srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: July 2017

Градска општина Костолац, обележила је пригодним, свечаним програмом своју славу-Светог Великомученика Прокопија.Најпре је, у четвртак 20.јула  вечерњу службу  у цркви Светог Максима Исповедника служио  протојереј Ненад Лазаревић, а затим је  улицама града Костолца кренула Света Литија.Исте вечери,у порти цркве,одржана је свечана Академија у организацији Културно-спортског центра а под покровитељством Градске општине Костолац.Председник Градске општине Костолац, Иван Савић  поздравио је све присутне  госте и том приликом истакао да је овај дан важан јер окупља пријатеље општине,који се заједно са локалном самоуправом из године у годину труде да грађанима обезбеде што боље услове за живот.Наградe од педесет хиљада динара и похвалницу  за изузетан успех у школској 2016/2017.години, председник Савић уручио је ђаку генерације Основне школе “ Јован Цвијић”- Марији Јовановић и ђаку генерације Средње  Техничке школеса домом ученика “Никола Тесла”, Николи Дрикићу. У културно-уметничком програму учествовали су: ансамбл “Слатка фрула”, који више од две деценије негује српску етно музику, затим признати Костолачки песник Зоран Стојићевић-Рикардо и Културно-уметничко друштво “Костолац” представило се народним  играма из Западне Србије.

 

Поред председника Савића, Академији су присуствовали и заменик председника Градске општине Костолац Саша Грубетић, председник Скупштине Ненад Марковић, заменик председника Скупштине Рајко Божић, заменик градоначелника Саша  Павловић, чланови већа Градске општине Костолац и града Пожаревца, директори установа, представници удружења  као и бројни грађани.

 

Резањем славског колача и Светом  литургијом  21.јула завршено је обележавање славе Костолца-Светог Великомученика Прокопија. Домаћин и колачар ове године била је Јелена Јеленковић, чланица већа Градске општине Костолац, која  је славу предала будућем колачару Рајку Божићу, заменику председника Скупштине Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

У Библиотеци у Костолцу, огранку Народне библиотеке "Илија М. Петровић" Пожаревац, у среду 19. јула 2017. године, одржано је веома едукативно предавање на  тему: Монотеизам - религија нашег времена и нови религијски покрети. Александар Вујичић, костолачки вероучитељ, говорио је о религијском феномену, који је изузетно важан и актуелан у свим епохама.

 

Из историје монотеизма (сама реч потиче од грчке речи MONOS - један и THEOS - Бог) и о три најутицајније монотеистичке религије познате у историји светске културе -Јудеизму, Хришћанству и Исламу – посетиоци Библиотеке могли су чути пуно занимљивих података, јер су све три религије тесно повезане једна са другом, али истовремено се разликују по питању догматског учења.

 

Циљ овог предавања је указивање на основне карактеристике сваке религије посебно, на њихов значај и утицај на човечанство, као и истицање сличности и разлика унутар ових три великих монотеистичких религија.

 

Александар Вујичић, рођен је 1985. године у Београду. Основну школу завршио је у Раковици, Богословију Светог Кирила и Методија у Нишу. Дипломирао на Православном богословском факултету у Београду. Ради као вероучитељ у Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу, а веома је ангажован око организовања културног и верског програма у Костолцу.

Објављено у Вести

Поводом крсне славе Градске општине Костолац, Светог Великомученика Прокопија, грађанима наше општине упућујем најсрдачније честитке.

 

Желим да наш празник прославимо радосно, у духу традиције и обичаја уз спремност за прихватање нових идеја и иницијатива, које су у интересу свих грађана Костолца.

Објављено у Вести

Чланови костолачког Спортско - риболовног друштва „Дунавац“ ове сезоне бележе одличне резултате на домаћој и међународној сцени у свим категоријама. Тим поводом је у сали Скупштине Градске општине Костолац одржана конференција за медије, којој су поред Ивана Савића - председника Градске општине Костолац присуствовали Бане Спасовић - градоначелник Пожаревца и Ненад Радовић - председник Спортско - риболовног друштва „Дунавац“.

На 10. Светском првенству за хендикепиране и 19. Светском првенству за ветеране, која су од 5. до 10. јуна организована у Кањижи, СРД „Дунавац“ је имао једног представника. У конкуренцији 48 риболоваца са хендикепом из десет држава Костолчанин, Владан Јоцић, као репрезентативац Србије такмичење појединаца завршио је на 23. месту, истакнуто је на конференцији.

Како је рекао Ненад Радовић, чак четири чланице „Дунавца“ представљаће женску репрезентацију Србије на Светском првенству у спортском риболову, које ће се у авусту одржати у Мађарској. Боје костолачког и српског риболова ће бранити Славица Дражић, Тамара Петровић, Сандра Илић и Јелена Радовић, које су и на досадашњим такмичењима најбољих светских риболоваца остваривале добре резултате. Радовић је такође истакао да Костолац има потенцијал да се 2020. године кандидује за организацију Светског првенства за жене у риболову, на коме се очекује учешће од 18 до 20 националних тимова. Ако би се пре тога средила инфраструктура и стаза, која би била са друге стране плаже „Топољар“, Костолац би имао реалну могућност да угости најбоље светске такмичарке у спортском риболову.

Председник  ГО Костолац, Иван Савић, истакао је да су у сарадњи са градом Пожаревцем и ове године обезбеђена значајна средства за функционисање спортских организација са територије Градске општине Костолац:

- СРД „Дунавац“ је у првом делу године успешно искористио добијена средства и остварио значајне успехе. Овом приликом бих похвалио председника Ненада Радовића, али и чланове „Дунавца“ за остварене резултате, којима на најбољи начин представљају наш град“, рекао је Савић.

 „Дунавац“ у 2017. прославља 69 година постојања и рада, а следећа година је јубиларна. Управа овог спортског колектива у наредним годинама планира активности на даљем развоју спортског и рекреативног, као и такмичарског риболова, али и организацију бројних такмичења.

Успеси на домаћим такмичењима

Прва два кола државног првенства, у узрасној категорији од 10 до 14 година, организована су у Кањижи, а наредна два у Книћу, на Гружанском језеру. „Дунавац“ је имао два представника, по једног у женској и мушкој конкуренцији. Костолчанка Милица Максић освојила је друго место и постала вицешампион Србије. Овим пласманом стекла је статус репрезентативке Србије и следеће године ће представљати клуб, град и државу у Италији на Светском првенству.  Поред ње у тиму је био и десетогодишњи Младен Спасић, који је заузео осму позицију и такође стекао статус државног репрезентативца. Значајно је истаћи да су кадети костолачког  „Дунавца“ ове године први у држави на основу остварених резултата. У категорији до 20 година Марко Ваљаревић се пласирао на треће место, чиме је изборио статус репрезентативца.

Школа риболова

Риболовно друштво је у току 2017. године организовало и малу Школу риболова, у чији рад су била укључена деца од првог до четвртог разреда Основне школе „Јован Цвијић“. Успешно је спроведен курс у два издвојена одељења - у Петки и Старом Костолцу. На тај начин 38 полазника стекло је диплому и могућност да се озбиљније укључи у рад клуба. На почетку нове школске године у плану је и спровођење курса у издвојеним одељењима у Кленовнику и Острову, као и у централној школи у Костолцу.

Објављено у Вести

У Костолцу је 12. јула потписан тројни уговор између града Пожаревца, Националне службе за запошљавање – Филијале Пожаревац и Градске општине Костолац, а потпис су ставили Бане Спасовић - градоначелник Пожаревца, Соња Мирић - директорка пожаревачке филијале Националне Службе за запошљавање и Иван Савић - председник Градске општине Костолац. Овим уговором, како је навео Савић, омогућено је радно ангажовање за 15 незапослених лица, која спадају у категорију теже запошљивих лица са првим и другим степеном стручне спреме, а налазе се на евиденцији пожаревачке филијале Националне службе за запошљавање.

- Јавни радови, чија је вредност за ова лица око два милиона динара за период од четири месеца, осим што представљају једну од активних мера запошљавања у великој мери доприносе да територија Градске општине Костолац буде уређенија и лепша – истакао је Савић и захвалио градоначелнику Спасовићу и директорки Мирић зато што су у својим финансијским плановима за 2017. годину определили значајна средства за финансирање спровођења јавних радова на територији Костолца.

Вредно је истаћи да је ово први тројни уговор којим је Градска општинаКостолац ангажована као извођач радова. У наредном периоду, по речима Соње Мирић, планира се потписивање нових осам уговора са извођачима јавних радова који су добили позитивно мишљење од стране Националне Службе за запошљавање, Локалног савета за запошљавање и од стране Градског већа Пожаревац.

У протеклом периоду град Пожаревац и филијала Националне служба за запошљавање потписале су Споразум о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма и мера активне политике запошљавања. Ове године је град Пожаревац издвојио 9 милиона за Јавне радове, који ће се обављати према Локалном акционом плану, док је Национална служба за запошљавање узела учешће у суфинансирању мера активне политике запошљавања са 7,5 милиона динара. То значи да је више од 16 милиона динара издвојено за спровођење јавних радова на територији Пожаревца и Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

Овогодишњи десети, јубиларни „Островаћки бећарац“ отворен је смотром фолклорних ансамбала и то културно-уметничких друштава из Омољица, Иванова, Старчева, затим Кленовника и домаћина Острова, који су овом приликом извели игре из Баната. Присутним гостима на летњој сцени Дома културе обратио се Бобан Рогожарски, председник Куд-а Острово пожелевши свима топлу добродошлицу и леп провод наредних дана у овом селу са специфичним обичајима, које можемо видети још само у Војводини. Након богатог културно-уметничког програма уследила је додела захвалница учесницима манифестације.„Островаћки бећарац“ове недеље окупиће велики број такмичара али и љубитеља добре хране и  шаљиве музике. Завршно вече заказано је за 15.јул 2017.године. Организатори су месна заједница Острово и Културно-спортски центар Костолац а под покровитељством Градске општине Костолац и града Пожаревца.

Објављено у Вести

У оквиру Костолачког лета, по други пут пред костолчанима, наступио је Неша Бриџис, „stend up“ комичар. Публику је својим наступом, а пре свега шармом и духовитошћу, у појединим тренуцима довео до суза. Те вечери, било је свега, и песме, и игре, а понајвише смеха. Разноразне животне догодовштине, подсетиле су многе и на личне животне приче а позитивни дух овог младог човека оплеменио је присутне костолачане. Како нам је сам уметник рекао, јако је задовољан публиком јер га увек спремна за шалу дочека, зато му и није било тешко да се фотографише са свима онима који воле и цене ову врсту уметности.

Објављено у Вести
У Костолцу се ова манифестација обележава од 2004.године и симболично тог 29.јуна спаја 14 држава , кроз које протиче ова река и 80 милиона становника,који у њеном сливу живе..Сви они тада славе Дунав.

Овом манифестацијом се такође указује на значај очувања реке Дунав и то чишћењем обале, како би се на тај начин очувао и  заштитио целокупни биљни и животињски свет,истакла је у свом обраћању окупљеним малишанима вртића "Мајски цвет " Данијела Антић,генерални секретар Еколошког друштва "Зора " и додала: 

 

- Не будите непријатељи природе и река,будите доброчинитељи.Рационално користите водене ресурсе,јер ће река Дунав вишеструко наградити ваш напор,рекла је на крају свог излагања Данијела Антић.

 

Након тога деца су у воду пустила бродиће са порукама.Манифестацију су поред организатора  Еколошког друштва "Зora ",подржали Културно-спортски центар и Градска општина Костолац.Посебна ѕахвалност упућена је председнику општине Ивану Савићу.

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1265
Јуче3828
Ове недеље5093
Овог Месеца46278
Укупно3600866

Ваша IP адреса је: 23.20.220.59 уторак, 19 март 2024 07:57
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd