srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: август 2019
четвртак, 15 август 2019 23:15

„Костолачки котлић 2019”

На Спортско-рекреативном центру „Топољар”одржан је други по реду „Kостолачки котлић“ , који је окупио 140 екипа које су се бориле за титулу најбоље рибље чорбе. Ове године гастрономска манифестација поклопила се са обележавањем Дана рудара и у будуће овај датум биће устаљен.

 

Манифестацију је свечано отворио заменикп редседникаГрадске општине Костолац  Далибор Илић истакавши да је прошлогодишњи „Костолачки котлић” направио прави „бум”окупивши 138 екипа и пар хиљада посетилаца, а ове године окупио је још већи број посетилаца из целог региона. „Схватили смо да морамо сваке године да унапређујемо наше такмичење и квалитет програма, како би оправдали поверење сви хвас.Захваљујући  Центру за културу „Kостолац” и синдикалним организацијама „Kопови Kостолац“ и „Термоелектране Kостолац“ успели смо да већ од другог Костолачког котлића направимо прави спектакл”, рекао је Илић пожелевши такмичарима пуно успеха, а посетиоцима добар провод.

 

Поред такмичења у кувању рибље чорбе организован је и богат и садржајан културно уметнички програм. За добро расположење на манифестацији био је задужен костолачки „Бубашваба бенд”.

 

Такође био је приређен и етно сајам хране и пића, а помоћ у организацији пружила је Регионална развојна агенција „Браничево - Подунавље”. У вечерњим сатима посетиоци су уживали у наступима културно – уметничких друштава изKостолца, Петке, СтарогKостолца и Живице. Између наступа кудова извачена је лутрија, а главну награду уникатни роштиљ добио је ЛазарАнтић.  Такође одржано је и ревијалнотакмичење у навлачењу конопца, где су се такмичиле екипе копова и електрана.У два навлачења победила је екипа копова. Посебна  атракција била  је  во на ражњу.Организатори су имали идеју да тог дана угосте све наше суграђане, али и госте са стране.Костолчани не памте када је последњи пут у нашој општини организован овакав вид забаве са програмом накоме би по завидели и много већи градови.

 

Захтеван посао дегустације и оцењивања ове најукусније такмичарске дисциплине је имао жири у следећем саставу: Тадић Зоран – шеф кухињеТехничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Kостолац, Јелена Благојевић – шеф кухиње Основне школе „Јован Цвијић“ Kостолац и Драгана Грозданић професор куварства  у Економско – трговинској школи.

 

Према оцени стручног жирија треће место заузео је Златибор Станисављевић,награду  котлић од 15 литара са ложиштем уручио је заменик председника Градске општине Костолац  ДалиборИлић. Друго место припало је ДејануАлавањи, а награду  уникатни роштиљ са ражњем, уручила је председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек

 

Прво место освојио је Жељко Давидовић, награду летовање седам дана за две особе уручио је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски.

 

Додељене су и две специјалне награде за налјепшу куварицу, Сузани Новковић, и за посебан допринос у организацији Костолачког котлића, Дејану Алавањи.

 

Након проглашења победника у кувању рибље чорбе уследио је величанствени ватромет и концер тгрупе „Неверне бебе”.Публика јеу живала уз њихове највеће хитове, али и песме из првог дела каријере које неизводе тако често.


Овогодишњи „Kостолачки котлић“ организовалису: Градска општина Kостолац, Центар за културу „Kостолац” и синдикалне организације „Kопови Kостолац“ и „Термоелектране  Kостолац“.

 

Циљ манифестације је да постане традиционална, да се одржава увек истог дана,  6.августа, када се обележава и Дан рудара, а пре свега да постане препознатљиво обележје  града.

 

Објављено у Вести

Венце на спомен обележје положили су Ђорђе Кучинар, директор корпоративних послова „ТЕ-КО Костолац” и Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ - КО Костолац“, Данијел Радосављевић, председник синдиката „Копова Костолац” и Душан Бакић, председник синдиката „Термоелектране Костолац”, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек и Далибор Илић, заменик председника Градске општине Костолац.

 

Дан рудара Србије установљенје у знак сећањана 6.август 1903. године, када су се рудари Сењског рудника код Деспотовца штрајком изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега, за бољи положај рудара и скраћење радног времена.

 

Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ - КО Костолац“ је подсетио на податак да је давне 1870. Године на месту гдеје Спомен обележје рудару извлачен угаљ који се производи о подземном експлоатацијом и највећим делом одводио водним транспортом. „Прва сијалица у Београду је за сијалау правоод  угља из Старог Костолца”, истакао је Булатовић.

 

 Говорећи о резултатима између два празника Булатовић је истакао да је главни приоритет континуитет рударске механизације и опреме за површинску експлоатацију угља. Он је подсетио да је прошло две ипо године како је започета монтажа 6 БТО система, а све у циљу повећања годишњих производних капацитета Површинског копа „Дрмно“ са досадашњих деветна 12 милиона тона угља. Пре пар месеци почеоје и транспорт опреме са монтажних плачева, сва опрема је сада на терену, а монтажаје у завршној фази и већ у другој половини септембра очекује се пуштање у рад.

 

ПК „Дрмно“ сада улази у озбиљан технолошки захват, јер је не посредно испред фронта рударских радова, преко 200 хектара шуме, која мора да се уклони како би се створили услови за рад рударске механизације. Сада смо ушли у процес рашчишћавања, Дунавац је измештен и направили смо нов Дунавац, где с етренутно се спроводе радови на евакуацији вода.Тренутно тражимо техничка решења да сеу ради екран – водоне пропустива завеса која би смањила до токподземних водаиз Дунава и Млаве”, рекао је Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ - КО Костолац“.

 

Он је додао да су се ове године стекли услови за иза ду првог стратешког документаза инвестиционе студије за експлоатацију угља у оквиру лежишта „Костолац-Запад“.Испитивања лежишта која су се вршила претходних година показала су да има око 350 милиона тонае ксплоатисаних резерви угља, што представља могућност да се из градинов блок, посебних техничких карактеристика и мањег коефициента потрошње.

 

Комплетна откривка на овом подручјује на јквалитетнији моравски шљунак и ту се већ стварајуу словида с езаустави рад свих шљункара.Знамо да је водоснабдевање насеља у Србији угрожено, а овде би се створили услови да се понеким минималним ценама тај шљунак развози,  нагласио је Булатовић.

 

О значају и зачетку прве синдикалне борбе рудара из сењских рудника који су се изборили за веће права радника и боље услове рада, говорио је Данијел Радосављевић, председник синдиката „Копова Костолац”.

 

Ми данас чврсто газимо њиховим стопама држећи се један уз другога ,као брат уз брата, поносни што  смо део овако једне велике породице. Данас бити рудар у Србијин и  је лако, али рудари својим мукотрпним радом живе достојанствено и уздигнуте  главе“, рекаоје Радосављевић.

 

Испред градске општрине Костолац присутнима се обратила председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек. „Овде је готово пре 150 година започета изградња модерне средине, каже историја... отварањем библиотеке, школе, користила се здравствена заштита, насеље је било комунално  уређено, што је сва како био квалитетан однос према условима радника. Ми се данас трудимо да пратимо тај мотив и обезбедимо боље  услове живота и рада свима који живе на овомп ростору. Баш захваљујући овом руднику, у нашем Костолцу можемо срести људе чије порекло води са свих страна Србије, Балкана и Европе, који су радећи у руднику уједно учествовали  и у изградњи бољег и лепшег Костолца, нагласила је Церовшек

 

Након полагања венаца, отворена је изложба фотографија „ЕПС чине људи” у фоаје у Дома културе у Костолцу, где су се обратили ЂорђеКучинар, директор корпоративних послова „ТЕ-КО Костолац” и председник синдикалне организације „Термо електране Костолац“ Душан Бакић.

 

Отварајући изложбу фотографија, Ђорђе Кучинар, директор корпоративних послова „ТЕ-КО Костолац” је рекао да изложба сведочи о огромној енергији и тешком и раду који улажу актери – људи који чине ЕПС, како би се произвеле тоне угља и откривке, али и електрична енергија која покреће Србију.

 

ЕПС-ов садашњи и будући основни задатак је да буде мо још и већи и привреди енергетски ослонац земље, да за око 3,5 милиона купаца обезбеђујемо и даље редовно, сигурно и поуздано снабдевање електричном енергијом за којом потражња  расте и да наставимо пословати друштвено одговорно у најширем смислу те речи и да најодговорније заштитимо здравље и живот радника.  ЕПС то све може само због људи који га чине”, рекао је Кучинар честитајући Дан рудара.

 

Душан Бакић, председник синдикалне организације  „Термо електране Костолац“ је указао на велики недостатак радне снаге у Огранку „ТЕ - КО Костолац“. „Великим залагањем стручних људи ми годинама уназад остварујемо инзванредне резултате по којима смо постали препознатљиви  у целом ЕПС-у. Таква залагања и напори имају своје црвене линије, по којима се сада крећемо и не зна мо дали их можемо избећи. Да би се задржали на правом путу ми морамо подхитн о запослити младе људе потребних занимања.Морамо их пажљиво одабрати, оспособити ,  усавршавати и водити рачуна о њима, рекао је Бакић апелујући на све запослене у Огранку „ТЕ - КО  Костолац“, од директора до најнижих радних места да се сви укључе и дају свој залог за решавање овог великог проблема.

 

Објављено у Вести

На отвореним теренима Спортско-рекреативног центра „Топољар” у суботу 3.августа, одржан је турнир у рукомету на песку у женској конкуренцији. На самом почетку присутне је поздравио председник ЖРК „Рудар” Миле Благојевић пожелевши екипама пуно успеха на турниру.

 

Турнир је отворила чланица Већа Градске општине Костолац, Маријана Божић, која је по завршетку турнира најбољим екипама и појединцима доделила заслужена признања и награде.

 

Турнир је врло успешно организован уз учешће 12 женских екипа сврстаних у две категорије: сениорке и млађе селекције са преко 100 учесница. Поред Костолца учествовале су екипе изЛазаревца, Петровца, Подгорице, Пожаревца  и Горње Трнаве.

 

У категорији сениорки прво место освојила је екипаЖРК „Колубара”, друго место заузела је екипа РК „Бек”, а треће место припало је ЖРК „Рудар”. Најбољи  голман била је Милица Нешић ЖРК „Колубара”, за најбољег играча проглашенаје Анђела Ковачевић РК „Бек”, док је најбољи стрелац турнира била Теодора Димитријевић ЖРК „Рудар”.

 

Турнир у рукомету на песку за млађе категорије освојила је екипа ЖРК „Колибри”.На другом месту нашла се екипа ЖРК „Пожаревац”, а на трећем  ЖРК „Слога”.За најбољег голмана проглашена је Нађа Иванишевић ЖРК „Слога”, најбоља играчица  била је Јована Вујичић „Пожаревац”, док је за најбољег стрелца  млађих категорија проглашене  Николина Илић „Колибри”.

 

Турнир је одржан  оквиру манифестације „Костолачко  лето 2019” . Организатор  је Центар за културу „Костолац” у сарадњи са ЖРК „Рудар”, Рукометним  савезом Србије и Рукометним савезом Браничевског округа, а под покровитељством Градске општине Костолац.

 

Објављено у Вести

Поводом 30.јула, Светског дана борбе против трговине људима, у Канцеларији за ромска питања у петак, 2. августа, одржана је трибина и дискусија о проблему и последицама трговине људима.

 

Панелистина трибини били су Петар  Недељковићиз ПУ Пожаревац, секретар Црвеног крста Пожаревац  СашаОбрадовић, директорка Центра за социјални рад Пожаревац Татјана Рајић, чланови  Већа Градске општинеКостолац  Бајрам Морина, Маријана Божић и помоћница председника општине Катарина  Сарафиновић.

 

Циљна група на трибини биле су девојке и жене којима је предочено да је трговина људима је да ноднај комплекснијих и најтежих облик анасиља и кривично дело коме могу сви бити изложени, а посебно младе девојке, након чега је уследила дискусија.

 

Полицијска управа Пожаревац од 2003.године заједно са Црвеним крстом и Центром за социјални рад спроводи превентивну кампању током октобра месеца месеца „Борбе против трговине људима”. Тада обилазе школске установе, где одржавају разне трибине радионице и на тај начин упознају младе са појавом која је пошаст 20.и 21. века.

 

Из Градске општине Костолац истичу да је локална самоуправа увек подржавал аактивности које се спроводе у борби против трговине људима и да ће убудуће наставити, а све у циљ уподизања свести о овом глобалном проблему у јавности.

 

Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања Локалног тима за борбу против трговине људима у настојању да се спречи и олакша људска патња, а само заједничком и све обухватном, континуираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном проблему.

 

Трибину је организовала Градскао пштина Костолац у сарадњи са Канцеларијом за  ромска питања, а на иницијативу Локалног тима за борбу против трговине људима града Пожаревца.

 

Објављено у Вести

Kонференција клубова  лига млађих категорија  ФСР Западне Србије, одржанаје  1.августа  у Скупштинској сали ГО Костолац, поводом почетка  сезоне 2019/20. године  (јесењи део).

 

На самом почетку присутне је поздравио председник Градске општине Kостолац Серџо Kрстаноски изразивши задовољство  јер  је  ФК РУДАР данас поново у друштву клубова Западне Србије. „Костолац је град  угља и електричне енергије, али је и град  добрих спортиста.Тренутно имамо рукометаше који играју Супер лигу Србије, веома добре гимнастичаре и одбојкаше. Некада смо имали и добре фудбалере, надам се даће у предстојећем периоду и ФК Рудар да се врати на стазе старе славе”, рекао је Крстаноски.

 

Седницу конференције клубова водио је референт такмичења ФСР Западне Србије, Синиша Брадоњић, а присуствовали су  директор Лиге западне Србије млађих категорија, Милован Срећковић, чланица Градског већа задужена за спорт Маријана Божић, председник Градског Фудбалског савеза Пожаревац  Влада  Динић, заменик  председника  Фудбалског савеза Браничево, Зоран Демић и  представници клубова, омладинске, кадетске и пионирскелиге, група „Подунавско-шумадијска”.

Том приликом уручени су и пехари за такмичарску 2018/19.годину ФК „Шумадија 1903” из Крагујевца и ФК „Плана”за пионирску секцију.

 

Затимје   референт такмичења ФСР Западне Србије, Синиша Брадоњић упознао је клубове са саставом лига за такмичарску 2019/2020.годину. 

 

 

Објављено у Вести
четвртак, 15 август 2019 23:03

Регата „Река 2019" и у Костолцу

Tрадиционална наутичка манифестација Регата „Река 2019”, ове године одржава се од 27.јула до 05. августа. За разлику од претходних година, ове године пловидба обухвата наше три реке: Дунав, Тамиш и Велику Мораву. Пловидба Великом Моравом је изводљива у дужиниод  25км, од њеног ушћа у Дунав, па до Љубичевског моста.

 

Организатор Регате „Река 2019” Саша Табаковић  истиче да регата по седми пут плови узастопно од 2013.године. „ Пловили смо свим пловним путевима Србије и ево дошао је ред да овегодине пловимо рекама Тамиш, Морава и наравно уз Дунав који је неизбежан нанашој маршути.На регати учествује око 30 пловила, а учесници су изразних делова Србије, имамо и госте из Крушевца, чланове регата клуба „Расина”. У Костолцу смо већ трећи пут гости и веома смо задовољни, јер за овакву наутичку манифестацију каква је наша потребни су услови какве имамо у Костолцу, Дунавац је заклоњен од ветра и од главних удара на Дунаву. Овде је лепа плажа, ресторан, а наутички клуб  увек  организује  бес дпрекора н дочек за нас,  рекаоје Табаковић.

 

Из Градске општине Костолац истичу да ће увек подржавати манифестације које доприносе промоцији нашег краја.Kостолачки рукавац је наутички бисер на Дунаву и свима је познато да је код нас 2005.године организовано првенство Србије у Мотонаутици и Балкански шампионат у скијању на води. Учеснике регате су дочекали чланови Већа  Градске општине Костолац Маријана Божић и Бајрам Морина, и помоћници председника општине Дарко Грубетић и Катарина Сарафиновић.

 

У Костолцу је за учеснике регате организован ручак и туристички обилазак археолошко гпарка „Виминацијум” и дружење са члановима Наутичког клуба „Дунавац“. „Регата Река” испловила је у недељу, 28.јула из Старих Бановаца, затим је стигла у Смедерево. Из Смедерева су у понедељак , 29. Јула упловили у Велику Мораву и пловили до Љубичева  код моста.  Ту им се придружила регата из Крушевца. У среду су испловили изЉубичева и вратили се на Дунав, а затим дошли у Костолац где су пристали на плажи „Топољар”.Ту су их дочекали представници Градске општине Костолац и представници Наутичког клуба „Дунавац“.

 

Ове године спојиле су се Регата „Река” и „Моравска регата”, која већ тридесет година  . Ои плове  Западном Моравом и Великом Моравом и стижу до Дунава и Костолца. Из Костолца регата иде за Ковин и назад за Панчево, рекао је председник Наутичкогклуба „Дунавац“, Ненад Мартиновић нагласивши да су они увек домаћини овој регати.

 

Објављено у Вести
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1121
Јуче3828
Ове недеље4949
Овог Месеца46134
Укупно3600722

Ваша IP адреса је: 44.197.113.64 уторак, 19 март 2024 07:04
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!