветогодишња Вршчанка је поручила да не гледају људе са предрасудама, јер је свима је дата шанса за много тога. Она је говорила из угла некога ко је пронашао свој пут и коме су се отвориле могућности.

 

- Треба пронаћи шта је оно што волите да радите са страшћу и то пренети на свакодневни живот. Може од тога лепо и квалитетно да се живи. Размишљати позитивно, са јасним циљем у глави, пут је ка успеху, а поента је у нечему бити посебан. Књига садржи кратке мотивационе поруке тркачима, али и свима који желе нешто да остваре у животу. Људи који вас окружују веома су важни за ваш успех и зато је битно да они буду испуњени и да континуирано раде на себи. Приоритет је дефинисати свој циљ. Када сте на правом путу до његовом остварењу, време је небитан фактор, истакла је Саманта и додала да је њој кјнига отворила нове путеве.

 

- У свакој области живота постоје неистражене ствари, које морате открити и прилагодити себи, својим талентима и могућностима. Да бисте успели удаљите се од негативних људи, оних који вас критикују и омаловажавају, јер они најчешће нису испуњени и остварени, а то је последица неког проблема који имају у животу. Зато увек будите у друштву успешних, макар и за нијансу бољих од себе, и ићи ћете напред, навела је на крају занимљиве промоције Саманта Гилице и додала да је љубав према себи најбитнија и да никада не критикујете себе, нарочито у оним животним ситуацијама када дате максимум у ономе што радите.

Објављено у Вести

У костолачкој Спортској хали организовано је 1. коло Пионирске гимнастичке лиге Региона Србије за девојчице. Вежбачице домаћег „Партизана“ на овом такмичењу оствариле су одличне резултате.

 

Екипа из Костолца, коју су чиниле Миња Ђаловић (5. место појединачно), Сара Јовановић (10), Николина Богуновић (11) и Марија Миловановић (12), у најмлађој категорији прве селекције освојила је друго место.

 

У категорији друге селекције екипа „Партизана“ је освојила друго место, док је Ања Живановић у појединачној конкуренцији била убедљиво најуспешнија. Она је освојила прво место и златну медаљу. Прво место екипно костолачке гимнастичарке освојиле су у категорији треће селекције. У појединачној конкуренцији Миљана Стојановић је заузела је прву, а Ива Крстаноска трећу позицију.

Објављено у Вести

Након завршеног 21.-ог заседања костолачке Скупштине, Иван Савић, председник Градске општине Костолац и Ненад Марковић, председник Скупштине Градске општине Костолац, обратили су се медијима, будући да од оснивања Градске општине Костолац, буџет никада није био већи, а средства која се налазе у Градској управи града Пожаревца, а односе се на инвестиције које ће се реализовати на територији костолачке општине, такође никада нису била већа.

           

На конференцији за медије Иван Савић, председник Градске општине Костолац, говорио је о Ребалансу 1 буџета Градске општине Костолац за 2017. годину. Будући да је Одлука о Ребалансу 1 донета једногласно председник Савић је изразио задовољство:

 

“Ово је велика част за мене као председника Градске општине Костолац, јер се и овог пута показало да костолачки одборници могу да буду јединствени и уједињени када је у питању интерес свих грађана. То и јесте циљ свих нас који се бавимо овим послом, да интересе грађана и Градске општине ставимо испред интереса појединих група и да заједнички, удружено радимо у име и за све грађане.“

 

Председник Савић је истакао да костолачки буџет тренутно има на располагању око 330 милиона динара:

 

„Кроз Градску управу града Пожаревца и јавна предузећа града Пожаревца, која своју функцију обављају и на територији Градске општине Костолац, ми ћемо за предстојеће инвестиције добити још око 200 милиона.“ – рекао је Савић и додао:

 

„У плану имамо сређивање улице Боже Димитријевића и простора око Спортске хале. Такође планирани су и радови на уређењу простора око стадиона “Бора Бека“, основне и средње школе, радови на уређењу Спортско – рекреативног центра “Топољар“, то ће свакако допринети лепшем изгледу града.“

 

Говорећи о околним насељима председник Савић је истакао да месне заједнице неће бити запостављене и да су значајна средства опредељена и за њих:

 

“Трудићемо се да и у будућности радимо на равномерном развоју целокупне Градске општине Костолац. Ми на наше грађане не гледамо као на припаднике одређених политичких странака, већ су за нас сви грађани исти. Ми смо дужни да обезбедимо свим грађанима са територије Градске општине Костолац исте услове за живот. Наш задатак је да са политичким партијама разговарамо и нађемо заједнички језик, јер без обзира колике су различитости између нас, на крају једини заједнички интерес треба да буде интерес свих грађана.“

 

Конференција за медије завршена је речима председника Градске општине Костолац Ивана Савића да ће локална самоуправа у наредним годинама наставити да стандарде који су постављени и одржи, како би обезбедила што боље услове за живот грађана.

