Одштампајте ову страницу
уторак, 18 фебруар 2020 19:29

IX МЕЂУНАРОДНО САВЕТОВАЊЕ ПЧЕЛАРА БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА У КОСТОЛЦУ

Костолац је и ове године био домаћин IX Међународног саветовања пчелара Браничевског округа. Свечани скуп одржан је у сали Дома културе у организацији Удружења пчелара Пожаревца, а у сарадњи са Буџетским фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца, под покровитељством Центра за културу „Костолац“ и Градске општине Костолац.

 IX Међународном саветовању пчелара Браничевског округа присуствовали су и челни људи локалне самоуправе Градске општине Костолац и Града Пожаревца, као и гости из иностранства. Подршку овом традиционалном скупу дао је и градоначелник грчког места Ириклије Јоргос Куцакис из Грчке. Домаћин окупљања био је председник Удружења пчелара Пожаревца, Дејан Стефановић, који је званично отворио овогодишње саветовање у Костолцу.

Уваженом скупу обратио се председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, који је истакао да по свему судећи, пчеларство постаје водећа грана пољопривреде у Браничевском крају, за шта су посебно заслужни повољни природни услови:

„У протеклим годинама чланови вашег Удружења уложили су напоран рад са великом жељом за напредовањем, а најбољи показатељ вашег вредног рада јесу постигнути резултати. Мерило вашег уложеног труда јесте и овај, већ девети Међународни скуп, коме присуствује завидан број чланова као и обим производње који је стално у успону. Успех наших пчелара огледа се у знању и искуству које пчелари имају и спремни су да усвоје, што нам говори и сам слоган данашњег саветовања „Више знаш, више вредиш“.“ – између осталог истакао је председник Крстаноски.

Председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић, је напоменуо да је

за пожаревачки крај  посебно значајан податак да  је  Саветовање добило међународни карактер и додао:

„Ова грана пољопривреде је једна од најстаријих и неки подаци говоре о организованом узгоју пчела још у древном Египту, па и раније. Ипак и поред велике традиције, импонује ваша спремност да пчеларство стално унапређујете и технички осавремењујете. Пожаревачко удружење пчелара је показало да у тој намери не заостаје за осталим пчеларима у земљи, региону па и свету“, рекао је председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић, који је, испред локалне самоуправе, обећао даљу помоћ у развоју пчеларства и самог Удружења.

Наступ Културно-уметничког друштва „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна увеличао је овогодишње саветовање пчелара у Костолцу.

На овом Међународном саветовању пчелара признати стручњаци су одржали предавања из различитих области пчелараства. Предавање на тему „Шта нам значи поленска (мелисополиношка) анализа меда?“ одржао је проф. др Дражен Лушић из Хрватске, предавање о најновијим сазнањима о пчелињим болестима одржао је Др вет. мед. Хегедеш Денеш из Мађарске, а о теми „И ја могу бити пчелар (особе са посебним потребама)“ говорио Андреј Север из Словеније.

Током саветовања, испред Дома културе у Костолцу организована је и продајна изложба пчеларске опреме, алата и осталих производа.

Прочитано 845 пута
DMC Firewall is a Joomla Security extension!