Одштампајте ову страницу
уторак, 26 април 2022 11:23

ПЕТИ ФЕСТИВАЛ ЦВЕЋА У КОСТОЛЦУ

У  Костолцу је у суботу, 23. априла одржана манифестација у оквиру које су била реализована три догађаја: Фестивал цвећа, Ускршњи дечији фолклорни фестивал и фарбање и украшавање ускршњих јаја - „Шарено јаје срећу даје“. Манифестацију је организовао Центар за културу „Костолац“, под покровитељством Градске општине Костолац.

На самом почетку присутнима се обратила директорка Центра за културу „Костолац“, Јелена Шаманц, а потом је манифестацију отворио председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски.  

Костолац је био обојен шаренилом цвећа захваљујући фестивалу, који је свакако једна од најлепших манифестација која се одржава у нашем граду. Овогодишњи Фестивал цвећа окупио је преко тридесет  излагача саксијског и баштенског цвећа из целе Србије, а за најлепши штанд проглашен је штанд Марка Живуловића из Вучића (Рача Крагујевачка).

Ускршњи дечији фестивал фолклорних ансамбала чији је циљ промоција, очување и неговање наше богате традиције окупио је десет културно -уметничких друштава, која су том приликом показала своје играчко умеће.  Плакете, захвалнице и пригодне поклоне представницима културно -уметничких друштава уручили су председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и директорка Центра за културу „Костолац“, Јелена Шаманц. За цветак овог фестивала, односно за најлепшу девојчицу  проглашена је Ивона Бабић из Кленовника, а ласкаву титулу јој је уручио председник костолачке општине, Серџо Крстаноски.

Такође у циљу упознавања наших најмлађих суграђана са традицијом највећег хришћанског празника, одржано је и такмичење у фарбању Ускршњих јаја које носи назив „Шарено јаје срећу даје“.

Стручни жири имао је тежак задатак да одабере најлепша Ускршња јаја, тако да су на крају одлучивале нијансе.

У категорији од  4 до 6 година, прво место освојио је Милан Миленковић, друго место Сара Лончар, док је треће освојила Мелек Дрмаку.

У категорији од  7 до 9 година, прво место освојила је Наталија Штулић, друго место припало је Хани Шаманц, а треће Луки Ђорђевићу.

У категорији од  10 до 14 година, прво место освојила је Јана Петковић, друго Тамара Ивић, а треће Богдан Ђокић.

Најшашавије јаје – Марко Перијан

Најсјајније јаје – Викторија Радојевић

Најнеобичније јаје – Јован Животић

Најмодерније јаје – Ања Јованов

Најмаштовитије јаје – Софија Миладиновић

Најшареније јаје – Мелек Дрмаку

Најсмешније јаје – Маша Миладиновић

Награђенима су награде и дипломе уручили: директорка Центра за културу „Костолац“, Јелена Шаманц, чланица Већа Градске општине Костолац, Маријана Божић, и предузетница из Костолца, Ана Сарафиновић, из Фарбаре „Сарафиновић“.

Манифестацију су својом песмом обогатиле и учеснице такмичења "Костолац пева": Дуња Драгић, Невена Гавриловић и Тара Вељковић.

За вредне награде на манифестацији побринули су се бројни спонзори: „Никол систем“ доо, Пицерија „Галија“, Књижара „Школарац“, Фарбара „Сарафиновић“, Привредно друштво за рекултивацију и озелењавање земљишта“РИО“ Kостолац, „Радио СТИЛ“ и Новинско издавачко привредно друштво „Реч народа“.

Поред штандова са цвећем манифестацију су обогатили и штандови Ученичких задруга и то: Основне школе „Јован Цвијић“ из Костолца, Пољопривредне школе „Соња Маринковић из Пожаревца и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолца. Посебну пажњу посетилаца привукли су штандови са производима од меда "Веверко" и Пчелињи дарови Живковић. Слане и слатке посластице изложило  је Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“, док је своје ручне радове  представило Удружење градске општинске организације инвалида рада Костолац.

 

 

Прочитано 810 пута
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd