srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: јануар 2018

Поводом обележавања оснивањаДана Градске општине Костолац у препуној Скупштинској сали Градске општине Костолац, 25. јануара, одржана је  шеста по реду Трибина о пољопривреди, на којој су већ традиционално додељене похвалнице и књиге најуспешнијим пољопривредним произвођачима. 

Трибину је  отворио др Драгољуб Ивановић,  самостални стручни сарадник за послове привреде, пољопривреде, заштите животне средине и локалног развоја.Том приликом ,захвалио се присутнима на досадашњој сарадњи и добром одазиву. У име локалне самоуправе учеснике трибине, срдачно је поздравио Рајко Божић, заменик председника Скупштине Градске општине Костолац пожелевши им пуно успеха у даљем раду. Овом стручном скупу су присуствовали и  Далибор Илић, члан већа Градске општине Костолац, Миладин Гутић ,самостални стручни сарадник за послове привреде, пољопривреде, заштите животне средине и локалног развоја Градске општине Костолац затим Саша Ђорђевић,чланица Градског већа Пожаревца задужена за пољопривреду, СлавишаСтојковић, председник Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде и Александар Стојановић,директор Пољопривредне и саветодавне стручне службе Пожаревац.

ГрадПожаревац већ годинама уназад помаже пољопривредницима, улажући велика средства у противградну заштиту, атарске путеве, развој пољопривредних удружења, као и у стручна усавршавања пољопривредника, рекла је између осталог Саша Ђорђевић ,чланица Градског већа задужена за пољопривреду. “ У протекле две године Град Пожаревац је кроз директне подстицаје одвојио 600 хиљада евра за пољопривреднике. Планирамо да и ове године одвојимо значајна средства како би што више допринели развоју пољопривреде“.

Похвалнице и књиге најуспешнијим пољопривредним произвођачима, сточарима, повртарима, цвећарима и пчеларима у 2017. години са подручја Градске општине Костолац уручио је Рајко Божић, заменик председника Скупштине Градске општине Костолац.

За најбоље из области ратарства на територији Градске општине Костолац изабрани су  Милош Живојиновић, Малиша Стокић, Дејан Димитров, Младен Јованов, Тиосав Пауновић, Млађан Марковић и Љубиша Ивковић, док су из области сточарства за најбоље проглашени Владислав Спасић, Милан Живојиновићи Зоран Веселинов.

Из области повртарства изабрани су  Негован Богдановић и Александар Вујичић, а  док је у области цвећарства  најбољи  Горан  Живковић. За најбоље пчеларе проглашени су Ненад Ћирић, Никола Живковић и Слободан Јевтић. Такође похвалнице су додељене и одгајивачима и организаторима изложбе ситних животиња  Вијиславу Адамовићу и Илији Грујићу.

На овогодишњој трибини, предавачи су говорили о ИПАРД програмима у пољопривреди, најчешћим болестима стрних жита, контроли плодности пољопривредног земљишта, основним појмовима о пестицидима и афричкој куги свиња. 

Организовањем Трибине о пољопривреди, Градска општина Костолац настоји да  образује пољопривреднике, да их подстакне да започну нову или прошире постојећу производњу, али пре свега да им помогне, како би пољопривреда постала један од носилаца развоја у костолачкој општини.

Објављено у Вести
среда, 10 јануар 2018 10:02

Бадње вече у Костолцу

Вечерњом службом у цркви Светог Максима Исповедника и традиционалним освећењем и паљењем бадњака, у Костолцу је обележеноБадње вече, које најављује најрадоснији хришћански празник – Божић и уједно најсвечанији јер се прославља у кругу породице.

Вечерње богослужење служили су протојерејНенад Лазаревићи свештеник Дејан Лазаров. Потом се обратио протојереј Лазаревић,честитајући окупљеним грађанима  Бадње вече и Божић.

Атмосферу правог празничног расположења употпунио је и величанствени ватромет, који је нарочито обрадовао малишане док је црквеној порти служена кувана ракија, чај и суво воће у складу са традицијом и обичајима Бадње вечери.

Објављено у Вести

У петак, 29.12.2017. године, одржана је 24. редовна седница Скупштине Градске општине Костолац. На дневном реду нашле су се две тачке:

 1. Разматрање и доношење Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2018. годину са финансијским плановима:

- Финансијски план директног корисника буџетских средстава -Скупштина Градске општине Костолац за 2018. годину

- Финансијски план директног корисника буџетских средстава – Председник Градске општине Костолац за 2018. годину

- Финансијски план директног корисника буџетских средстава – Веће Градске општине Костолац за 2018. годину

- Финансијски план директног корисника буџетских средстава – Управа Градске општине Костолац за 2018. годину

2. Разматрање и усвајање Извештаја о раду Управе Градске општине Костолац за 2016. годину

Седницом је председавао Ненад Марковић, председник Скупштине Градске општине Костолац, а у радном председништву поред њега били су Рајко Божић, заменик председника Скупштине Градске општине Костолац и Слађана Петрушић, секретар Скупштине Градске општине Костолац. Седници Скупштине која је последњи пут заседала у овом сазиву,  присуствовао је 21 одборник.

