srzh-CNenfrdeitjaru
четвртак, март 28, 2024
Чланци поређани по датуму: новембар 2021
петак, 19 новембар 2021 11:19

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

У четвртак, 18. новембра, у великој сали Центра за културу Пожаревац, организована је свечаност поводом Дана просветних радника на којој су просветним радницима, који су постигли запажене резултате на пољу образовно – васпитног рада, уручена признања.

Овом приликом награда за животно дело додељена је Зорану Марићу, директору Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Ипсред Градске општине Костолац свечаности су присуствовале Ана Тишма, начелница Управе и Маријана Божић, чланица Већа.

Председник Скупштине Града Пожаревца, Предраг Мијатовић, упутио је честитке свим лауреатима и додао да повећано улагање у просвету јесте тренд започет током последње деценије у читавој Србији, самим тим и у Пожаревцу. Како је рекао, обновљене школе, школска дворишта, учионице и наставна средства нису сама по себи довољна да се поново успостави углед који су просветни радници уживали у друштву све до последње деценије прошлог века. Његовом урушавању нису криви просветари, напротив.

У име награђених присутнима се обратио Зоран Марић који је истакао да је већ 40 година рада посветио просвети, те је сведок великих промена кроз које је ова професија пролазила, подсетивши да се на почетку осамдесетих година прошлог века радило у сасвим другачијим условима које је тешко упоредити са данашњим.

Ова свечаност је употпуњена пригодним културно - уметничким програмом.

 

Објављено у Вести

На територији Градске општине Костолац овогодишњи јавни радови отпочели су 1. септембра, а завршетак истих планиран је до краја текуће године.

На поменутим радовима, преко Националне службе за запошљавање, а на иницијативу Града Пожаревца и Градске општине Костолац, ангажовано је шест лица која имају први и други ниво квалификације, од којих су три лица задужена за послове кошења, а три лица за послове сакупљања смећа.

Средства за ове раднике издвојена су из буџета Града  Пожаревца, а за потребе спровођења пројекта јавних радова под називом „Уређење градских и сеоских зелених површина у циљу заштите животне средине на територији Градске општине Костолац“.  

За период од два и по месеца, колико већ трају јавни радови, радило се по унапред предвиђеном плану и програму, како у граду Костолцу, тако и у припадајућим селима: Петки, Кленовнику, Острову и Селу Костолцу. Редовно се изводило кошење зелених површина, орезивање грана, сечење трулих стабала, окопавање младих садница, као и сакупљање лишћа и осталог отпада по зеленим површинама, издувавање и чишћење спортских терена. Такође, радници ангажовани преко јавних радова, уклањали су отпад са мањих дивљих депонија на подручју целе општине, те исти транспортовали на градску депонију.

У наредном периоду радови ће бити настављени у истом континуитету по предвиђеном плану на основу пројекта, а све у циљу заштите животне средине.

Градска општина Костолац већ годинама уназад спроводи јавне радове као меру активне политике запошљавања која има за циљ радно ангажовање првенствено теже запошљивих лица и незапослених у стању социјалне потребе, као и остваривање одређеног друштвеног интереса.

 

Објављено у Вести

Веће Градске општине Костолац данас је одржало своје 25. редовно заседање. Седницом је председавао Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац, а костолачки већници и овог пута били су сложни и једногласно донели одлуке.

Између осталог, Већници су разматрали и усвојили предлог расподелe средстава за суфинaнсирaњe прojeкaтa прoизвoдњe мeдиjских садржаја из области јавног информисања у 2021. години. Комисија за оцену пројеката и израду предлога о додели средстава по „Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у 2021. години“, Већу је доставила предлог за расподелу средстава на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Градске општине Костолац за 2021. годину. Веће је, на основу Записника од 13. октобра текуће године, констатовало да је Комисија извршила административну и техничко-финансијску проверу пројеката/програма, те да је потом извршила сразмерну расподелу средства и утврдила предлог доделе средстава са образложењем и објавила га на огласној табли и сајту Градске општине Костолац. У предвиђеном року није било изјављених приговора, тако да је предлог постао коначан 2. новембра 2021. године. Расподела средстава извршена је на следећи начин:

  1. Привредно друштво „Raven Vision“ доо Пожаревац (Интернет портал Попортал), назив пројекта: „Приче покрај Дунава“, 40.000,00 динара;
  2. „SAT TV communications“ доо Пожаревац, назив пројекта: „Трагом црног злата“, 80.000,00 динара;
  3. Новинско издавачко привредно друштвo „Реч народа“ АД Пожаревац, назив пројекта: „Костолац на мапи спортско – рекреативног туризма“, 80.000,00 динара и
  4. „NM Video Production“ доо Пожаревац, ), назив пројекта „Срећно од Вајферта до модерне Градске општине“, 100.000,00 динара.

Костолачко Веће је на овом заседању разматрало и усвојило и записнике Комисије за реализацију годишњих прорама у области спорта на територији Градске општине Костолац, са коначном листом за финансирање односно суфинансирање годишњих програма у области спорта за 2021. годину, по расписаном јавном обавештењу за обезбеђење средстава за реализацију годишњих програма спортских организација, односно клубова. Комисија за реализацију годишњих програма у области спорта на територији Градске општине Костолац за 2021. годину, по пријавама пристиглим на основу Јавног обавештења за подношење предлога годишњих програма за 2021. годину, ради доделе средстава за остваривање потреба и интереса у области спорта на територији Градске општине Костолац за 2021. годину објављеном на интернет страници Градске општине Костолац 2. новембра 2021. године, извршила је анализу и оцену свих пристиглих програма, након чега је, у складу са критеријумима и мерилима утврђеним Правилником о одобравању средстава и финансирању програма којима се остварује општи интерес у области спорта на територији Градске општине Костолац сачинила Предлог листе за доделу средстава, односно финансирање/суфинансирање годишњих програма за 2021. годину клубова/спортских организација са територије Градске општине Костолац. Одобрени су програми за реализацију годишњих програма у области спорта на територији Градске општине Костолац за 2021. годину и утврђени износи средстава за њихову реализацију на следећи начин:

  1. РК „РУДАР“ Костолац, 682.500,00 динара;
  2. Рукометно удружење „Костолац“, 150.000,00 динара;
  3. ОПК „РУДАР 2001“, 660.000,00 динара;
  4. „ОПК РУДАР 1933“, 255.000,00 динара;
  5. Гимнастички клуб СО „ПАРТИЗАН“, 390.000,00 динара;
  6. ОК „РУДАР“, 255.000,00 динара;
  7. ЖОК „РУДАР“, 120.000,00 динара;
  8. ЖРК „РУДАР“, 150.000,00 динара;
  9. Куглашки клуб „РУДАР“, 75.000,00 динара;
  10. СРД „ДУНАВАЦ“, 60.000,00 динара;
  11. Шаховски клуб „РУДАР, 150.000,00 динара;
  12. Стонотениски клуб „Рудар“, 60.000,00 динара;
  13. СКУ „КОШ012“, 45.000,00 динара;
  14. Боди билдинг спортско удружење „2016“, 60.000,00 динара;
  15. Џу-Џицу клуб Костолац, 30.000,00 динара;
  16. БЦ „Кнез Милош-КОС, 60.000,00 динара;
  17. ФК „БОРАЦ“, Кленовник, 270.000,00 динара;
  18. ФК „Победа“, Село Костолац, 60.000,00 динара;
  19. ФК „Дунавац“ Петка, 60.000,00 динара;
  20. ФК „Дунав“Острово, 60.000,00 динара;
  21. ФК „РУДАР КОСТОЛАЦ 2008“, 45.000,00 динара;
  22. Наутичко друштво „Дунавац“, 30.000,00 динара и
  23. Једриличарски клуб „Дунавац“, 22.500,00 динара.
Објављено у Вести
понедељак, 15 новембар 2021 10:44

ДА СВЕТ ПОПЛАВИ И СВИ БУДЕМО ЗДРАВИ

Поводом Светског дана борбе против дијабетеса, на платоу испред спортске хале у Kостолцу, у суботу 13. новембра, одржана је Трка солидарности под слоганом „Да свет поплави и сви будемо здрави“.

Kостолац је по угледу на остатак градова у Србији и свету по пети пут био плав.

Својим присуством трку солидарности испред Градске општине Костолац подржали су заменик председника Дарко Грубетић, чланице Већа Маријана Божић и Милица Јовић, помоћница председника Маја Здравковић и начелница Управе Ана Тишма.

Манифестацију је отворила Маријана Божић, чланица Већа Градске општине Костолац, која је овом приликом истакла:

"Испред организатора трке и Градске општине Костолац, поздрављам све учеснике данашње трке,  који су дошли да својим учешћем подрже оболеле од дијабетеса. Ова трка подршке је без пропозиција, трчи свако колико може, јер сваки корак је изузетно битан, сваки корак води ка очувању нашег здравља."

У трци солидарности учешће су узеле Маријана Божић, чланица костолачког Већа и Ана Тишма, начелница Управе Градске општине Костолац, као и велики број грађана свих узраста који су својим учешћем подржали овај догађај.

Трка је организована уз поштовање мера предострожности  услед спречавања ширења вируса COVID-19, а њен циљ је поред подршке особама са дијабетесом и да се скрене пажња на значај физичке активности код превенције и лечења ове болести.

Oрганизатор трке која носи назив "Да свет поплави и сви будемо здрави" је Центар за културу "Костолац" уз подршку "Маратон тима Пожаревац" под покровитељством Градске општине Костолац.

 

Објављено у Вести

Дан примирја у Првом светском рату обележен је на већ традиционалан начин, полагањем венаца на Споменик српском војнику у Пожаревцу.

Испред Градске општине Костолац свечаности су присуствовали председник Серџо Крстаноски, председница Скупштине Милена Церовшек и начелница Управе Ана Тишма.

Честитајући празник грађанима градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић, истакао је да је документ о Дану примирја потписан у Компијену, 11. новембра  1918. године и да  носи са собом и одређену симболику, као што је то случај и са самим местом потписивања:

„Место потписивања, железнички вагон, многи схватају као симбол журбе да се оконча до тада највеће ратно страдање у свету, означи одлазак смрти и убијања, као и путовање у будућност без ратова. Да је у људској природи да научене лекције изнова и изнова изучава, говори управо поменути вагон. Након толиког страдања у рату, до тада познатом као Велики, мање од четврт века касније догодио се још већи. Пратећи симболику, али овога пута наопаку, као место потписивања капитулације Француске, нацистичка Немачка одабрала је тај исти вагон. Иако страшна, та лекција нам говори да мир није нешто што се подразумева, јер колико год напредовала цивилизација, на њему треба радити и за њега се треба борити. Ми, потомци оних који су тај рат осетили на својој кожи то чинимо и сада, чувањем сећања на овај датум и на жртве које су му претходиле. Нажалост, наша Србија, сразмерно својој величини, предњачила је у броју оних који су дали животе не само за своју државу већ и за ослобођење Европе.“

Поводом Дана примирја у Првом светском рату венце на Споменик српском војнику, у Косовској улици у Пожаревцу, положиле су делегације Града Пожаревца, Браничевског управног округа, Градске општине Костолац, Гарнизона Пожаревац, Полиције, Удружења потомака ратника од 1912 – 1920. године, СУБНОР-а, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, градских одбора СНС и СПС, као и представници  „Доста је било“  и Влашке странке „Мост“.

 

Објављено у Вести

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра, својим суграђанима упућујем најискреније честитке.

На данашњи  дан са поносом и поштовањем сећамо се свих жртава, цивила и ратника, јуначки страдалих у ратном сукобу од 1914. до 1918. године. Сви они положили су свој живот у борбама за одбрану и ослобођење отаџбине. Србија је најдуже учествовала у том рату и у односу на број становника поднела је највеће жртве - и цивилне и војне. Слобода је нешто што славимо, што чувамо, чему се радујемо.

За симбол државног празника узет је цвет Наталијина рамонда, такозвана биљка феникс, у знак сећања на страдања које је Србија поднела, а затим се поново успоставила као држава.“ – истакао је Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац у својој честитци грађанима.

Објављено у Вести

Поводом данашњег празника, 11. новембра – Дана примирја у Првом светском рату, Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац упутила је честитку својим суграђанима:

,,У част великог историјског датума, 11. новембра, у име Скупштине Градске општине Костолац својим суграђанима упућујем искрене честитке поводом празника Републике Србије – Дана примирја у Првом светском рату.

Дан примирја, обележавамо у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Србија је платила веома високу цену, јер је скоро трећина становништва дала живот за отаџбину, али и за нас данас. У борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године, српски јунаци су остајали личности јаког колективног идентитета и зато ми, памтећи њихово јунаштво налазимо снаге, да данас у слободи, водимо своју борбу за бољи живот наше деце и будућих генерација“.

Објављено у Вести

,,У има Управе Градске општине Костолац, као и у своје лично име упућујем најискреније честитке грађанима поводом дањашњег празника Републике Србије. У Србији али и у многим земљама широм света, 11. новембар слави се као Дан примирја у Првом светском рату. После четворогодишњег рата, највећег дотад у историји, тог дана 1918. у 11:00 сати потписано је примирје у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у Француској, чиме су силе Антанте и Немачка окончале   сукоб.

Српска војска је у том рату чинила невиђене подвиге и тиме задивила своје савезнике и стекла поштовање својих непријатеља. Голготу и васкрснуће српске државе симболизује цвет Наталијина рамонда - феникса и трака у бојама Албанске споменице.

Са поносом и пијететом се сећамо јунака Великог рата и свих цивилних жртава, јер је Србија у Првом светском рату изгубила трећину свог становништва.  Данас живимо у нади да више никада нећемо ратовати, како бисмо нашој деци обезбедили живот у миру и благостању.“ – истакла је Ана Тишма, начелница Управе Градске општине Костолац честитајући празник грађанима.

Објављено у Вести

Стевче Стефановски, председник општине Новаци, са својим сарадницима из Северне Македоније, у петак 5. новембра, посетио је Градску општину Костолац. Представнике ове општине из суседне државе дочекао је Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац.

Повод ове посете јесте унапређење сарадње између две општине, будући да су Градска општина Костолац и општина Новаци подручја на чијим се територијама налазе енергетски гиганти, и управо је то оно што повезује ове две општине, производња електричне енергије. Председник Крстаноски је са председником Стефановским имао искрен и отворен разговор по питању развојног пута општина, планова за будућност и размене искустава у појединим сверама за добробит грађана.

Градска општина Костолац и општина Новаци имају веома добре односе са доста поверења и након ове посете ти односи ће ићи у још бољем смеру.

 

 

Објављено у Вести

Пратећи тренд унапређења безбедности свих учесника у саобраћају, Градска општина Костолац је, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја Града Пожаревца, реализовала пројекат Измене режима саобраћаја у централним градским улицама у Костолцу, при чему се водило рачуна да се обезбеди и довољан број паркинг места. Реализација овог пројекта и постављање пратеће саобраћајне сигнализације започето је првог новембра. Обележавање хоризонталне и постављње вертикалне саобраћајне сигнализације реализује ЈП ,,Паркинг сервис“ Пожаревац.

Извршене измене обухватају следеће улице:

Улице које прелазе из двосмерног  у једносмерни  режим саобраћаја су:

  1. Задругарска улица
  • Промена режима саобраћаја из двосмерног у једносмеран режим у смеру кретања од улице Николе Граонића ка Првомајској. У истом смеру са десне стране предвиђено је обележавање 30 паркинг места.
  1. Задругарска 2 део
  • Промена режима саобраћаја из двосмерног у једносмерно од Задругарске ка Боже Димитријевића
  • Измештање паркинга за 4 такси возила и премештање у Рударску улицу са десне стране
  • Постављање две аутоматске рампе
  • Улица предвиђена за доставна возила и власнике гаража и локала
  1. Рударска
  • Промена режима саобраћаја из двосмерног у једносмеран режим у смеру кретања од улице Боже Димитријевића ка Николе Граонића. У истом смеру са десне стране предвиђено је обележавање 6 паркинг простора намењен такси возилима који прелазе из задругарске 2 део
  • У наставку улице предвиђено је обележавање 9 паркинг места са десне стране за путничка возила
  1. Николе Граонића 2 део
  • Улица Николе Граонића од укрштања са улицом Рударском до укрштања са Поречком мења се режим саобраћаја из двосмерног у једносмеран режим
  • Са десне стране улице Николе Граонића у истом смеру обележавају се нова 23 паркинг места

Поред измене режима саобраћаја урађено је и  обележавање нових паркинг места и то у следећим улицама:

  1. Боже Димитријевића - укидају се са десне стране 7 постојећих паркинг места према Првомајској улици и постављају се преко пута  7 нових паркинг места према улици Вељка Дугошевића
  2. Вељка Дугошевића 2 део (иза парка) обележавају се 28 нових паркинг места, 5 за таксисте и 23 за путничка возила

Ред.бр

Назив улице

Број нових паркинг места

1.     

Задругарска 1 део

30

2.     

Рударска  1 и 2 део

9/6 таксиста

3.     

Николе Граонића 2 део

23

4.     

Вељка Дугошевића (код парка)

23/5 таксиста

5.     

Боже Димитријевића

7

Укупно

предвиђено да се обележи

92 паркинг места +
11 таксиста

 

предвиђено да се постави

78 нових знакова

 

предвиђено да се постави

2 аутоматске рампе

   

20 нових пешачких прелаза

Овом изменом укупно је обезбеђено 92 паркинг места за грађане и 11 паркинг места за такси возила. Ова врста измене саобраћаја била је неопходна како би се повећала безбедност свих учесника у саобраћају и како би се растеретиле гужве у централним градским улицама. 

 

 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас2752
Јуче2911
Ове недеље11398
Овог Месеца76407
Укупно3630995

Ваша IP адреса је: 34.203.242.200 четвртак, 28 март 2024 16:59
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!