srzh-CNenfrdeitjaru
ЗГРАДА МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ПЕТКА ДОБИЈА НОВУ ФАСАДУ

ЗГРАДА МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ПЕТКА ДОБИЈА НОВУ ФАСАДУ

На згради Месне заједнице у селу Петка почели су радови на уређењу и санирању фасаде на целој згради, будући да…

ЗАКАЗАНО 15. РЕДОВНО ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ

ЗАКАЗАНО 15. РЕДОВНО ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ

Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац, заказала је 15. редовно заседање Скупштине Градске општине Костолац за петак, 22. новембар…

ЗАПОЧЕТИ РАДОВИ НА ПОСТАВЉАЊУ НОВОГОДИШЊЕ РАСВЕТЕ

ЗАПОЧЕТИ РАДОВИ НА ПОСТАВЉАЊУ НОВОГОДИШЊЕ РАСВЕТЕ

Радови на постављању новогодишње расвете започети су у четвртак, 14. новембра у Костолцу, а планирано је да цео град буде…

У КОСТОЛЦУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

У КОСТОЛЦУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

У Костолцу је испред спортске хале, у оквиру обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, у четвртак 14. новембра, одржана трка…

ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Дан примирја у Првом светском рату обележен је традиционалним полагањем венаца на Споменик српском војнику у Косовској улици у граду…

ОДРЖАНО 28. РЕДОВНО ЗАСЕДАЊЕ КОСТОЛАЧКОГ ВЕЋА

ОДРЖАНО 28. РЕДОВНО ЗАСЕДАЊЕ КОСТОЛАЧКОГ ВЕЋА

У кабинету председника Градске општине Костолац, Серџа Крстаноског, у уторак 12. новембра, одржанa је 28. редовна седница Већа Градске општине…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
петак, 12 децембар 2014 07:45

Приоритет квалитетнији живот грађана

Новоизабрани председник Градске општине Костолац, Иван Савић, струк.инг.ел.тех. у петак, 05. децембра,  одржао је конференцију за штампу и тиме се по први пут званично обратио јавности након избора за председника наше општине.

 

Господин Савић на конференцији изнео је и упознао грађане са најзначајнијим информацијама, а које се тичу рада законодавне и извршне власти, као и рада Управе Градске општине Костолац, у периоду од конституисања локалне власти -29. јануара текуће године.

 

На самом почетку поздравио је присутне представнике медија. У свом уводном излагању истакао је да одговорност коју са собом носи функција председника, прихватио је из разлога како би допринео да се на ефикаснији и равномернији начин решавали проблеми са којима се суочава Градска општина Костолаац, како у граду Костолцу тако и у припадајућим селима: Селу Костолцу, Кленовнику, Петки и Острову. Овом приликом одговарајући на питања новинара,јавност је ближе упознао  са реализацијом буџета у протеклом периоду, нагласивши да детаљније и прецизније податке о извршењу буџета током ове године биће изнети на наредној Скупштини Градске општине Костолац. Ипак истакао је на ову темуда је дошло до преокрета, те да финансијска средства са позиције инвестиција, која сутоком првих шест, седам месеци у овој години била неутрошена, у другој половини године су искоришћена:

 

 „Организовали смо се много боље и били много строжији у контроли извршне власти. Имали смо мало времена, а много посла. Средства је требало искористити на најбољи могући начин. Послови су уговорени и радови су кренули. Каснило се, већ смо ушли у хладан период, али је било неопходно да се почне и да се што већи део посла заврши док не дође крај грађевинске сезоне и док је год могуће радити. Могу да кажем де ће степен реализације буџета бити висок“.

 

„Последњих месец дана један тим људи радио је даноноћно на изради финансијског плана за 2015. годину. Имамо уверавања из града да ћемо она реална средства која смо потраживали добити.

 

На конференцији било је питање и о сарадњи и односу Привредног друштва „Термоелктране и копови“ Костолац и локалне самоуправе. Први човек наше општине на ово питање одговорио је да највећи проблем који се може решити у сарадњи са овом компанијом јесте питање власништва земљишта на територији Градске општине  Костолац:

 

„Наш приоритет је преношење земљишта које је у власништву ЕПС-а на Градску општину Костолац, односноград Пожаревац. Из тог питања проистичу сви наши даљи планови за будућност. Наш највећи проблем је у томе што то земљиште није у власништву града, јер који год пројекат желимо да покренемо, наилазимо на тај први зид, а то је да немамо земљиште у свом власништву. И директор Привредног друштва ,,ТЕ-КО“Костолац има разумевања и жели да то питање реши на обострану корист, јер је и у њиховом интересу да се Градска општина Костолац развија.

 

На питање да ли ће се у будућности више пажње посветити селу Острову председник, Иван Савић, је истакао: 

„Петка, Кленовник, Стари Костолац и Костолац имају топлификациону мрежу, путну инфраструктуру и стабилну нисконапонску мрежу, док је село Островоувек остајало по страни, и лично ћу се залагати да година 2015. буде оријентисана на Месну заједницу ,,Острово“ и да се инфраструктурна мрежа у том сеоском насељу знатно побољша“.

 

Господин Савић јавност је упознао и са реализацијом послова уличне расвете на територији Градске општине Костолац, те је навео да радови на одржавању и ширењу уличне расвете на територији Градске општине Костолац су започети у априлу. Дирекција за изградњу је расписала јавну набавку и то је подразумевало постављање стубова за уличну расвету и техничко одржавање. У насељу Колиште и у Дрварској улици у Костолцу одрађен је један део стубова, адаптација је рађена у Старом Костолцу и Кленовнику, осветљено је црквено двориште и парк код фудбалског игралишта у Кленовнику.

 

Неизбежно је било питање у вези отворене канцеларије за ромска питања. Господин Савић је истакао да је током ове године у Градској општини Костолац отворена канцеларија за ромска питања, првенствено са намером локалне самоуправе  да решавањем њихових проблема учини живот достојним човека и додао да се чини напор да ромска деца добију образовање и да им се на тај начин олакша укључивање у друштвену заједницу. Нагласио је да у Костолцу постоји проблем са смештајем деце предшколског узраста тако да је општина заједно са Дечијом установом „Љубица Вребалов“ конкурисала пројектом код Норвешке амбасаде за изградњу новог објекта за смештај малишана.

 

На прес конференцији председник Градске општине Костолац, Иван Савић, истакао је да локална самоуправа поклања велику пажњу најмлађој популацији. Само један од примера јесте да сав приход од хуманитарног концерта Амадеус бенда, одржаног у понедељак 1. децембра ићи ће за куповину новогодишњих пакетића за најмлађе.

 

 Неизбежно је било питање везано за новоотворени пластеник – ружичњак Привредног друштва „РИО“ Костолац. Поводом тога господин Савић је рекао:

„Сам долазак председника Републике Сребије, Томислава Николића да званично отвори ружичњак чији је инвеститор Привредно  друштво „РИО“ Костолац казује нам о значају овог пројекта. Такође, веома битно за Градску општину Костолац реализацијом овог пројекта јесте отварање нових радних места. Моја импресија је што је пројекат реализован у 27 дана и што је за то време од одлагалишта пепела направљен производни погон. Затражићу пројекат од директора ПД „РИО“ па ћемо покушати и ми као локална самоуправа да конкуришемо и код града Пожаревца и код Републичких органа да и ми будемо инвеститори таквог или сличног пројекта. Све што упошљава људе увек ће наићи на подршку локалне самоуправе“.

 

Овом приликом председник Градске општине Костолац, Иван Савић, упутио је извињење грађанима што у последњих месец дана није био у могућности да прима грађане у великом обиму на разговор, а разлог је припремање плана буџета за 2015. годину. Већ од почетка наредне године наставиће се пракса да петком могу да дођу грађани на разговор. Такође је рекао да чланови већа су свако у свом ресору увек на располагању грађанима, а у плану је да одборници Градске општине Костолац такође буду задужени за пријем грађана.У даљем обраћању додао:

„Највећи проблем на териротији градске општине Костолац је социјална политика јер има пуно социјалних случајева а немамо надлежност над социјалном установом. Члан већа задужен за социјална питања има пуно посла а није у могућносту да решава већину од тих проблема. Неопходно је да се направи боља веза између Центра за социјални рад, фондова који подржавају такве проблеме и локалне самоуправе, на чему ћемо радити у наредном периоду.“

Прочитано 1093 пута
 • Костолац ноћу

  Костолац ноћу

 • Локомотива

   Локомотива у центру Костолца

 • Костолац на Дунаву

  Костолац на Дунаву

 • Панорама Костолца

  Панорама Костолца

 • Црква СВ. Максима исповедника

  Црква Св. Максима исповедника

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Купалиште

 • Археолошко налазиште

  Археолошко налазиште "Viminacium"

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед са торња

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

 • Терени на паску

  Плажа "Топољар" - Терени на песку

 • Археолошко назалиште Viminacium

  Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас691
Јуче1596
Ове недеље6893
Овог Месеца34372
Укупно1241867

Ваша IP адреса је: 34.204.203.142 четвртак, 21 новембар 2019 10:57
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!