srzh-CNenfrdeitjaru
ЛOКАЦИЈЕ ЦИСТЕРНИ ПИЈАЋЕ ВОДЕ У КОСТОЛЦУ И ОКОЛНИМ СЕЛИМА

ЛOКАЦИЈЕ ЦИСТЕРНИ ПИЈАЋЕ ВОДЕ У КОСТОЛЦУ И ОКОЛНИМ СЕЛИМА

Због испитивања пијаће воде са костолачког изворишта “Ловац”, која се не препоручује за пиће, нити за кување због необичног мириса,…

ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕИСПРАВНОСТИ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ ИЗ ГРАДСКОГ ВОДОВОДА

ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕИСПРАВНОСТИ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ ИЗ ГРАДСКОГ ВОДОВОДА

Обавештавају се грађани Костолца да је у води за пиће на водоизворишту Ловац и у мрежи водовода Костолац утврђен појачан…

ЈА ВОЛИМ КОСТОЛАЦ

ЈА ВОЛИМ КОСТОЛАЦ

Наш Костолац је из дана у дан све лепши и лепши. Поштовани суграђани, данас je постављена нова светлећа реклама наше општине:…

ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ СЕРЏА КРСТАНОСКОГ ПОВОДОМ РАМАЗАНСКОГ БАЈРАМА

ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ СЕРЏА КРСТАНОСКОГ ПОВОДОМ РАМАЗАНСКОГ БАЈРАМА

Својим суграђанима, исламске вероисповести председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, честита празник "Рамазански Бајрам", са жељом да га прославите у кругу…

НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ НА ТОПЛОВОДУ ПРЕМА ОСТРОВУ

НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ НА ТОПЛОВОДУ ПРЕМА ОСТРОВУ

Настављени су радови на топловодном прикључку насеља Острово. Ова 4. фаза обухвата градњу нових 1000 метара мреже, а вредност радова…

У КОСТОЛЦУ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН 8. АПРИЛ, СВЕТСКИ ДАН РОМА

У КОСТОЛЦУ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН 8. АПРИЛ, СВЕТСКИ ДАН РОМА

  Дана 8.априла обележен је Светски дан Рома Црвени точак на ромској застави, као симбол кретања, између неба и земље…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
Актуелно

Седамнаеста редовна седница Већа Градске општине Костолац, одржана је у уторак, 12. фебруара 2019. године. Већници костолачке општине донели су Закључак којим се усваја Правилник о критеријумима и условима за избор програма и пројеката удружења која су од јавног интереса за Градску општину Костолац.

Разлог за доношење овог Правилника састоји се у потреби усклађивања правилника са Уредбом о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења. Основне измене Уредбе огледају се у повећању транспарентности процеса доделе средстава. Уредбом су уведене антикоруптивне мере које се првенствено огледају у дефинисању сукоба интереса и мера за спречавање сукоба интереса како код чланова Комисије, тако и код корисника средстава.

 

Веће Градске општине Костолац размотрило је и предлог о расподели средстава за невладине организације и удружења са територије Градске општине Костолац за 2019. годину: Социјална заштита старих лица 1.000.000,00 динара; Невладине организације и удружења грађана –2.000.000,00 динара; Јачање културне продукције и уметничког стваралаштва и неговање фолклорне традиције – 2.700.000,00 динара. Такође на Већу је размотрен и предлог јавног Конкурса за расподелу средстава за НВО и Удружења са територије Градске општине Костолац за 2019. годину. На основу предлога донета је и Одлука о расписивању Конкурса, а средства за реализацију програма износе 5.700.000,00 динара.

 

Веће Градске општине Костолац је између осталог донело Одлуку о расписивању Јавног конкурса за суфинансирање програма/пројеката цркава и верских заједница са подручја Градске општине Костолац у 2019. години,  у укупном износу од 1.000.000,00 динара.

 

На Већу је размотрен и предлог за разрешење Координатора Канцеларије за ромска питања у Костолцу, те су већници донели Закључак, којим се разрешава Риза Јусуфовски из Костолца са функције Координатора Канцеларије за ромска питања у Костолцу, будући да је 9 чланова Одбора Канцеларије за ромска питања потписало захтев за његову смену. На функцију Координатора постављен је Елвис Морина, педагошки асистент у ОШ „Јован Цвијић”.

 

Објављено у Вести

Одржано VIII Међународно саветовање пчелара Браничевског округа у Kостолцу

 

У позоришној сали Дома културе у Kостолцу, у недељу 17. фебруара, одржано је VIII Међународно саветовање пчелара Браничевског округа, које је окупило велики број пчелара и заинтересованих грађана. Организатор саветовања је Удружење пчелара „Пожаревац"  у сарадњи са Буџетским фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца и Градском општином Kостолац.

Објављено у Вести

Градска општина Костолац, обележила је у уторак, 29.јануар – Дан општине пригодном свечаношћу у Дому културе  у Костолцу.

 

Свечана академија почела је интонирањем химне „Боже правде” , након чега је минутом ћутања одата почаст угледним грађанима Kости Макару, Мирољубу  Николајевићу  и Ненаду Лазаревићу који су својим радом допринели  развоју и афирмацији Kостолца  у сваком погледу.

 

Председница  Скупштине Градске општине Костолац,

 

Милена Церовшек је отворивши  свечаност истакла да је Костолац као енергетски гигант, много више  од малог места са рудним налазиштем.

 

Неретко и сами заборављамо да смо историјска раскрсница различитих цивилизација које су се у једном сложиле, а то је да је овај простор погодан за живот, јер у њему има свега.Има воде, земље, хране, путева и природних лепота.Место чаробно за оне који овде одгајају своју децу, као и оне који су му у посети.Управо та вековна прометна улица различитих народа и култура која је пролазила кроз Костолац, убеђена сам и допринела да он будету и данас.У нашем Костолцу можемо срести људе чије порекло води из свих крајева Србије, Балкана и Европе. По пореклу различити, али по једној ствари јединствени – свима Костолац подједнако припада" – рекла је Церовшек и додала да је заједништво најважнија покретачка снага изградње бољег и лепшег Костолца.

 

У годинама које су пред нама покажимо да смо у Костолцу кадри не само да пратимо талас промена наше државе већ и да их у неким деловима и инспиришемо. Резултати наше владе и председника Републике Србије јесу најбољи доказ да се уз велики рад и претходну организацију и планине могу померити, али тај успех састављен је и од малих делова  мозаика. Драги пријатељи, драги Костолчани  докажимо и покажимо даје Костолац један од сјајнијих делова тог мозаика званог боља и лепша Србија” – нагласила је председница скупштине у свом обраћању приликом отварања свечаности.

 

 О реализованим пројектима и бројним  активностима  у 2018.години, али и о плановима за 2019. Говорио је председник Градске општине  Kостолац, Серџо Kрстаноски.

 

„У протеклих годину дана реализован је велики број пројеката, а све у циљу побољшања животног стандарда живота  и услова живот анаших суграђана. Ту пре свега спадају пројекти з акомуналну, топлификациону и путну инфрастсруктуру, културни и спортски пројекти, те слободно могу да кажем да  су обухваћени сви сегменти друштвеног живота.

 

На територији Градске општине Kостолац, током 2018.године, радило се на изградњи нове и одржавању постојеће инфраструктуре, уређењу јавних и зелених површина, на решавању питања заштите и очувања животне средине, са акцентом на уређење депонија” – рекао је Крстаноски  истичу ћи одличну   сарадњу са локалном самоуправом  Града Пожаревца.

 

„Што се будућности  тиче настојаћемо да улажемо у равномеран развој свих места како градатако и села. Данас са поносом могу да кажем да су сва места у  Градској  општини Kостолацу  ређена.

 

У 2019.години за капиталне пројекте издвојена сусредства у износу од 140 милиона динара и највећим делом односе  се на ширење топлификационе мреже на територији наше општине.

 

Такође у овој години очекује нас реализација једног од најзначајнијих пројеката за заштиту  животне средине – Замена реконструкција и формирање  новог  дрвореда. За  асфалтирање и реконструкцију улица на територији костолачке општине,

 

Град  Пожаревац  ће издвојити преко 52 милиона  динара, што ће у великој мери допринети  побољшању путне и укупне инфраструктуре. У припремису пројекти за изградњу фекалне канализације у 17 улица на Kаналу, као и пројекат за нову фекалну црпну станицу у насељу Kанал.

 

Урадићемо и пројекат за изградњу водоводне мреже за четири улице у Kостолцу и тиме ће цела Градска општина Kостолац бити покривена водоводном и канализационом  мрежом.

 

Оно што је јако значајно за путну инфраструктуру  је пројекат уклањања надвожњака  и пројекат  изградње нове савремене саобраћајнице у Првомајској  улици. Тиме ћемо  поправити безбедност свих учесника у саобраћају , а самим тим улепшаћемо улаз у Костолац.  

 

Kостолачка  локална самоуправа је отворена за све и брине о свим својим грађанима од најстаријих до најмлађих.Своје проблеме, потребе и предлоге грађани могу лично да кажу, јер су наша врата свима отворена. 

 

Данас желим да се захвалим свима који су самном у тиму  радили током 2018.године на унапређењу услова живота на територији Градске општине Kостолац. Ми ћемо наставити и у 2019. години да улажемо у све сфере друштвеног живота  и сигуран сам да ћемо бити једна од  најразвијенијих општина, која  ће задржати младе да не одлазе.

 

Захваљујем се на сарадњи  Граду Пожаревцу, ј авним предузећима, установама, привредним друштвима која своју делатност обављају на територији наше општине, месним заједницама и бројним организацијама.За добробит свих грађана, позивам  Вас да удружимо све расположиве снаге, знање и кадрове, да се удружимо сви око заједничког циља – даљег успешног развоја наше општине.  У то име свима Вама, и свим грађанима Костолца у име својих сарадника и у своје лично име честитам Дан општине” – рекао  je председник Градске општине Kостолац, Серџо Крстаноски .

 

Присутне госте поздравио је и градоначелник  Града Пожаревца

 

Бане Спасовић, нагласивши да Костолац  већ читаву деценију као Градска општина  расте и развија се, али да је његов сјај заправо много дужи.„Енергетски потенцијал и значај који има не само за овај крај већ и целу Србију, неби био тако велики да не мадо брих и вредних људи“ – рекао је  Спасовић честитајући Дан општине  Костолчанима.

 

„Поштујући историју и дивећи се њеним сјајним тренуцима у Костолцу и околини, живимо у садашњости и радимо за будућност. Заједно. Руководства Градске  општине  Костолац и града  Пожаревца, дубоко сам убеђен, на најбољи начин дају пример како управо заједнички  рад за добро бит свих њих ових житеља треба и мора да изгледа.
Ову  мисао често понављам у разговорима  када се помене Костолац, па ћу то учинити и сада. Као рођени Пожаревљанин кажем, а мислим да говорим у име већи не својих суграђана, да се сматрамо срећним и почаствованим што је градска општина Костолац део Пожаревца и што сви заједно овај деонаше Србије правимо још лепшим и примамљивијим за живот за будуће генерације”- додао је Спасовић.

 

У културно  уметничком делу програма  учествовали су ученици Техничке школе са домом ученика „НиколаТ есла” из Костолца, вокални солиста Марина Стевић теотетичар уметности, музички педагог, виолиниста Тома Топо, Културно уметничко друштво „Костолац” које истрајава дуги низ година негујући нашу фолклорну  традицију. На свечаности поводом  Дана општине  приказан је и филм о значајним културним и спортским дешавањима.

 

 

Свечаности су присуствовале многобројне званице, начелник Браничевског управног округа  Александар Ђокић,  градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине Града Пожаревца Бојана Илића, заменик градоначелника Града Пожаревца Саша  Павловић, председник Градске општине  Kостолац  Серџо Kрстаноски, председница Скупштине Градске општине  Kостолац  Милена Церовшек, заменик председника Градске општине  Kостолац Далибор Илић, заменик  председника Скупштине Градске општине  Kостолац Рајко Божић, начелник Управе Града Пожаревца Александар  Симоновић, начелница Управе Градске општине Kостолац Анђелија  Миливојевић, чланови Већа Града Пожаревца, чланови Већа Градске  општине Kостолац, одборници Града Пожаревца и Градске општине Kостолац, представници  војске, полиције и цркве, руководиоци  ЈП Електропривреда  Србије – Огранка  термоелектане и копови Kостолац и директор и републичких и локалних јавних предузећа и установа, председници синдиката као и председници месних заједница, удружења и други  бројни  гости.

Објављено у Вести

У оквиру обележавања Дана Градске општине Kостолац у петак, 25.јануара 2019. године у Скупштинској сали одржана је традиционална „Трибина о пољопривреди” . Седму по реду трибину отворио је др Драгољуб Ивановић, самостални стручни сарадник за послове привреде, пољопривреде , заштите животне средине и локалног развоја.
У име локалне самоуправе учеснике трибине, поздравио је председник Градске општине Kостолац , Серџо Крстаноски, и том приликом истакао да ће локална самоуправа у наредном периоду настојати да оствари још бољу сарадњу са пољопривредним произвођачима како би их подстакла дапрошире постојећу или започну неку нову производњу.
„Град Пожаревац већ годинама уназад, доста улаже у развој пољопривреде кроз разне подстицаје и програме, а ове године издвојио је такође значајна средства, и на тај начин мотивише пољопривреднике, посебно младе да развијају своја породична газдинства и покрену нове послове у овој области”- рекао је Крстаноски.


Похвалнице и књиге најуспешнијим пољопривредним произвођачима у 2018.години са подручја Градске општине Kостолац уручио је председник Г. о. Kостолац, Серџо Крстаноски. За овогодишње најуспешније,


• из области Ратарства проглашени су Живојиновић Милош, Стокић Малиша, Јованов Новица, Ненадовић Небојша, Марковић Млађан и Пауновић Бојан.
• из области сточарства Спасић Владислав и Живојиновић Милан.
• Из области повртарства били су Драган Ристић, ВујчићДрагослав, Ђорђевић Златко.
• Из области пчеларства Аћимовић Драган, Младеновић Славољуб, Јанус Зоран и Перић Мирко и зап роизводњу меда „ВЕВЕРКО”.
• Из области воћарства за најбољег проглашен Пауновић Живадин,
• а награђено је и Ловачко друштво „Костолац”- РистићАлександар.

 


Након уручења захвалница за окупљене пољопривреднике организованасу стручна предавања са следећим темама:


Дане Хркаловић, дипл.инг. сточарства – Услови гајења и нега домаћи хживотиња
Јовица Јуришић дипл.инг. заш.биља – Резистетност корова
Јоргованка Влајковац дипл.инг. пољопривреде – Правилна примена агротехничкихмера)
Оливер Савић, спец.др ветерине – Услови држања животиња и стерилитет
Иван Добросављевић спец.др ветерине -Респираторне болести животиња


Трибини су присуствовали и председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, заменик председника општине Далибор Илић, чланови Већа Градске општине Костолац, директор Завода за пољопривреду Ненад Вујичић и Лела Стојадиновић из Одељења за привреду, ЛЕР, заштиту животне средине Градске Управе Града Пожаревац.

Објављено у Вести

На 16. Редовној седници Већа Градске општине Костолац, одржаној 26. јануара 2019. Године већници су између осталог разматрали извештајe о утрошеним средствима спортских клубова и организација које делују на територији Градске општине Костолац. На дневном реду нашли су се и захтеви грађана за ширење топлификационе мреже.Такође на Већу  је разматран предлог за разрешење и именовање члана Радног тела за организацију и координацију рада Месних заједница Петка, Село Костолац, Кленовник и Острово. Већници костолачке општине разматрали  су и предлог решења о именовању Комисије ради утврђивања ствар неквадратуре објеката на непокретностима које су Одлуком Скупштине Града Пожаревца, о давању на управљање и одржавање објеката јавне намене из области спорта и културе у Костолцу предате Установу Културно – спортски центар „Костолац”, а за које је неопходно плаћање накнаде за комуналне услуге.

 

 

Седницом којом је председавао председник Градске општине Kостолац, Серџо Kрстаноски, присуствовали су сви чланови Већа Градске општине Kостолац, Миладин Радомировић, Драган Ранисављев, Никола Лазић, Марија Миличевић и Саша Грубетић. Поред чланова Већа седници су присиствовали и председница Скупштине Градске општине Kостолац Милена Церовшек, заменик председника  Градске општине Kостолац Далибор Илић, заменик председника Скупштине Градске општине Kостолац РајкоБожић, начелница Управе Градске општине Kостолац Анђелија Миливојевић, помоћници председника Југослав Марковић и Бајрам Морина,  Љиљана Цвејановић – виши сарадник за послове припреме и реализације седница Скупштине и радни х тела Скупштине, персоналне и имовинско правне послове.

 

Објављено у Вести

На петнаестој редовно ј седници, одржаној дана 14.01.2019.године, Веће Градске општине Костолац размотрило је предлог Пословника о раду Скупштине Градске општине  Костолац.

Објављено у Вести

У понедељак, 28.јануара  одржанаје 8. Редовна седница Скупштине Градске општине Костолац, којом је председавала Милена Церовшек. Седници је присуствовао  21 одборник.

 

Дневни ред који су одборници  до били, допуњен је на предлог Већа Градске општине Костолац са још једном тачком - Доношење  Одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије буџетаГрадске општине Костолац за 2018.годину. Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски који је и председник Већа образложио је разлог за допуну дневног реда.

 

Разлози за доношење ове Одлуке садржани су у обавезности изЗакона о буџетском систему, којом  се прописује да завршни рачун локалне самоуправе садржи и извештај екстерне ревизије. Уводно излагање  о овој тачки дала је Зденка Радосављевић, виши сарадник на пословим а извршења буџета Градске општине Костолац.

 

 На дневном реду седнице Скупштине нашло се и Разматрање и доношење Одлуке о изменама Одлуке о установљавању Повеље Ђорђе Вајферт под називом Вајфертов жиг, Kључ Kостолца и Звања почасног грађанина Kостолца и награде Ђак генерације школа Градске општине Kостолац и Спортиста генерације школа Градске општине Kостолац.

 

Будући да је 4.јануара ступио на снагу нови Статут Градске општине Костолац, који је донет у складу с аизменама и допунама Закона о локалној самоуправи, новим Статутом је чланом 13. став 4. предвиђено  да се додела награда и признања почасног грађанина ГО Костолац уређује Одлуком Скупштине Градске општине. Сходно томе приступило се измени саме Одлуке где се наводи у чл.6 ставу 1.да Одлуку о додељивању Звања почасног грађанина и Кључа Града Костолца доноси Скупштина на предлог Већа ГО Костолацу з претходну сагласност Министарства надлежног за послове локалне самоуправе. Уводно излагање о овој тачки дневног реда дала је начелница Управе Градске општине Костолац Анђелија Миливојевић.

 

„Звање почасног грађанина ће се од сада додељивати уз сагласност Министарства надлежног за послове локалне самоуправе.То је измена коју смо морали да унесемо.Због близине Дана општине - 29.јануара када се иначе додељују повеље и награде, Јавни позив је већ расписан и у предлогу наше Одлукe о изменама и допунама ступа на снагу даном доношења. Међутим из надлежног Министарства су доставили мишљење да се ово неможе сматрати оправданим разлогом, те да повеља мора да ступи на снагу осам дана од дана објављивања  у Службеном гласнику.Сходно томе поништен је Јавни позив и неком другом приликом биће расписан нови, када ће грађани поново моћи да шаљу своје предлоге за добитнике повеља и награда – Повеље Ђорђе Вајферт под називом Вајфертов жиг, Kључ Kостолца и Звања почасног грађанина Kостолца”-  рекла је начелница Управе Градске општине Костолац Анђелија Миливојевић.

 

Објављено у Вести

На  7.редовној седници Скупштине Градске општине Костолац одржаној  у понедељак, 21.01.2019. године одборници су гласали о избору, постављењу, именовању, разрешењу и престанку мандата чланова скупштинских комисија и радних тела.

 

Пре преласка  на дневни ред који је садржао само једну тачку, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек је истакла да је након што је изабрана на функцију председнице  Скупштине Градске општине Костолац, обавила разговор са представницима одборничких група и са појединим одборницима предложивши им да се они и преко скупштинских тела такође укључе у рад Скупштине. На основу поднетих предлога изабрани су нови чланови комисија.

 

За  председника  Изборне  комисије  Градске  општине  Костолац, изабран је Димче Димовски, дипломирани правник из Костолца кога је предложила Одборничка група Александар Вучић – Српскана предна странка, а за чланове Марија Бањац, Александра Стефановић, Никола Ђапић које је предложила Одборничка група   -  Српска напредна странка, Драгиша Перић, Никола Ненадић које је предложила Одборничка група Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић, Бојана Мердовић и Верица Грубетић на предлог  Одборничке групе Удружење грађана „ИСКОРАК” – Др Звонко Благојевић и Српски покретДвери. За секретара Комисије именована је Слађана Петрушић Гутић, дипломирани правник из Костолца.

 

За заменика председника Комисије за именовања и разрешења именован јеДимче Димовски, а наместо члана Стефан Лазић. У Комисију за доделу повеља и награда Скупштине Градске општине Костолац за председницу је именована Милена Церовшек, за заменицу СунчицаМарковић, а за чланове Весна Љубисављевић из Костолца  и МилошМилошевић  изКостолца.

 

У Комисију за представке  и предлоге именовани су Милена Церовшек за председницу, а за чланове Елвис Морина и Марковић Марија из Костолца. У Комисију за стамбена питања, комуналне послове и заштиту животне средине Скупштине  Градске општине Костолац за заменика председника именованје Милосав Андрејић из Костолца, а за члана Драган Пауновић из Костолца. За чланицу Савета за равноправност полова Скупштине  Градске општине Костолац именована је СањаМишков из Острова, док су у Комисију за прописе Скупштине Градске општине Костолац именовани Индриз Мурина и Марина Јовић. У Комисију за привреду и финансије за председницу је именована МаријаБањац, а зачланицу АнаМитровић.

 

 

 

Препреласка на одборничка питања председница СкупштинеГрадске општине Костолац Милена Церовшек најавила је да је нова седница Скупштине заказана за 28.01.2019.године када ће одборници донети одлуку о доделина града и повеља поводом обележавања Дана Градске општине Костолац.

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас2188
Јуче2508
Ове недеље10195
Овог Месеца50289
Укупно3695017

Ваша IP адреса је: 18.191.240.243 петак, 19 април 2024 16:18
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd