Одштампајте ову страницу
понедељак, 17 октобар 2022 11:08

15. ОКТОБАР – ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ПОЖАРЕВЦА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Дан ослобођења Пожаревца традиционално је обележен полагањем венаца покрај спомен обележја на Чачалици и споменика Српском војнику у Косовској улици.

На Чачалици су венци положени покрај два споменика и то Палим родољубима и погинулим Црвеноармејцима.

Саша Павловић, градоначелник Пожаревца, рекао је да се Браничевски округ, како му сам назив каже, одувек одазивао позиву за одбрану отаџбине, те је дао и велики број жртава у оба светска рата.

Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакао је да је мењање историје постало главни задатак многих. Брзина живљења и проток информација, како каже, доводи до тога да деца буду подложнија измењеним верзијама историје:

"Наш задатак је да поштујемо традицију сећања, ослободилачких ратова и да будућим поколењима оставимо у аманет да је Србија увек у историји била на правој страни – слободе, правде и хуманизма. Никада нисмо никога окупирали и ушли у туђу земљу да некоме нешто одузмемо. Дан ослобођења Пожаревца је идеална прилика да се подсетимо да овај град, али и читава Србија, има чиме да се поноси. У свим борбама Срби су имали и своје одане савезнике, а међу њима је била и Русија. Оно што је тај народ током векова урадио недвосмислено показује колико православни руски народ поштује и цени Србе.“, нагласио је Капор.

Церемонији полагања венаца присуствовали су и делегације Руске Федерације, Републике Белорусије, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, челници града Пожаревца и Градске општине Костолац, представници СУБНОР-а, ђаци основних школа и грађани.

Овој церемонији, у петак 14. октобра, претходила је Свечана академија у великој сали Центра за културу, на којој су најзаслужнијим појединцима и организацијама уручена признања.

Награђени су Маша Рајић, репрезентaтивка Србије у атлетици из Пожаревца, Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа и Маргарета Секуловић, директорка Основне школе „Свети Сава“. Повеље Града ове године додељене су Пожаревачкој гимназији и Јавној установи „Спортски центар Пожаревац“.

Овом приликом емитован је кратак филм о досадашњим инфраструктурним улагањима Града, а у наставку програма изведен је пригодан културно – уметнички програм.

 

 

Прочитано 933 пута
Our website is protected by DMC Firewall!