Према речима Зденке Радосављевић – вишег стручног сарадника на пословима извршења буџета укупни приходи и примања у предлогу Одлуке утврђени су у износу 254.281.827,00 динара, као и расходи и издаци који су утврђени у износу 254.281.827,00 динара, што значи да овом Одлуком о буџету није предвиђен ни буџетски суфицит, ни буџетски дефицит, јер су приходи и примања једнаки расходима и издацима.

„Улагања у капиталне пројекте из буџета Градске општине Костолац, за 2018. годину планирана су у износу од 118.498.003,00 динара и финансираће се из трансфера од других нивоа власти у износу од 55.000.000,00 динара и из неутрошених средстава из ранијих година које Градска општина Костолац добија као трансфер из Града Пожаревца у износу од 63.498.003,00 динара“ – рекла је између осталог Зденка Радосављевић и додала да планирана средства на име резерви износе 2.000.000,00 динара.

Најавивши да средства која су предвиђена буџетом нису коначна и да ће већ почетком године ребалансом буџета Града Пожаревца, бити опредељено још више средстава за Градску општину Костолац, како би се реализовали значајни пројекти, председник Градске општине Костолац, Иван Савић је истакао да локална самоуправа има већ спремне захтеве које ће упутити Граду Пожаревцу, а чија је вредност око 50 милиона динара. Такође, очекују се и значајна средства из буџетског Фонда за заштиту животне средине Града Пожаревца.

„ Настојаћемо да у року завршимо пројектну документацију топлификације села Острово, како би конкурисали за преостала средства из буџетског Фонда за заштиту животне средине. Биће то највећи пројекат који ће се радити у будућности на територији Градске општине Костолац. Из поменутог фонда очекујемо и средства за реализацију пројекта санације атмосферских падавина, а тренутно радимо и на изради пројектне документације за изградњу фекалне канализације у свим насељима на територији Костолца: Дидино насеље, Колиште и Канал. Пројекти јесу комплексни и скупи, али се ми нећемо ослањати само на средства из буџета Града Пожаревца, већ ћемо покушати да средства обезбедимо преко фондова Европске уније, али и аплицирањем код  разних министарстава. Значајно је напоменути да је за реконструкцију Карађорђеве улице и кружног тока на раскрсници Костолац – село Костолац, Град Пожаревац већ урадио пројекат и надам се да ће у наредној години један од ова два пројекта бити урађен. Од значајнијих инвестиција планиран је и наставак реконструкције Кобалове улице од села Костолац до раскрснице са Костолцем“ – рекао је између осталог председник  Савић и додаода ће ребалансом 1 буџета настојати да се обезбеде што више средстава, како би се реализовао и што већи број капиталних инвестиција у 2018. години. „Надам се да ће бити прилике и за ребаланс 2, за којићемо свакако припремити пројектну документацију, како би конкурисали за средства,којима биреализовалипројекте од значаја за све грађане костолачке општине“ – додао је Савић напомињући да је буџетом планиран равномеран развој свих месних заједница на територији Градске општине Костолац.

На крају обраћања Савић се захвалио најпре свим сарадницима јер су имали успешне четири године у претходном мандату, али и одборницима који су увек давали конструктивне критике и који су такођеимали  конструктивне идеје и планове.

„Задовољан сам претходним мандатом, посебно 2017. годином у којој смо доживели врхунац рада у претходне четири године. Искористио бих ову прилику да се захвалим свим грађанима који су изашли на изборе и који су дали не само подршку коалицији Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије већ свим учесницима у изборном циклусу. Резултати избора показују да грађани јасно виде шта смо ми до сада урадили и на тај начин што су нам поново указали поверење, а ми ћемо се трудити да то поверење и оправдамо“ – рекао је ИванСавић честитајући грађанима Градске општине Костолац предстојеће празнике са жељом да Нова година свима донесе и нове шансе за напредак на личном, породичном и професионалном плану.

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас854
Јуче3828
Ове недеље4682
Овог Месеца45867
Укупно3600455

Ваша IP адреса је: 34.204.181.19 уторак, 19 март 2024 05:50
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!