srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: новембар 2019

Становници улице Николе Граонића у Костолцу ускоро ће добити нови асфалт, нове тротоаре, као и нови паркинг. Реконструкција улице са новом асфалтном подлогом обухватиће деоницу улице Николе Граонића, почев од улице Боже Димитријевића до почетка Поречке улице. На комплетној деоници улице извршиће се и комплетна санација тротоара, као и санација и асфалтирање паркинга иза костолачке пијаце.

Радови су званично отпочели ове недеље, а извођач радова је Предузеће за путеве „Пожаревац“ доо са подизвођачем „Ниско градња“ доо Смедеревска Паланка. Уговорена вредност инвестиције износи 7.855.420,27.

Објављено у Вести

Двадесет девето редовно заседање Већа Градске општине Костолац одржано је у петак, 22. новембра, одмах након усвајања Ребаланса 2 буџета за 2019. годину од стране костолачке Скупштине. Већем је председавао председник костолачке општине и председник костолачког Већа, Серџо Крстаноски.

 

У кабинету председника Крстаноског већници су разматрали и једногласно усвојили расписивање Јавног позива за финансирање посебних програма у области спорта у оквиру Програмске активности: Подршка локалним спортским организацијама, удружењима и савезима. Предмет овог позива је расподела средстава опредељених Одлуком о буџету Градске општине Костолац за 2019. годину – Ребаланс 2 у износу од 7 милиона динара.

 

Костолачко Веће усвојило је и расписивање Јавног конкурса за суфинансирање програма, односно пројеката цркава и верских заједница са подручја Градске општине Костолац у 2019. години, у укупном износу од 2.180.000,00 динара.

 

На седници су већници усвојили и расписивање Јавног конкурса за доделу средстава из буџета Градске општине Костолац за финансирање или суфинансирање програма, односно пројеката НВО и удружења која су од јавног интереса за Градску општину Костолац у 2019. години, у укупном износу од 2.700.000,00 динара. Пријаве на конкурс се подносе у року од 15 дана од дана објављивања у локалном листу „Реч народа“. Такође, Јавни конкурси биће објављени и на званичном сајту Градске општине Костолац.

 

На овом заседању је разматран и предлог Милене Церовшек, председнице Скупштине Градске општине Костолац, да се дозволи Кошаркашком клубу „Кош“ да назив клуба промени у „Кош Костолац“. Предлог је усвојен, те је донет закључак Већа којим се утврђује предлог решења за давање сагласности за употребу имена „Костолац“ у називу клуба „Кош“, који ће бити прослеђен костолачкој Скупштини на даље разматрање и одлучивање.

 

Објављено у Вести

Први човек Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, у просторијама скупштинске сале, након одржаног петнаестог заседања костолачке Скупштине на којој је усвујен Ребаланс 2, одржао је конференцију за медије. На конференцији, председник Крстаноски, говорио је о Ребаланску, о расподели средстава, капиталним инвестицијама, као и о пројекту реконструкције дрвореда и озелењавања Костолца, чија је реализација већ у току.

 

Председник је истакао да су Ребалансом 2 буџета, планирани укупни приходи и примања у износу од 307.728.083,00 динара и расходи и издаци планирани су у износу од 315.754.461,00 динара, што значи да је планиран буџетски дефицит у износу од 8.026.378,00 динара. Укупан капитални трансфер у буџету Градске општине Костолац након усвајања Ребаланса 2, износи 122.925.012,00 динара.

 

Према речима председника Градске општине Костолац, Серџа Крстаноског, овим Ребалнсом додатна средства одобрена су у износу од 11.780.000,00 динара и то за дотације кудовима и то за дотације кудовима 2.700.000,00 динара, за дотације спортским организацијама 7.000.000,00 динара, за дотације верским заједницама 2.000.000,00 динара и 80.000,00 за израду пројекта измене режима саобраћаја у улици Боже Димитријевића (промена у паркирања возила и размештање паркинг места за такси возила). Овим Ребалансом је извршена и пренамена средстава у укупном износу од 11.123.720,00 динара и то са пројекта „Реконструкција и адаптација топлификационе мреже за Село Костолац – приширење на језеро“. Такође, овим Ребалансом извршен је и повраћај средстава у укупном износу од 19.422.009,00 динара. Ради се о повраћају у Буџетски фонд за заштиту животне средине, за пројекте који су завршени, као и за пројекте за чију су реализацију закључени уговори. На првом месту уштеда од 15 милиона је била на јавној набавци „Замена реконструкција и формирање новог дрвореда на териотирији Градске општине Костолац“, али и на многим другим капиталним пројектима, који су реализовани у току године, акоји се односе на ширење топлификационе мреже, изградњу фекалне канализације и израду пројектне документације. Укључени су и трансфери од других нивоа власти, а то су средства у износу од милион динара, то су приходи од Националне службе за запошљавање за спровођење јавног рада и увећана су средства на основу закључених уговора о дотанацијама.

 

Према речима Крстаноског реализација буџета у 2019. години биће око 80% што ће бити највећа реализација од када је формирана Градска општина.

 

На конференцији, председник је јавност упознао и са пројектом реконструкције дрвореда и нових зелених површина, те је истакао да је највећи проблем дрворед у Костолцу који је посађен пре 40 и више година и није редовно и адекватно одржаван, није стручно орезиван, а поједина исечена стабла нису замењена новим. Град Пожаревац и Градска општина Костолац као неко ко је одговоран за бољи живот наших суграђана, и који брину о заштити животне средине за  чистији ваздух у Костолцу, у 2017. години урадили су пројекат „Формирање новог дрвореда“ од стране института „Јарослав Черни“ из Београда - пројекат су писали дипломрани инжињери пејзажне архитектура и дипломирани инжињери шумарства .

 

Између осталог, председник је истакао и да је циљ самог пројекта да се за 18 месеци  засади преко 1700 нових стабала, затим да се извади преко 260 пањева, ореже преко 160 стабала који праве проблем крововима зграда саобраћајница и улицама, као и да се замени 80 болесних стабала.

 

Председник Градске општине Костолац такође је нагласио да ће се формирањем новог дрвореда добити већа  површина под зеленилом са преко нових 60% на територији наше општине тако да за Костолац може да се каже да постаје једна права велика зелена оаза. Такође, смањује се загађеност ваздуха у града, град добија лепши изглед, али сачуваће се и безбедност објеката, саобраћаја и најважније грађана,

 

Господин Крстаноски је упознао јавност са првом фазом пројекта, рекавши да се кренуло са орезивањем дрвећа и сечом и заменом болесних стабала, док ће у другој фази, у марту 2020. године бити радови на вађењу пањева и припреми за садњу и садња нових садница уз адекватно одржавање и заливање садница.

 

Такође, председник Градске општине Костолац на конференцији је рекао да се почетком марта 2020,  планира садња 900 нових стабала и то преко 50 различитих врста биљака:

 

  •  Високи лишћари: ситнолисна липа (229), гинко(11),  платан (40) ,бела бреза (11), леска ,ликвидамбар (45), сребни јавор (1), јавор млеч (12), сребрна липа (9), дивљи кестен (64), пирамидална буква (1), клен (11) ,бреза (20), јаворолисни платан (12), црвени храст (4), црни јасен (2), копривић (14);
  •  Ниски лишћари: пирамидални граб (149) ,црвенолисна шљива (11), Јапанска трешња (3) , жалосни дуд (6) , магнолија (5), руј (3)   ,пирамидална шљива (21); 
  •  Високи четинари: црни бор (17), бели бор (5) , дугоигличава јела (5), оморика (5), чемпрес (4)  , смрча (18), атласки кедар (8);
  •  Средњи и нискичетинари: тиса (3 ), пачемпрес (2),туја (2), ариш (2);
  •  Листопадно шибље: јоргован (3),ванхутеова суручика (19) ,патуљасти берберис (1), јапанска јабука (3) форуиција (3)  ,сириска ружа (32);
  •  Зимзелено шибље: дуњарица (7) ,махонија (3) клека (5).

 

Пројектом је предвиђено да ће у наредном периоду бити замењено укупно 126 садница, извађено 166 пањева, орезано 153 стабала, а укупно засађено 1744 садница и то у градском парку, као и у следећим улицама: Николе Тесле, Вељка Дугошевића, Карађорђевој, Првомајској, Трудбеничкој, 7. јула, Николе Граонића, Поречкој, Боже Димитријевића, Иловачкој, Саве Ковачевића, Рударској, Трг Братства и Јединства, Војводе Мишића, Индустријској, Сарајевској, 8. марта, Јована Дучића, Стишкој и Јадранској.

 

Први човек костолачке општине конференцију је завршио нагласивши:

 

„Само бих замолио грађане да буду мало стрпљиви и толерантни  према овоме што радимо, нама је циљ да Костолац постане једна права зелена оаза  јер ово представља једно велико богатство. Посадити одједном преко 1700 нових садница, са преко 50 различитих врста биљака за 18 месеци  стварно нема цену што се тиче заштите животне средине, а све ово што радимо, радимо систематски и плански, за нашу децу, за многе генерација које долазе после нас.“

 

Објављено у Вести

Петнаесто редовно заседање Скупштине Градске општине Костолац одржано је у петак, 22. новембра, а Скупштином је председавала Милена Церовшек, председница костолачке Скупштине. Председница је на самом почетку најавила присуство грађанина Руждија Морине, изразивши жељу присуства на овом скупштинском заседању:

 

„Седницама и убудуће могу да присуствују грађани, ако се пријаве 24 часа пре почетка одржавања. Једино ограничење је број места у сали. На основу пријављеног броја грађана убудуће ће се по потреби правити распоред“, између осталог истакла је председница Скупштине Градске општине Костолац, госпођица Церовшек.

 

Након усвојеног записника са претходне седнице почело се са радом по предвиђеном дневном реду. На овом заседању апсолутном већином усвојен је други Ребаланс овогодишњег буџета.

 

Буџет Градске општине Костолац у 2019. години располаже са 307.728.083,00 динара. Расходи су планирани у износу од 315.754.461,00 динара, при чему је дефицит 8.026.378,00 динара.

 

Серџо Крстаноски, предедник Градске општине Костолац, дао је образложење присутнима о Ребалансу 2 буџета, нагласивши да ће средства у већој мери бити издвојена за реализацију капиталних инвестиција, а да ће на наредном заседању одборницима изнети прецизан и детаљан извештај. Према речима председника Градске општине Костолац овим Ребалансом додатна средства одобрена су у износу од 11.780.000,00 динара и то за дотације кудовима 2.700.000,00 динара, за дотације спортским организацијама 7.000.000,00 динара, за дотације верским заједницама 2.000.000,00 динара и 80.000,00 за израду пројекта измене режима саобраћаја у улици Боже Димитријевића (промена у паркирања возила и размештање паркинг места за такси возила). Овим Ребалансом је извршена и пренамена средстава у укупном износу од 11.123.720,00 динара и то са пројекта „Реконструкција и адаптација топлификационе мреже за Село Костолац – приширење на језеро“. Такође, овим Ребалансом извршен је и повраћај средстава у укупном износу од 19.422.009,00 динара. Ради се о повраћају у Буџетски фонд за заштиту животне средине, за пројекте који су завршени, као и за пројекте за чију су реализацију закључени уговори.

 

Укључени су и трансфери од других нивоа власти, а то су средства у износу од милион динара, то су приходи од Националне службе за запошљавање за спровођење јавног рада и увећана су средства на основу закључених уговора о дотацијама.

 

Такође, председник Крстаноски, одговарајући на одборничка питања нагласио је да је у нашем граду у току прва фаза реализације пројекта реконструкције дрвореда и озелењавање Костолца.

 

Објављено у Вести

Након одржаног петнаестог редовног заседања Скупштине Градске општине Костолац, у свечаној скупштинској сали медијима се обатила Милена Церовшек, председница скупштине Градске општине Костолац. Председница скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек је истакла да је на дневном реду била само једна тачка и то: Разматрање и доношење Одлуке о изменама Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2019. годину – Ребаланс 2, са финансијским плановима буџетских корисника, нагласивши да су одборници костолачке Скупштине Ребаланс 2 усвојили апсолутном већином. 

 

Дакле, на 15. Редовној седници скупштине Градске општине Костолац донета је Одлука о измени Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2019. Годину – Ребаланс 2 и усвојени су Финансиски планови директног корисника буџетских средстава: 

 

а) Скупштина Градске општине Костолац за 2019. Годину – Ребаланс 2;

б) Председник Градске општине Костолац за 2019. Годину – Ребаланс 2;

в) Веће Градске општине Костолац за 2019. Годину – Ребаланс 2;

г) Управа Градске општине Костолац за 2019. Годину – Ребаланс 2;

Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац, на конференцији је истакла да је на данашњој седници Скупштине први пут присуствовао заинтересовани грађанин који је испунио услове из члана 140. Пословника о раду Скупштине и напоменула је да:

 

„Седници Скупштине могу присуствовати и заинтересовани грађани, осим када се седница држи без присуства јавности. Укупан број грађана који може да присуствује седници председница Скупштине може ограничити, ако је то потребно ради обезбеђивања несметаног рада седнице, полазећи од редоследа пријављивања интереса пријављених за тачке по дневном реду. Грађанин који жели да присуствује седници Скупштине дужан је да се пријави председници Скупштине, најкасније 24 часа пре одржавања Скупштине, и у обавези је да на улазу у салу за седнице Скупштине овлашћеном лицу покаже своју личну карту ради идентификације. Присутни грађани не смеју да ремете ред на седници.“

Објављено у Вести

Базенска улица у насељу Канал још једна је у низу локација на територији Градске општине Костолац где је у потпуности реализован пројекат на ширењу топлификационе мреже. Радови су завршени у предвиђеном року и на топловод је прикључено 22 домаћинства, а извођач радова је било предузеће „Sinergy Tech“ из Београда. Костолачка општина је из буџета издвојила средства у износу од 12 милиона динара за трасу топловодне мреже у дужини од 500m.

 

Први човек Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, говорећи о ширењу топловода у насељу Канал је између осталог истакао да је од великог значаја ширење топлификационе мреже у овом делу града, јер сваки нови прикључак на топловод доприноси квалитетнијем животу грађана, као и очувању животне средине.

 

Објављено у Вести

Крајем прошле године Градска општина Костолац направила је стратегију развоја за текућу, 2019. годину, као и за наредне две наступајуће године. Стратегијом развоја предвиђена је комплетна реализација радова на ширењу топловодне инфраструктурне мреже, а један од пројеката јесте и ширење топловода на локацији „ТПЦ Градска пијаца“.

 

Радови на ширењу топлификационе мреже у кругу пијаце у Костолцу званично су завршени 14. новембра. Извођач радова је предузеће „Sinergy Tech“ из Београда. Радови на дужини топлификационе мреже од 832 метара реализовани су у временском периоду од 60 дана. Укупно је изведено 55 прикључака, а вредност инвестиције износи 36 милиона динара.

 

Иако се овај потез налази у самом центру Костолца власници локала, објеката и домаћинстава, прикључак на топловод чекали су пуних 35 година, али захваљујући способношћу и залагању локалне власти, на челу са председником Градске општине Костолац, Серџом Крстаноским, успешно је реализован овај пројекат.

 

Објављено у Вести

Поводом почетка пројекта „Побољшање приступа ромске омладине тржишту рада у Костолцу”у скупштинској сали Градске општине Костолац, у понедељак, 18. новембра одржана је конференција за медије на којој су се обратили председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, Соња Цветићанин, координаторка гранд шеме испред СКГО, Дејан Крстић, члан Градског већа задужен за ресор Невладине организације, култура и информисање, Ненад Гавран, менаџер пројекта и Чемаил Морина, координатор пројекта.

 

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, је поздравивши присутне нагласио да захваљујући невладиним организацијама које делују на територији костолачке општине успешно се решавају проблеми незапослености са којима се суочавају припадници ромске националне мањине:

 

Проблем незапослености је главни узрок лошег материјалног и социјалног положаја Рома, што утиче на немогућност даљег образовања њихове деце и изласка из ситуације социјалне потребе, а овим пројектом ми ћемо им помоћи да се запосле и мотивисати их да се активно укључе у тржиште рада”.

 

О циљевима кoмпoнeнтe 2 прoгрaмa - Пoдршкa EУ инклузиjи Рoмa - Oснaживaњe лoкaлних зajeдницa зa инклузиjу Рoмa, говорила је Соња Цветићанин, координаторка програма. Она је истакла да јој је драго што СКГО може да пружи подршку у даљој имплементацији пројекта.

 

СКГО је цео програм и задужила испред делегације ЕУ у Србији. Ми смо јако поносни што смо добили директан грант и што можемо да помогнемо нашим градовима и општинама да имплементирају пројекте, који се тичу запошљавања и антидискриминације”, рекла је Соња Цветићанин.

 

Захваливши се СКГО на гранту, Дејан Крстић, члан Градског већа задуженог за ресор Невладине организације, култура и информисање је рекао да је град Пожаревац за овај пројекат конкурисао, пре свега за приступ ромске омладине тржишту рада. Пројекат је базиран на Градску општину Костолац, с обзиром да на тој територији живи највећи број припадника ромске националне мањине, који се суочавају са великим бројем проблема.

 

О кључним изазовима запошљавања на локалном нивоу и улози пројекта у повећању запослености циљне групе, говорио је Ненад Гавран, менаџер пројекта:

 

 „Идеја је била да покушамо да нивелишемо тржишне препреке за приступ лица која имају проблем да се запосле. Тада смо дизајнирали сет услуга које уважавају специфичности локалне заједнице, а које ће им омогућити да покажу свој потенцијал, да покажу да вреде  и убеде послодавца кроз директно стажирање да баш они заслужују да буду део те организације и компаније”.

 

О значају реализације пројекта за младе Ромкиње и Роме у Костолцу и упознавање становништва са проблемима ромске заједнице на локалном нивоу, говорио је Чемаил Морина, координатор пројекта. Он је истакао да је велики број Рома због ниског образовног статуса незапослен. Тачније немају стручних квалификација и нису конкурентни на тржишту рада. С обзиром да је образовање највећи предуслов за запошљавање у последњих неколико година уз помоћ педагошког асистента, здравственог медијатора, мобилног тима и ромских невладиних организација спровођене су разне иницијативе за побољшању услова за образовање ромске деце.

 

Један од већих разлога због чега се овај пројекат спроводи на територији Градске општине Костолац јесу и статистички подаци који указују на лош положај Рома када говоримо о запошљавању. Укупан број регистрованих Рома у Националној служби за запошљавање - Филијала Пожаревац је 92, док је на евиденцији у Костолцу пријављено 554 припадника ромске националне мањине који траже посао”, додао је Морина.

 

Носилац пројекта је град Пожаревац уз подршку партнерских организација Друштва „Ром“ из Костолца и Удружења за развој предузетништва „ПОСТАРТ” из Пожаревца.

 

Општи циљ пројекта огледа се у унапређеним капацитетима запошљивости Рома кроз увођење специфичних услуга за локалну ромску заједницу. Трајање пројекта предвиђено је 12 месеци, а вредност је 58.710,19 евра.

 

 Специфични циљеви:  Одрживо смањење сиромаштва Рома путем пружања специфично дизајнираних услуга према потребама локалне ромске заједнице; Промоција интер-секторских партнерстава у пружању подршке образовању и запошљавању Рома; Повећана видљивост донатора као и потреба и потенцијала Рома; Побољшана одрживост социјалне инклузије Рома кроз истраживање о потребама локалних послодаваца и ажурирање постојећег Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома и Ромкиња. 

 

Главне активности: Организација обуке у трајању од три месеца у циљу пословног развоја и финансирања за потенцијалне предузетнике; Организација и мониторинг интер-секторског професионалног стажирања за приправнике; Подршка у развоју новог ЛАП-а за унапређење положаја Рома; Припрема, организација и спровођење истраживања о потребама послодаваца који послују на територији Костолца; Селекција кандидата и компанија у процесу стажирања; Обезбеђивање ефикасног односа с јавношћу и таргет групом; Организацију јавних догађаја са циљем упознавања јавности о положају ромске популације у Костолцу; Интерни мониторинг и евалуација; Друге активности усмерене ка достизању пројектних циљева.

 

Објављено у Вести

На згради Месне заједнице у селу Петка почели су радови на уређењу и санирању фасаде на целој згради, будући да годинама уназад није улагано у овај објекат. Санацијом фасаде биће измењена слика центра села, те ће село добити лепши и пријатнији простор за окупљање и организовање јавних и културних догађаја.

 

Градска општина Костолац за уређење фасаде Месне заједнице Петка издвојила је средства у износу од 1.462.500,00 динара, а извођач радова је Грађевинско предузеће ЛН градња из Костолца.

Објављено у Вести

Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац, заказала је 15. редовно заседање Скупштине Градске општине Костолац за петак, 22. новембар са почетком у 10:00 часова у Скупштинској сали зграде општине.

На дневном реду седнице је разматрање и доношење Одлуке о измени  Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2019. годину – Ребаланс 2.

Објављено у Вести
Страна 1 од 3
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1396
Јуче3828
Ове недеље5224
Овог Месеца46409
Укупно3600997

Ваша IP адреса је: 3.95.233.107 уторак, 19 март 2024 09:15
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!