Објављено у Вести

На таласима „Радио Стил-а“ о значајним догађајима који су обележили месец мај, а који су од виталног значаја за живот грађана костолачке општине, говорио је председник Градске општине Костолац, Иван Савић.

 

Градска општина Костолац, пример је једне успешне локалне самоуправе, кроз добру сарадњузаконодавне и извршне власти, a све у циљу остваривања добробити свих грађана костолачке општине.Тим поводом, на крају текућег месеца председник Савић симболично предаје извештај и грађанима.

 

Последња седница Скупштине Градске општине Костолац, према речима Ивана Савића, донела је низ важних Одлука које су усвојене једногласно. Прва и најважнија била је – Разматрање и доношење Одлуке о изменама Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2017. годину – Ребаланс 1, на чије доношење је Савић изузетно поносан, с обзиром да је њеним усвајањем, костолачкој општини, обезбеђен највећи буџет (од самог оснивања) који износи 330.438.763,00динара. Такође, још једна Одлука која је усвојена једногласно од стране костолачких одборника била је именовање директора Установе Културно спортскицентар “ Костолац“, којом се одаје признање за досадашњи успешан рад г-ђи Јелени Шаманц.

 

“Чињеница да је од двадесет и једног одборника, колико иначе и броји Скупштина Градске општине Костолац, свих двадесет и један гласало за усвајање ових одлука, показатељ је да рад који смо уложили у претходном периоду, има своју тежину и вредност. Посебно ме радује чињеница да су опозициони одборници, похвалили рад извршне власти. То само значи, да залагање које смо ми показали у претходном периоду и рад који смо уложили одборници знају да препознају, а то нас сада још више мотивише и обавезује да у будућности радимо још преданије и да стандарди које смо поставили у 2017. години буду минимум онога што ћемо у наредним годинама остварити“.

 

Говорећи о средствима која су обезбеђена Ребалансом 1 буџета Градске општине Костолац, Савић је најавио низ инвестиционих улагања, међу којима су најзначајнија – наставак топлификације на територији костолачке општине, односно реконструкцију и доградњу постојеће топлификационе мреже у Дидином насељу и насељу Колиште, али и реконструкцију мреже у Старом Костолцу. У те сврхе обезбеђена су средства у износу од 74.236.000,00 док су за израду другог дела пројекта топлификације насеља Острово, опредељена средства у износу од 3.000.000,00 динара. Ребалансом буџета предвиђени су и радови на уређењу центра Костолца, што подразумева извођење радова у улици Боже Димитријевића, затим поплочавање платоа испред Спортске хале, а предвиђени су и радови на изградњи приступних стаза око и поред Спортске хале. Ове године наставиће се и са уређењем дечијих игралишта и за те сврхе опредељена су средства у износу од 1.500.000,00 динара, али и за урбане мобилијаре (клупе, корпе), такође у износу од 1.500.000,00. За текуће функционисање месних заједница Ребалансом буџета, опредељена су такође значајна додатна средства.

 

Поред средстава која су обезбеђена буџетом и Ребалансом буџета Градске општине Костолац, Савић истиче да је локална самоуправа успела да обезбеди додатна средства из буџета Града Пожаревца за реализацију бројних пројеката на територији костолачке општине. На тај начин приступиће се реализацији инвестиција, међу којима су најзначајније: реконструкција тротоара у улици Боже Димитријевића, од Првомајске до Ђуре Јакшића у износу од 3,5 милиона динара. Значајно је напоменути и партерно уређење јавне површине испред стадиона “ Бора Бека “ , Основне школе “ Јован Цвијић” и Дома омладине. За реализацију прве фазе овог пројекта, према речима Савића, опредељена средства износе 30 милиона, што ће свакако допринети да овај део Костолца буде урбанији и приближен потребама младих. Председник је навео као веома значајну инвестицију и уређење улице Боже Димитријевића од семафора ка Спортској хали са поплочавањем тротоара са леве и десне стране, а за чију реализацију опредељена средства износе 9.405.000,00 динара.

 

Напомињући да сеоске месне заједнице, неће бити запостављене, Савић је говорио и о капиталним инвестицијама, које ће се реализовати у наредном периоду у насељима која припадају територији Градске општине Костолац.

 

“У селу Костолац приступа се другој фази реконструкције улице Капетана Тодића и Кобалове, у износу од 11 милиона динара. За асфалтирање улице Васе Пелагића у Месној заједници Острово, предвиђена средства износе 4.038.000,00 динара, док је у Месној заједници Кленовник за радове на ојачавању коловозне конструкције у улици Душана Стојановића, опредељено 5.841.000,00 динара и 2.000.000,00 динара за асфалтирање Косовске улице“ .

 

Током емисије председник Градске општине Костолац, Иван Савић указао је и на инвестиције које ће се реализовати средствима из буџета Града Пожаревца, опредељена из Програма мера за унапређење услова живота на територији Града Пожаревца. Он је напоменуо да су та средства веома значајна, али да ће поред њих такође за територију Градске општине Костолац бити опредељена и средства из буџетског Фонда за заштиту животне средине, која су ове године значајно увећана.

 

Председник је најавио да ће се током ове године приступити изради пројекта и реконструкцији јавне расвете, инсталацијом лед расвете, што ће свакако у будућности донети велике уштеде. Инвестиција која је планирана овим пројектом, према речима Савића исплатиће се већ кроз 3 до 4 године кроз уштеду у потрошњи електричне енергије.

 

За ту сврху обезбеђено је 172 милиона динара из Фонда за заштиту животне средине Града Пожаревца. Реконструкција јавне расвете обухватаће територију Града Пожаревца и територију Градске општине Костолац.

 

Ове године у оквиру Програма управљања отпадом на територији Града Пожаревца, што подразумева и територију Градске општине Костолац за успостављање организованог система за прикупљање, одношење и депоновање комуналног отпада град издваја 75 милиона динара , од којих је једна четвртина намењена територији нашe општинe и то је још један показатељ да Град Пожаревац ове године приступасистематском решавању одношења и депоновања комуналног отпада. Овом приликом,Савић је најавио и да су велика средства, тачније 18 милиона динара намењена за уређење, чишћење дивљих депонија и неуређених одлагалишта у градским и сеоским насељима.

 

Сагледавајући потребе наших грађана локална самоуправа тежи да по приоритетима приступа решавању и реализацији неопходних пројеката. Са доласком лепшег времена створили су се услови за извођење радова који се односе на уређење града. Поред реконструисања фонтане у улици Трг братства и јединства, ових дана радило се и на уређењу зелене пијаце. Ни најмлађи нису запостављени, па је тако поред постављања новог дечијег игралишта у вртићу “ Мајски цвет “ завршено још једно дечије игралиште, које се налази у Партизанској улици. Савић је најавио и реконструкцију постојећих дечијих игралишта у Месним заједницама Петка и Острово, истакавши да је успешно спроведена јавна набавка за још неколико нових игралишта,која ће бити рађена по свим предвиђеним сигурносним и безбедносним стандардима. На тај начин биће омогућено готово свој деци на територији костолачке општине да имају свој кутак за игру.

 

Радови који се приводе крају, а тичу се уређења приобаља на Дунаву код ресторана „Дунавски драгуљ“ доприносе лепшем изгледу нашег града. Кроз неколико дана биће урађена у целини пешачка стаза, а биће постављен и урбани мобилијар како би Костолчани уживали и што квалитетније проводили време. Савић је напоменуо да се тренутно ради на више локација у Костолцу, али и да је ово само почетак уређења нашег града, који ће у наредном периоду заблистати у пуном сјају.

 

Локална самоуправа тежи из дана у дан да смањи незапосленост на територији Градске општине Костолац, будући да је и ове године потписан Уговор са Националном службом за запошљавање – филијала Пожаревац и на тај начин запослено је десет лица која спадају у категорију теже запошљивих лица, са првим и другим степеном стручне спреме.

 

Савић је додао да је у току још један конкурс Националне службе за запошљавање – филијала Пожаревац и Града Пожаревца и да ће локална самоуправа конкурисати и на том конкурсу,како би обезбедили запошљавање још нових лица, па макар и на четири месеца колико траје реализација пројекта.

 

“Желим да искажем задовољство, јер је један веома успешан месец за нама, а посебно због чињенице да је на последњој седници, сазив Скупштине Градске општине Костолац био јединствен приликом доношења веома важних одлука. Захвалио бих се грађанима на поверењу, а одборницима на подршци, јер су препознали наш рад и досадашњи труд, а ми ћемо се потрудити да у наредном периоду сво поверење које су нам указали и оправдамо„- рекао је председник Градске општине Костолац, Иван Савић.

Објављено у Вести

У организацији Културно-спортског центра "Костолац" прошлог викенда одржан је први састанак “ За младе”. Идеја је да се унапреди положај младих на територији Градске општине Костолац. Састанку је присуствовало 20-ак младих људи, углавном ученика из ОШ "Јован Цвијић" и Средње техничке школе са домом ученика "Никола Тесла".

 

Било је и учесника из Пожаревца који су желели да подрже ову идеју. Први састанак је протекао у упознавању присутних са планом и програмом ове Установе, као и међусобно упознавање и склапање договора око даљих састанака и активности.

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1659
Јуче3828
Ове недеље5487
Овог Месеца46672
Укупно3601260

Ваша IP адреса је: 3.230.128.106 уторак, 19 март 2024 10:45
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd