srzh-CNenfrdeitjaru
среда, април 24, 2024
Чланци поређани по датуму: април 2019

У сусрет највећем хришћанском празнику - Ускрсу, Центар за културу „Костолац” у сарадњи са Црквом Светог Максима Исповедника, организовао је на Велики петак, манифестаци ју под називом „Шарено јаје срећу даје” у оквиру које је одржано такмичење у фарбању јаја. Присутне малишане на самом почетку поздравила је чланица Већа Градске општине Костолац, Маријана Божић честитајућиим у име Градске општине Костолац и у своје лично име ускршње празнике.

 

Старешина цркве Светог Максима Исповедника Дејан Лазаров, је истакао даорганизовањем ове манифестације у цркви најмлађима обичаји постају ближи, а учење кроз игру деци помаже да веру за воле и прихвате још од најранијег доба.

 

На традиционалном такмичењу у фарбању јаја учествовало је око седамдесеторо  малишана – од оних који још иду у вртић до оних који завршавају основну школу.Жири, кога сучинили представници Центра закултуру „Костолац”, Градске општине Костолац, Цркве Светог Максима Исповедника у Костолцу и спонзора, имао је  тежакзадатак, а награђени су следећи учесници:

 

У категорији од 4 до 7 година, прво место освојила је Најда Поповић, друго место припало јеЛуки Ђорђевићу, а треће Јелени Петковић.

 

Прво место у категорији од 8 до 10 година,освојио је АлексаЂорђевић, друго место Светлана Пајкић, а треће место припало је  ЈаниПетковић.

 

У категорији од 10 до 14 година,прво место освојила је МилицаРистић, друго место освојио је Никола Страинов, а треће је припало Сари Тајровски.

 

Нај шашавије јаје – Санела Вујић


Најсјајније јаје – Теодора Зумис


Најнеобичније јаје – Матеј Илић


Најмодерније јаје – Софија Цвејић


Најмаштовитије јаје – Невена Вујасиновић


Најшареније јаје – Константин Милошевић


Најсмешније јаје – Андреј Костић

 

 Награђенимасу награде и дипломе уручили: чланови Већа ГО Костолац Маријана Божић и Драган Ранисављев, директорка Центразакултуру „Kостолац" ЈеленаШаманц, председница Скупштине ГО Костолац, Милена Церовшек, старешина цркве Светог Максима Исповедника Дејан Лазаров и свештеник Иван Филиповић.

 

Директорка Центра за културу „Kостолац" ,Јелена Шаманц захвалила се томприликом свим учесницима, а победницима у свим категоријама упутила искрене честитке.

 

Завредне награде побринулису се бројни спонзори: Експресбајк, књижара „Школарац”, Синдикат Копова Костолац, кафе „Малиган“, Радио „Стил”, кафе„Балтазар”, Џиуџицу клуб Костолац, ,,Борилачки центар  KнезМилош-KОС“, Удружење ГЕТ ФИТ и П. Д. „Костолац услуге”.

 

Овом  ускршњом манифестацијом  организатори су желели да приближе деци  овај дивни  хришћански  празник и науче их да уживају у њему поштујући  вредности православне вере.

 

Покровитељ манифестације је Градска општина  Костолац.

 

Објављено у Вести

Пролећне боје и мирис цвећа обележили су четврти Фестивал цвећа у Костолцу, који се одржао у недељу 21.априла. Лепо време, сјајно уређени      изложбени штандови и садржајан културно-уметнички програм привукли су пажњу великог  броја наших суграђана који су присуствовали овом догађају.

 

Улица Боже Димитријевића била је испуњена штандовима са произвођачима и излагачима цвећа, садница и цветних аранжмана. Поред тога, посетиоци су по сниженим ценама  могли да купе и различите врсте декоративних материјала за саксије, опрему за хорти културу и још много тога.

 

Манифестацију је свечано отворио председник Градске општине Костолац, Серџо  Крстаноски истакавши да је Фестивал цвећа претходних година био веома успешан и посећен, а самим тим има и велики туристички и привредни потенцијал за наш крај.

 

- Циљ Фестивала цвећа је да се промовише Kостолац као град зеленила, да се обогати манифестацијама и туристичким садржајима, али и да се промовишу професије цвећара, произвођача цвећа, као и пејзажне архитектуре и хортикултуре.

 

Локална самоуправа Градске општине Костолац велику пажњ упосвећу је заштити животне средине и ускоро крећемо са реализацијом великог пројекта  „Замена реконструкција и формирање новог дрвореда на територији ГО Kостолац”, што подразумева садњу 1710 nнових стабала, како би обезбедили чистију, зеленију и здравију будућност за себе и генерације  које долазе. У том циљу Фестивал цвећа је идеална прилика да се мотивишу грађани да преузму позитивне кораке у заштити животне средине, рекао је Крстаноски.

 

Свечаном отварању Фестивала цвећа су поред председника Градске општине Kостолац, Серџа Kрстаноског присуствовали: председница  Скупштине Градске општине Kостолац, Милена Церовшек и чланови Већа Градске општине Костолац Маријана Божић, Драган Ранисављев и Бајрам Морина.

 

Свим учесницима фестивала уручене су захвалнице, а награђенима су додељени пехари и ваучери.Прво место за најлепши штанд припало је Пољопривредном газдинству„ Јовановић”из Осипаонице, које је као награду добило бесплатно учешће напредстојећем Фестивалу цвећа у Пожаревцу, а награду и пехар је уручио председник ГО Костолац, Серџо Крстаноски. Друго  место освојио је расадник„Марковић”из Великог Шиљеговца, коме јенаграду и пехар уручила председница Скупштине ГО Костолац, Милена Церовшек.  Награду и пехар за треће место уручила је директока Центра за културу „Костолац” Јелена Шаманц, Мирић Надици  из Смедерева.

 

Директорка Центра за културу „Kостолац“ , Јелена Шаманц захвалила се излагачима који из године у годину долазе у све већем броју, и додала  -Циљ Фестивала цвећа је да заштитимо животну средину и да Костолац буде градц већа и љубави.

 

Поред цвећа на штандовима ове изложбено – продајне манифестације нашли су се и продајни штандови са грнчаријом, слаткишима, изложени су били и штандови са декорацијама за башту, медом, штанд Удружења Градске општинске организације инвалида рада Kостолац на коме су се нашли производи вредних руку чланица, „Секције за ручне радове" и бројни други.

 

У културно уметничком програму учествовало је Kултурно уметничко друштво „Kостолац” – фолклорни ансамбли „Цврчак”, „Колибри” и Први извођачки ансамбл, као и вокални солисти Марија Дражић и Слободан Јанковић. Поред њих програм је обогатио Балетски студио „Амадеус” Пожаревац - Одељење у Kостолцу.

 

Организатор IV Фестивала цвећа јеЦентар за културу „Kостолац“ ,подпокровитељством Градске општине Kостолац, а велики допринос у организацији манифестације дале су Туристичка организација Града Пожаревца и Туристичка организација Велико Градиште.

 

Спонзори и пријатељи манифестације били су: кафе „Балтазар”, фарбара „Сарафиновић”, кафе „Малиган“ и цвећара „Звончић”.

 

Kако су истакли сви излагачи, којих  је било преко педесет, организација фестивала је беспрекорна, а интересовање Kостолчана за цвеће је изванредно, што потврђује успешност ове манифестације.

 

Објављено у Вести

У понедељак, 15.априла, одржана је 21. Редовна седница Већа Градске општине Костолац. Након усвајања записника са претходне седнице, прешло се на рад по дневном реду. Чланови Већа разматрали су предлог Пословника о раду Скупштине Градске општине Костолац. Поред тога разматрање и Извештај о извршењу Одлуке о буџету Градске општине Костолац за период 01.01.2019.– 31.03.2019.године.


Највећи број тачака дневног реда односио се на разматрање коначне листе за доделу средстава за пројекте/програме НВО, цркава и верских заједница и удружења која су од јавног интереса за Градску општину Костолац.


Из буџета Градске општине Костолац за програме и пројекте цркава и верских заједница, опредељено је 700,000,00 динара. Ове године средства за финансирање, односно суфинансирање пројеката – програма невладиних организација и удружења грађана износе 1.990,000,00 динара, а за програме социјалне и здравствене заштите и помоћи и бриге о старима опредељена средства за дотацијеизно се 1.000,000,00 динара. Средства за функционисање културно – уметничких друштава са територије Градске општине Костолац опредељена су у износу од 2.700.000,00 динара.


Комисија за вредновање пријављених програма за финансирање или суфинансирање програма/пројеката НВО и удружења која су од јавног интереса за Градску општину Костолац у 2019. години, Већу је доставила коначну листу за доделу средстава запројекте/програме удружења која се финансирају односно су финансирају из буџета Градске општине Костолац, након чега је Веће донело коначан Закључак о расподели средстава.


1. Друштво Еуро- Роми, запрограм/пројекат под називом: “ РАД РОМСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ“ рада у износу од 600.000,00 динара;


2. Ромско удружење жена „Руж“ Костолац за програм/пројекат под називом: “Ангажовање координатора за ромска питања“, у износу од 160.000,00 динара;


3. Ромско удружење “Креативни ром“ Костолац за програм/пројекат под називом: “НЕДЕЉА КУЛТУРЕ РОМА-ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА“, у износу од 130.000,00 динара;


4. Удружење ликовних уметника „ Арт“ Костолац за програм/пројекат под називом: “ Дванаеста путујућа међународна ликовна колонија-Отвореног срца и пријатељства“, у износу од 80.000,00 динара и


5. Кинолошко удружење „ Дунав Костолац“, за програм/пројекат под називом: НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ПАСА ЦАЦ, у износу од 80.000,00 динара;


6. Удружење СРПСКИ ратни ветерани Костолац, за програм/пројекат под називом:“Неговање патриотизма и успостављање традиције обележавање датума и споменика из ратова из 1990 до 1999“, у износу од 50.000,00 динара;


7. УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА КЛЕНОВНИК за програм/пројекат под називом: Упознавање,неговање и очување народне традиције, у износу од 50.000,00 динара;


8. Позориште Castellum за програм/пројекат под називом:Позоришна представа „ Каролина Нојбер“ по тексту Небојше Ромчевића, у режији Фуада Табучића, у износу од 250.000,00 динара;


9. Удружење одгајивача ситних животиња и љубитеља природе Костолац за програм/пројекат под називом: Костолац 2019 VII Међу градска изложба ситних животиња, у износу од 50. 000,00 динара;


10. Удружење за промоцију културе,традиције и туризма „Од књиге до душе“, за програм/пројекат под називом: Траговима прошлости-очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја, у износу од 60.000,00 динара;


11. Музичко друштво“ Костолац“, за програм/пројекат под називом: Функционисање и развој хора музичког друштва Костолац, у износу од 30.000,00 динара;


12. УДРУЖЕЊЕ ЉУБИТЕЉА ОЛДТАЈМЕРА КОСТОЛАЦ за програм/пројекат под називом:Други сусрет „Олдтајмера Костолац“, у износу од 60.000,00 динара;


13. Ловачко удружење „Војвода Миленко“,секција Острово за програм/пројекат под називом: Побољшање услова секцијe „Острово“, у износу од 70.000,00 динара;


14. КЉК „МАЈДАН за програм/пројекат под називом: “Часопис за књижевност културу и науку „Мајдан“, у износу од 100.000,00 динара;


15. КЉК „МАЈДАН за програм/пројекат под називом: Књижевно-духовни сусрети „Костолачка жишка“, у износу од 30.000,00 динара;


16. КЉК „МАЈДАН за програм/пројекат под називом: Седма међународна песничка манифестација “ОРФЕЈ НА ДУНАВУ“, у износу од 30.000,00 динара;


17. УДРУЖЕЊЕ ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА КОСТОЛАЦ“СПЕКТАР“, за програм/пројекат под називом: ЛИКОВНА КОЛОНИЈА“КОСТОЛАЦ 2019“, у износу од 40.000,00 динара;


18. УДРУЖЕЊЕ ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА КОСТОЛАЦ“СПЕКТАР“, за програм/пројекат под називом: ЛИКОВНА КОЛОНИЈА“КОСТОЛАЦ УМЕТНИЧКИ ГРАД“, у износу од 40.000,00 динара и


19. ЛУ „Кевро“, за програм/пројекат подназивом: Седма међународн а песничка манифестација ОСМЕХ КОСТОЛЦА, у износу од 80.000,00 динара.


Такође разматрана је и коначна листа за доделу с редстава за пројекте/програме цркава и верских заједница који се суфинансирају из буџета Градске општине Костолац у 2019.години, након чега су већници су донели Закључак о додели средстава за пројекте и програме цркава и верских заједница.


1. Црквена општина Ново костолачка град Костолац, за програм/пројекат под називом: Осликавање северно где лахрамана полукалотии знадпроскомидије у износу од 420.000,00 динара;


2. Црквена општина Острово за програм/пројекат под називом: Обнова црквеног богослужбеног инвентара, у износу од 100.000,00 динара;


3. Црквена општина Село Костолац за програм/пројекат под називом: Завршетак радова на растаруацији и конзервацији три иконе Уроша Предића (Св.Георгије,Св.Игњатије,Св.Прокопије), и повратак из Матице Српске у Храм Светог Велико мученика Георгија У Старом Костолцу, у износу од 80.000,00 динара;


4. Црквена општина Село Костолац за програм/пројекат под називом: Ремонт три звона у Храму Светог Велико мученика Георгија, у износу од 100.000,00 динара;


Како је после расподеле по конкурсу расписаном дана 26.02.2019.године преостао нерасподељени износ од 300.000,00 динара, биће расписан нови јавни конкурс за доделу ових средстава под истим условима као и претходни.


Већници костолачке општине разматрали су и коначну листу за доделу средстава за пројекте и програме удружења која се финансирају односно суфинансирају из буџета Градске општине Костолац у оквиру Програма 11 - Социјална и дечија заштита, Програмска класификација ПА 0901-П1 – Социјална заштита старих лица, Функција 020 - Старост, Позиција 16, Економска класификација 481000 – Дотације невладиним организацијама, Конкурс за суфинансирање програма/пројеката НВО и удружења која су од јавног интереса за Градску општину Костолац у 2019. години - Брига о старима;


Након разматрања поменуте листе, донели су и Закључак о додели средстава следећим удружењима.


1. Градска општинска организација-Удружење инвалида рада Костолац, за програм/пројекат под називом: Социјално здравствена заштита чл.удр.инвалида рада у износу од 1 00.000,00 динара;


2. Градска општинска организација-Удружење инвалида рада Костолац за програм/пројекат под називом: Подизање квалитета живота помозимо да старост не буде тешка, у износу од 100.000,00динара;


3. Удружење пензионера Градске општине Костолац за програм/пројекат под називом: Снадбевање лековима најугроженијих кат.пензионера са најнижим примањима, у износу од 200.000,00 динара;


4. Удружење пензионера Градске општине Костолац за програм/пројекат под називом: Превоз пензионера старијих преко 70 год у локалном саобтраћају, у износу од 300.000,00 динара и


5. Удружење пензионера Градске општине Костолац за програм/пројекат под називом: Снадбевање животним намирницама најсиромашнијих пензионера са најнижим примањима, у износу од 300.000,00 динара.


Укупна средства за функционисање културно – уметничких друштава са територије Градске општине Костолац ове године износе 2.700.000,00 динара, а средства су опредељена следећим друштвима:


1. КУД „Костолац“, за програм/пројекат под називом: Очување српске традиције у игри и песми у износу од 1.890.000,00 динара;


2. КУД „Кленовник“, за програм/пројекат под називом: Функционисање и развој КУД-а Кленовник, у износу од 225.000,00 динара;


3. КУД “Света Петка“, за програм/пројекат под називом: Очување српске традиције у игри и песми, у износу од 270.000,00 динара;


4. КУД „Стари Костолац“, за програм/пројекат под називом: Унапређење рада КУД – а Стари Костолац, у износу од 180.000,00 динара


5. КУД „Острово“, за програм/пројекат под називом: Очување српске традиције у игри и песми, у износу од 135.000,00 динара.


Седницом којом је председавао председник Градске општине Kостолац, Серџо Kрстаноски, присуствовали су чланови Већа Градске општине Kостолац: Миладин Радомировић, Драган Ранисављев, Бајрам Морина, Милан Ђаловић. Поред њих седници су присуствовали и члан Већа Града Пожаревца Дарко Мирковић задужен за Градску општину Костолац и месnе заједнице, заменик председника Градске општине Kостолац Далибор Илић, начелница Управе Градске општине Kостолац Анђелија Миливојевић и заменик председника Скупштине Градске општине Kостолац Рајко Божић.

 

 

Објављено у Вести

Градска општина Kостолац, Црвени крст Пожаревац и Институт за трансфузију крви Србије, данас  су у оквиру пролећне  кампање организовали редовну акцију добровољног давањакрви.Крв су давали мештани ГО Костолац у трансфузиом обилу Института за трансфузију крви Србије које је био смештен у центру Костолца.

 

Захваливши се челницима Градске општинеKостолац, који су помогли у организацији акције, Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста  Пожаревац је нагласио да крв која се буде прикупила, биће за потребе како свих грађана Србије тако и наших суграђана, који се лече у пожаревачкој Општој болници и на клиникама и здравстевеним установама у Београду.

 

-Овом приликом бих се захвалио свим  грађанима Градске општине Костолац, који су дали крв, како би резерве крви у Републици  Србији остале на оптималном нивоу.Такође по звао бих све грађане да се у што већем броју одазову и на следећим акцијам ако је организује Црвени крст Пожаревац, како би Град Пожаревац и Градска општина Костолац и даље задржале статус најхуманијих средина у Републици Србији, рекао је Обрадовић.

 

Потребе за крвљу, Костолчани су још једном препознали и разумели па је и ова акција била  изузетноуспешна: на акцију је дошло 31 потенцијалних давалаца а прикупљено је 26 јединица крви.

 

Акцију су подржале: чланица Већа ГО Костолац задужена за ресор спорта и културе, Маријана Божић и директорка Центра за културу „Костолац”, Јелена Шаманц .Овом хуманом  чину, прикључила су се и два ромска удружења „Креативни  Роми” и Еуро Роми” заједно са Канцеларијом за ромска питања у Костолцу, чији су чланови  дали крв и на  тај начин допринели успешности акције добровољног давања.

 

Објављено у Вести

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, је у интервјуу за РАДИО СТИЛ поводом 100 дана обављања функције говорила о најзначајнијим одлукама које су донете, али и онима којесу у плану.

 

Kада су млади и перспективни људи на веома важним функцијама, неизбежан је резултат доброг управљањана  локалном нивоу.Од 27.децембра ви сте председница Скупштине Градске  општине Kостолац. Од тада па до данас донето је низ добрих одлука на седницама локалног парламента, које су утицале Градска општина Kостолац крене путем просперитета.

 

Које су то најзначајније одлуке које је Скупштина Градске општине Костолац донела од када сте ви председница ?

 

На функцију председнице СкупштинеГрадске општине Костолац, изабрана сам на 6.редовној седници, која је одржана 27. децембра 2018. године. Од дана ступања на функцију, одржане су 4.редовне  седнице Скупштине, три редовне и једна по хитности. Донето је низ одлука, решења које унапређују функционисање Градске општине Костолац и једно мишљење, које је дато на  предлог Одлуке о доношењу плана детаљне регулације "Драгуљ".

 

Донета су решења за све комисије које образује Скупштина Градске општине Костолац. Такође донетоје и Решење о давању сагласности на Статут установе Центар за културу "Костолац".

 

Због поднетих оставки три члана Већа Градске општине Костолац, Скупшти на је донела Решење о њиховом разрешењу и спроведен је поступак избора, зако је су донета Решења о именовању.

 

Такође донете су и две одлуке: - Одлука о изменама Одлуке о установљавању Повење "Ђорђе Вајферт" подназивом "Вајфертов жиг", "Кључ Костолца и Звања почасног грађанина Костолца" и награде "Ђак генерације школа Градске општине Костолац" и "Спортиста генерације школа Градске општине Костолац". 

 

Kако видите  будући рад Скупштине и штаби по Вашем мишљењу требало мењати  у раду локалног парламента, како би се одлуке брже и ефикасније доносиле?

 

Од самог почетка, тачније одступања на функцију, најпре сам се упознала са шефовима одборничких група, где самим понуди ла да како пропорционално учествују у раду Скупштине, тако исто учествују у раду скупштинских комисија и радних тела. Неки су то прихватили, неки нису, али свака ко мислим даје о добро за бољи и ефикаснији рад Скупштине.

 

На прошлој седници, обавестила сам одборнике даћу у будуће након издавања материјала за седницу Скупштине, позвати шефове одборничких група на састанак, на коме ћемо разматрати дневни ред.На тај начин убрзаћемо доноше њемногих  одлука.

 

Отворена  врата су једна новина, како би се упознала са свим проблемима грађана са територије Градске општине Костолац, укључујући и четири Месне заједнице  које припадају костолачкој општини.

 

Такође планирамо у будућности да по узору на Скупштину Града Пожаревца уведемо електронску седницу, чиме ћемо унапредити  рад Скупштине.

 

Да ли сте задовољни сарадњом извршне и законодавневласти?

 

Сарадња између законодавне власти, коју ја представљам и извршне власти је на задовољавајућем нивоу, али увек има места за боље.  У сталном сам контакту са члановима извршних органа власти, поготово са председником Градске општине Костолац, а све у циљу задовољавања потреба и интереса грађана наше општине.

 

У 2019.години треба да се донесе још мноштво одлука, како би се реализовало све што је предвиђено буџетом.  Шта грађани костолачке општине могу да очекују у скорије време?

 

То је у суштини више питање за извршну власт. Скупштина је донела Одлуку о буџетуза 2019.годину у којој су предвиђене многе инвестиције, чија је реализација у надлежности извршног органа власти, односно Већа Градске општине Костолац, тако да законодавна власт може само дати подршку у сваком смислу те речи, без мешања у рад исте.

 

 

Објављено у Вести

Поводом  Светског дана Рома, који се традиционално обележава 8. априла, у позoришној сали Дома Културе у Костолцу у уторак, 9. Априла одржана је свечана академија. Свечаност је почела извођењем химне „Боже правде“, а потом и ромске химне „Ђелем, ђелем“.

 

Да је Kостолац је пример одговорне локалне власти, али и одговорних Рома, истакао је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и додаo:

-Роми су укључени у локалне планове развоја, што је веома важно, а повећано учешће ромске деце у образовни систем је дан је од ефикаснијих начин а за побољшање положаја ромске националне мањине. Локална самоуправа  константно ради на решавању проблема инфраструктуре у ромским насељима. Наставићемо и даље како се насеља буду  ширила са улагањем у топлификацију ромских насеља, асфалтирање путева, али и са ширењем водоводне и  канализацоне мреже, рекао је Крстаноски честитајући  Светски дан Рома, припадницима ромске  националне заједнице.

 

Град  Пожаревац је заједно са Градском општином Костолац спровео низ мера државе, али и сам иницирао акције у којима је ромском становништву пружена велика подршка, рекао је заменик градоначелника Града  Пожаревца, Саша Павловић и додао:

-Сви заједно трудили смо  се и трудићемо се да убедимо све оне који сумњају да нема мање вредних и способних. Има само оних који су добили и који нису добили подједнаке  шансе као и остали. Ипак, многе велике људе то није поколебало да буду упорни и савладају ту планину не правде, коју је живот став иопредњих и ту не мислим само  наРоме. Ти људи су доказали да су границе личних успеха само у нашим главама, и кад их једном прескочимо нема  не достижног циља за све нас.

 

Реџеп Алијевић председник ромског удружења „Креативни Роми“, који је и организатор свечаности  поводом Светског дана Рома,  захвалио се руководству Града Пожаревца и Градске општине  Костолац на на порима које  чине у циљ упобољшања све укупног  квалитета живота ромске популације.

 

Да је  Градска општина Костолац, општина са највећим процентом Рома у Србији, истакао је председник Националног савета ромске националне мањине, Далибор Накић. 

 

-Негде по званичном попису у Костолцу има 19,5 % Рома, а по незваничној статистици тај број досеже чак до 25%. У складу са тим је дна од првих активности коју Национални савет, жели да спроведе у Костолцу је да иницирамо увођење ромског језика у службену употребу на територији Градске општине Костолац.

 

 Присутне је поздравио и председник Удружења Рома Браничевског  округа, Мирослав Вељковић.

 

Светски дан Рома установљен је са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну и обрате пажњу на унапређивање њиховог положаја.То је дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима са којима се Роми суочавају.Дан је службено проглашен 1990.године  у Сероцку у Пољској, месту четвртог Светског  ромског конгреса Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника одржан у Челсфилду крај Лондона 1971. године.

 

Од тада званична химна Рома је песма „Ђелем, ђелем“ а застава плаво-зеле на двобојка са црвеним точком у средини, симболом напредка и покретаали и миграције Рома широм света.

 

Објављено у Вести

У Градској општини Костолац, почела је подела 1500 кантиод 120 литара за породична домаћинства, која ће омогућити ефикасније увођење комуналног  реда. 

 

Почетку расподеле канти за комунални отпад домаћинствима у Костолцу, присуствовали су председник Градске  општине Костолац СерџоКрстаноски, чланица Већа задужена  закултуру, спорт, здравство и образовање Маријана Божић и управник Радне јединице Комуналних служби у Костолцу  .

 

Градска општина Костолац, води активну политику заштите животне средине и у свим пословима настоји да се руководи највишим стандардима одрживог развоја.Наш циљ је да обезбедимо што здравије окружење за  животљуди, што смо и доказали у претходном периоду, рекао је председник Градске општине Костолац  СерџоКрстаноски, и додао:

- У претходном периоду радили смонауређењузеленихповршина, чишћењу и сређивању јавних површина, као и чишћењу дивљих депонија на територији Градске општине Костолац. Све дивље депоније су очишћене, постављене су заштитне ограде и билборди едукативног карактера са порукама „Не прљајмо  Костолац“ и „За лепши и чистији Костолац“.

 

Акцију спроводи локална самоуправа Града  Пожаревца, којаје у 2019.годин ииздвојила  27 милиона динара за набавку канти за смеће, од којих је део намењен и грађанима Градске општине Костолац.Акцију спроводи локална самоуправа Града Пожаревца, којаје у 2019. Години издвојила  27 милиона динара занабавку канти за смеће, од којих је део намењен и грађанима Градске општине Kостолац.  Захваљујем сеГраду  Пожаревцу, који је обезбеди о нашим суграђанима канте, чија је расподела у току. На овај начин, биће обезбеђено ефикасније одлагање смећа на територији  костолачкеопштине и одржавање комуналног реда, као и подизање свести грађа на да воде рачуна о очувању средине, рекао је председник.

 

-Захваљујем се грађанима што су послушали апел, јер је првих дана била велика гужва, приликом поделе канти.На помену обих да ће канте добити сва домаћинства на територијиопштине, јер је циљ да имамо  чистији град.ТакођезахваљујемсеГрадуПожаревцу, којије из Фонда зазаштиту животне средине, одобрио 27 милиона динара, и Јавно комуналном предузећу „Комуналнеслужбе“ Пожаревац  је тим  новцем купило 11.000 канти засмеће, које ће користити индивидуална домаћинства у Пожаревцу и Костолцу, рекао је управник костолачких Комуналних служби Дејан Ракић.

 

Он је том приликом подсетио даје у Костолцу потпуно реконструисана пијаца, захваљујући разумевању директора ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац  Слободана Јовића, али и руководства Града Пожаревца и Градске општине Костолац.

 

-У протеклом периоду пијаца у Костолцу је адаптирана од подлоге до крова.Нај пре је асфалтиран цео простор (810 m2), потом јесве покривено новим лексаном.Такође постављени су нови  рефлектори, и отпушена кишнаканализација, додаоје Ракић.

 

Објављено у Вести

Поводом  Светског дана Рома, у уторак, 9.априла, одржана је конференција за медије, како би се указало на проблеме са којима се представници ромске националне мањине су очавају. Према званичној статистици у Градској општини Костолац живи око 2500 хиљаде  Рома, а 500 ромске деце похађа школе у Костолцу.

 

Ромима је потребна подршка у свим сферама друштва почевши одобразовања, културе, становања до решавања проблема неких ромских насеља које незадовољавају основ не критеријуме заживот, речено је на конференцији за  медије поводом Светског данаРома.

 

На конференцији су говорили председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, члан већа задужен за задужен за - ресор просвета, социјална питања, верске заједнице и НВО, Бајрам Морина и председница Ромског удружења жена - Руж – Браничевског округа, Радојка Морина. Конференцији је присуствовала и Маријана Божић, задужена за ресор спорта, културе и туризма.

 

- Роми су укључени у локалне планове развоја, што је веома важно, а повећано учешће ромске деце у образовни систем је дан је од ефикаснијих начина за побољшање положаја  ромске националне мањине, рекао је председник  Градске општине  Костолац, СерџоКрстаноски.

 

 Председник је истакао да су Роми у Костолцу укључени у све сфере друштвеног живота, пре свега у органе законодавне и извршн евласти, али и у образовни и зравствени систем преко медијатора.

 

- Kао одговорна локална самоуправа наставићемо и даље  са пружањем интензивне подршке припадницима ромске заједнице, рекао је Крстаноски, и додао:

-Локална с амоуправа константно ради на решавању проблема инфраструктуре у ромским насељима. Наставићемо и даље како се насеља буду ширила  са улагањем у топлификацију ромских насеља, асфалтирање путева, али и са ширењем водоводне и канализацоне мреже.

 

Да у локалној самоуправи Градске општине Костолац постоји добравоља за решавање проблема ромске националне мањине указао је члан већа задуженза задужен за – ресор просвета, социјална питања, верске заједнице и НВО, Бајрам Морина.

 

-У мају прошле године потписан је Меморандум о сарадњи између Савета Европе, Министарства грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре и Градске општине Костолац на спровођењу програма ROMACTED.Самим тим општина је преузела обавезу да ће подржати све иницијативе  , које се формирај у у оквиру овог програма.У претходном периоду учиње но много на побољшању положаја ромске националне мањине, а потписивање протокола о сарадњи је дошло као резултат свега што је до сада урађено по питању интеграције Рома на територији костолачке општине, рекао  .

 

- Овим програмом планиран је паралелан рад са институцијама, и нас већ крајем априла очекује формирање институционалне радне  групе. На тај начин институције ће бити питане који су то проблеми са којима се они суочавају у раду са припадницима ромске националне мањине и који вид подршке је њима потребан, рекаоје Морина.

 

 -Светски дан Рома један када требамо да причамо о разноликости културе и традиције и то је нешто што треба да обогати наше друштво.Такође ово је прилика када треба да укажемо на проблеме са којима се  Роми суочавају, а посебно да говоримо о проблемима ромских девојчица и жена, рекла је председница Ромског удружења жена - Руж – Браничевског округа, Радојка Морина.

 

Објављено у Вести

Доделом пехара и медаља, у недељу 7.априла, завршена је Лига будућих шампиона за Браничево и Стиг. Највише успеха имали  су Пожаревљани, и то играчи екипе ФK "Пресинг", који су били најбољи у чак четири узрасне категорије.

 

Овај фудбалски турнир трајао је од новембра 2018.до марта 2019. године. Такмичење је окупило преко 300 играча. Клубови су имали 30 екипа, распоређених по годиштима  2006, 2007, 2008, 2009, 2010 и 2011.Учешће у Лиги будућих шампиона узели су: Лидер 1 - Костолац,  Лидер 2 - Костолац, Железничар 1 - Пожаревац, Железничар 2 - Пожаревац, Пресинг - Пожаревац, Рудар - Костолац, Бамби - Пожаревац, ВГСК - В. Градиште, Пинкум - В. Градиште, Стари  град Голубац, Обилић - Живица.

 

Победнике у својим  годиштима чекају окршаји са вршњацима из целе Србије који су се пласирали за СОС Лигу будућих шампиона, а такмичење ће се  одржати  23, 24 и 25.маја  на Златибору.

 


Екипе које су освојиле награде и показалесе да су  најбоље су: 

Пресинг - Пожаревац (2006); 

Пресинг - Пожаревац (2007); 

Пресинг - Пожаревац (2008); 

Бамби - Пожаревац (2009); 

Пресинг - Пожаревац (2010); 

Лидер - Костолац (2011).

 

Пехаре и медаље најбољим фудбалерима уручиле су директорка Центразакултуру "Костолац" Јелена Шаманц и чланица Већа Градске општине Костолац задужена за ресор спорта и културе Маријана Божић.

 

Организатор такмичења је ФК "Лидер" из Костолца, а велику подршку овом турниру да лису Центарза културу Костолац и Градска општина Костолац.

 

Председник ФК "Лидер" Бојан Павловић је рекао да је такмичење протекло у спортској и фер атмосфери, изразивши наду да ћеЛига  будућих шампиона бити део традиције  и у Костолцу.

 

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас19
Јуче2427
Ове недеље5046
Овог Месеца60116
Укупно3704844

Ваша IP адреса је: 3.128.78.41 четвртак, 25 април 2024 00:12
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!