srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: октобар 2019

У недељу 13.октобра  полагањем венаца на Спомен обележје у Старом Kостолцу, одата је пошта страдалим ослободиоцима у Другом светском рату.

 

Венац су испред Градске општине Kостолац положили: заменик председника ГО Kостолац  Далибор Илић, чланови Већа Градске општине Kостолац, Маријана Божић, Милан Ђаловић, Бајрам Морина и помоћници председника ГО Kостолац Kатарина Сарафиновић и Дарко Грубетић. Поред председника МЗ Стари Kостолац Станојловић Љубише, венац су положили: Ристић Неша заменик председника МЗ Стари Kостолац, Драган Павловић, Станојловић Небојша, Владана Зарић, Мирко Марјановић, Радосављевић Новица, представници Удружења Српских ратних ветерана Костолаци бројни грађани.

 

Заменик  председника  Градске  општине  Kостолац,  Далибор Илић честитао је грађанима празник – Дан ослобођења Kостолца истакавши  даје 13.октобар најзначајнији датум у историји нашег града, јер je тада сломљeн отпор непријатеља  и ослобођен Костолац.

 

Пре 75.година стали смо на бољу страну света и свака генерација од тада па до сада изборила је своје право да бира пријатеље и да сама одлучује ко ће управљати земљом. Зато је данас наша дужност да наставимо да се боримо за бољу будућност наших грађана.Ми потомци хероја и победника, немамо право да будемо ни мало мање храбри, увек ћемо бити на страни слободе. Српски народ никада није грешио, никада није изабрао погрешну страну, никада није био уз зло.Зато данас када говоримо, мислимо и радујемо се слободном Kостолцу, морамо да се сетимо  оних без којих те слободе не би било. На нама је да чувамо успомену на њих и да будемо достојни њихове успомене и величине”, рекао је у свом обраћању присутнима заменик председника Градске општине Kостолац, Далибор Илић.

 

Објављено у Вести

У петак, 04.10. 2019. године, одржана је 15. Ванредна седница већа Градске општине Костолац, нако јој су већници разматрали четири тачке дневног реда.

 

  1. Разматрање предлога о стављању ван снаге закључка бр. 01-06-1133/2019-5 од 31.08.2019. године;
  2. Разматрање предлога о стављању ван снаге закључка бр. 01-06-1133/2019-7 од 31.08.2019. године; 
  3. Разматрање предлога за обезбеђивање средстава по решењима број 01-164-898/19-1 од 19.07.2019.године и 01-164-813/19-1 од 11.07.2019. године са изјашњењем руководиоца Групе за буџет, финансије, јавне набавке, статистику и послове информационе технологије и комуникације  у Управи Градске општине Костолац и 
  4. Разматрање предлога за обезбеђивање средстава по решењу број 01-164-958/19 од 19.07.2019. године са изјашњењем руководиоца Групе за буџет, финансије, јавне набавке, статистику и послове информационе технологије  и комуникације у Управи Градске општине Костолац.

 

Седници су поред чланова Већа присуствовали  председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски као председавајући, начелник Управе Градске општине Костолац Анђелија Миливојевић и Љиљана Цвејановић, руководилац Групе за општу управу, заједничке послове и друштвене делатности, послове органа Градске општине, скупштинске послове, послове управљања људским ресурсима у Управи Градске општине Костолац и Катарина  Сарафиновић помоћница  председника ГО Костолац. 

 

Објављено у Вести

До сада је у оквиру одржавања путне инфраструктуре на територији Градске општине Костолац уложено преко 6о милиона динара.Заменик градоначелника Града Пожаревца Саша  Павловић је истакао да је у реконструисање улица Боже Димитријевића и Трудбеничке уложено 27 милиона динара.„Оправданост за ову инвестицију је велика, јер је улица Боже Димитријевића тренутно једини главни улаз у Костолац, с обзиром да је надвожњак затворен за саобраћај”, наглашава Павловић.

 

Он истиче да је град тренутно у преговорима са ЕПС-ом јер је надвожњак у њиховом власништву.„Надамо се да ћемо ускоро кренути са активностима на уклањању надвожњака, који је дотрајао.Оно што нас очекује као град је израда Плана детаљне регулације који ће даље да измени План генералне регулације, који је већ усвојен за Костолац. Након тога кренуће  се са израдом урбанистичких и осталих потребних пројеката за формирање нове улице”, рекао је Павловић.

 

Он је додао да су поред Костолца имали и низ инвестиција у оквиру путне инфраструктуре у насељима Кленовник, Стари Костолац, Острово и Петка, што је показатељ да град равномерно улаже у развој како градских тако и сеоских средина.

 

У скорије време очекује нас и асфалтирање Николе Граонића где су завршени радови на топлификационој мрежи. Вредност ове инвестиције је 8 милиона динара, што подразумева и израду новог тротоара”, рекао је Павловић.

 

Заулагање у путну инфраструктуру   52 милиона динара за територију ГО Костолац и 14 милиона за летње одржавање.Укупно 66 милиона за реконструкцију улица, ојачавање коловозних конструкција, израду тротоара и равнањ есеоских путева.Свип ројекти у оквиру путне инфраструктуре су реализовани, остаје још само да се реконструише улица Николе Граонића” , рекао је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски захваливши се руководству  Града Пожаревца на челу са градоначелником Банетом Спасовићем.

 

Објављено у Вести

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима и челни људи Градске општине Костолац председник општине  Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек са својим сарадницима обишли су радове на ширењу топлификационе мреже у Кобаловој улици у Старом Костолцу.

 

У разговору са радницима градски и општински челници су се уверили да радови теку по плану на велико задовољство грађана Старог Костолца.

 

Систематично решавамо све проблеме, па тако и топлификациону инфраструктуру. Реализујемо и трећи пројекат везан за топлификацију који је предвиђен буџетом за 2019. годину. У Базенској улици у насељу „Канал” радови су завршени и 22 домаћинства ће се прикључити на топлификацију.У центру Костолца на локацији „Круг пијаце” остали су само да се одраде електро радови, након чега ће сви објекти моћи да се прикључе.Тренутно се изводе радови у Кобаловој улици у Старом Костолцу у дужини од 1700 метара, а крајњи рок за завршетак радова је почетак децембра”, наглашава председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски

 

Крстаноски је подсетио да се инфраструктура у Костолцу развија захваљујући одличној сарадњи са локалном самоуправом Града Пожаревца. Он је истакао да је град за реализацију ова три пројекта издвојио 66 милиона динара и захваљујући томе преко 100 домаћинстава биће прикључено на топлификациону мрежу. „Што се тиче насеља Острово, урађен је идејни пројекат и добијени су локацијски услови за примарни вод до самог насеља. У наредном периоду очекује се добијање грађевинске дозволе, након чега ћемо приступити планирању средстава за реализацију једног од највећих капиталних пројеката на територији општине у наредне  четири године”, наглашава Крстаноски.

 

Мисмо у последњих неколико година уважили све оно што је Градска општина Костолац предвидела као приоритет, како би целокупна локaлна инфраструктура била на задовољавајућем нивоу. Градски буџет је добро избалансиран тако да настојимо да изађемо у сусрет како ГО Костолац тако и осталим месним заједницама”, рекао је градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић.

 

Спасовић је нагласио да се према броју становника одређује и проценат буџета, с тим што  за општину Костолац иде и више од тога.

 

Објављено у Вести

Предшколци вртића „Мајски цвет“ из  Костолца, поводом почетка „Дечије недеље“, у понедељак, 7. Октобра посетили су Градску општину Костолац, и упознали се са радом Скупштине. Ове године, „Дечија недеља” обележава значајан јубилеј, 30 година Kонвенције Уједињених нација о правима детета, најзначајнијег међународног документа у области људских права који се тиче детета, као и најшире прихваћеног правног инструмента за заштиту људских права.

 

Малишане су примили и угостили председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек.

 

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, упознаоје предшколце са Конвенцијом о правима детета и додао:

 

Свака недеља у години треба да буде дечија недеља, а ми старији имамо важан задатак да деци пренесемо своја знања, да их подстичемо и мотивишемо и да им својим делим аукажемо на праве вредности”.

 

Он је нагласи о да локална самоуправа настоји да обезбеди што боље услове нашим најмлађим суграђанима - У току су радови на реновирањ укухиње и на реконструкцији крова на објекту „Мајск ицвет“, тако да ће наши малишани, када све буде завршено, добити један леп простор зарад и боравак, истакао је Крстаноски.

 

- Ово дружење са вама, за мене је један од најлепших тренутака у дану пуном обавеза, рекл а је председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек. Она је том приликом упознала предшколце са радом Скупштине као законодавне власти и са начином на који се доносе одлуке неопходне за рад локалне самоуправе.

 

Малишанима су пожелеле  добродошлицу и чланица Већа ГО Костолац Маријана Божић и заменица председника општине Катарина Сарафиновић, које су им том приликом поделиле слаткише и сокове.

 

Тања Лончар, директорка Предшколске установе „Љубица Вребалов” је истакла да са Градском  општином Костолац има одличну сарадњу и најавила да ће се ускоро радити ново игралиште за децу.

 

На крају посете малишани су председнику уручили своје цртеже, на тему како они виде Костолац, а председник је њима поклонио три беле магнетне табле и клима уређај.

 

Објављено у Вести

На 14.редовној седници Скупштине Градске општине Костолац одржаној у уторак, 8.10.2019. године, одборници су усвојили следеће тачке дневног реда:

 

  1. Разматрање и усвајање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету Градске општине Костолац за период 01.01.2019. - 30.06.2019. године;
  2. Разматрање и доношење Статутарне Одлуке о изменама и допунама Статута Градске општине Костолац;
  3. Разматрање и доношење Аката из области избора, постављења, именовања, разрешења и престанка мандата

 

а) предлог Решења о разрешењу и именовању члана Управног одбора Установе Центар за културу „Костолац”

б) предлог Решења о разрешењу и именовању заменика председнице и именовању једног члана Комисије за доделу повеља и  награда

в) предлог Решења о именовању заменице председнице и три члана Савета за равноправност полова

 

Према речима Зденке Радосављевић, руководиоца Групе за буџет, финансије, јавне набавке, послове статистике и послове информационе технологије и комуникације у периоду од   01.01.2019.- 30.06.2019.године  остварени су укупни приходи и примања у износуод  61.632.000,00 динара и укупно извршени расходи у износу од 61.516.000,00 динара, што значи да је остварен буџетски суфицит у износу од  116.000.000,00 динара.

 

У структури планираних прихода и примања буџета Градске општине Костолац, највеће учешће имају трансфери од других нивоа власти и исти су у посматраном периоду остварени 20,93%.  Текући трансфер остварен је 37,52%, капитални 3,185 %, док су добровољни трансфери од физичких и правних лица – донације остварени 100%.

 

Расходи и издаци у планираном периоду извршени су 21,00%.

 

Извршење буџета директног корисника  Скупштина  Градске општине Костолац 43,87%, извршење буџета директног корисника Председник Градске општине Костолац 40,42%, Веће Градске општине Костолац 42,31%, Управа Градске општине Костолац 18,24%  и то:

 

  • Управа 17,08%
  • МЗ Стари Костолац 58,52%
  • МЗ Петка 28,60%
  • МЗ Острово 4,03%
  • МЗ Кленовник -19,27%
  • Центар за културу Костолац 22,60%.

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски је нагласио да реализација буџета на данашњи дан износи 37 %.До краја 2019.године биће комлетно реализовани сви капитални пројекти, па самим тим и извршење буџета биће око 80 %, што значи да ће ова реализација бити једна од најбољих у последњих 10 година.

 

Након завршетка седнице Скупштине прешло се на одборнич капитања.Одборнике је интересовало и када ће бити расписании збори за Савете месних заједница, и ко ће их спроводити.  Затим одборници су поставили питање и у вези решавања проблема регулације теретног саобраћаја у Партизанској улици, а као проблем су навели и Рударску улицу у Костолцу.

 

Одборник Жарко Дебељачки из Одборничке групе Удружење грађана Искорак Др Звонко Благојевић и Српски покрет  Двери је похвалио председницу Скупштине Градске општине Костолац Милену Церовшек на агилности и на брзом решавању проблема са којим се он суочавао.

 

Објављено у Вести

На двадесет седмој редовној седници Већа Градске општине Костолац, одржаној у петак, 13.септембра 2019. године, већници су једногласно изгласали све тачке, међу којима су од значајнијих биле: 

 

Разматрање предлога Статутарне одлуке о промени  Статута Градске општине Костолац

 

Разматрање предлога измена Годишњег плана јавних конкурса Градске општине Костолац за 2019. Годину ; 

 

Разматрање предлогаиницијативеупућене ЈП ЕПС, Огранак ТЕ – КО Костолац за израду Плана општег уређења села Острово. Такође Веће Градске општине Костолац размотрило је и предлог решења о отварању нових апропријација.

 

Највећи број тачака односио се на захтеве грађана за добијање одобрења за прикључење на топлификациону мрежу.

 

Седницом је председавао Серџо Крстаноски председник Градске општине Костолац, а поред чланова Већа, Миладина Радомировића, Драгана Ранисављева, Маријане Божић, Бајрама Морине и Милана Ђаловића присуствовали су председница Скупштине Градске општине Милена Церовшек и заменик председнице Рајко Божић, затим Далибор Илић заменик председника Градске општине Костолац, Анђелија Миливојевић начелница Управе Градске општине Костолац, помоћници председника ГО Костолац Катарина Сарафиновић и Дарко Грубетић.

                                                             

Д Н Е В Н И   Р Е Д: 

 

  1. Усвајање записника са двадесет шесте редовне седнице Већа Градске општине Костолац одржане дана 31.08.2019. године;
  2. Разматрање предлога Статутарне одлуке о промени Статута Градске општине Костолац;
  3. Разматрање предлога измена Годишњег плана јавних конкурса Градске општине Костолац за 2019. годину;
  4. Разматрање предлога Јавног Конкурса за избор програма/пројеката цркава и верских заједница које се суфинансирају из буџета Градске општине Костолац за 2019. годину;
  5. Разматрање предлога решења о отварању нове апропријације;
  6. Разматрање предлога о стављању ван снаге закључка и решења бр. 01-06-1133/19 од 31.08.2019. године;
  7. Разматрање предлога за обезбеђивање додатних средстава по решењуброј 01-164-1035/19 од 05.08.2019. године,са изјашњењем руководиоца Групе забуџет, финансије, јавне набавке, статистику и послове информационе технологије и комуникације у Управи Градске општине Костолац;
  8. Разматрање предлога за обезбеђивање додатних средстава по решењу Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки број 01-404-1200/19 од 03.09.2019. године, саизјашњењем руководиоца Групе за буџет, финансије, јавне набавке, статистику и послове информационе технологије и комуникације у Управи Градске општине Костолац;
  9. Разматрање предлога за обезбеђивање додатних средстава за енергетске услуге МЗ Кленовник,са изјашњењем руководиоца Групе забуџет, финансије, јавне набавке, статистику и послове информационе технологије и комуникације у Управи Градске општине Костолац;
  10. Разматрање извештаја о контроли квалитета водена Плажи „Топољар“ и Печанском Дунавцу узоркованих 16.08.2019. године, број 01-021-1194/19  од 02.09.2019. године;Разматрање предлога иницијативе упућене ЈП ЕПС, Огранак ТЕ – КО Костолац за израду Плана општег уређења села Острово;
  11. Разматрање захтева Стокић Малише из Петке за прикључење на топлификациону мрежу бр. 01-352-1317/18од08.11.2018. године са изјашњењем Комисије за утврђивање грејних површина, могућности ширења топлификационе мреже за крајње кориснике, подешавање балансних вентила и давање стручног мишљења по захтевима грађана на деловима мреже чијије инвеститор Градска општина Костолац број 01-352-1139/  од 23.08.2019. године;
  12. Текућа питања.

 

Објављено у Вести

Локална самоуправа  ГО Костолац стратешки се фокусирала на улагања у бољу и квалитетнију путну  инфраструктуру. Радови на асфалтирању улица у Костолцу увелико су у току.  Уз добру сарадњу локалне самоуправе Градске општине Костолац са локалном самоуправом Града Пожаревца, обезбеђена су средства за асфалтирање  и реконструкцију путне инфраструктуре на територији општине у износу од 66 милиона динара.

 

Тренутно се изводе радови на асфалтирању Хомољске улице (преко пута спортске хале) у дужини од 100 метара , а завршено је асфалтирање улице Стевана Немање у дужини од 300 метара. Радове су обишли председник ГО Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек са својим сарадницима.

 

Све оно што смо предвидели Стратегијом развоја  ГО Костолац за 2019.годину у оквиру путне инфраструктуре, смо и реализовали. У марту су асфалтиране улице Милоша Обилића и Саве Ковачевића у Кленовнику. У насељу Петка реконструисали смо улицу Боже Димитријевића, у насељу Острово Лоле Рибара (први део у дужини од 500 метара).У насељу Канал, реконструисана је улица Девет Југовића, и  у Костолцу Николе Тесле, Јована Дучића, Трудбеничка, Боже Димитријевића, Стевана Немање и сада Хомољска улица.У наредном периоду биће асфалтирана и улица Николе Граонића”, рекао је Крстаноски захваливши се градоначелнику Града Пожаревца на издвојеним средствима из буџета.

 

У оквиру летњег одржавања путева, Град  Пожаревац је издвојио 14 милиона динара за реконструикцију  и асфалтирање путева, али и за насипање сеоских путева на територији костолачке општине и преко 52 милиона динара за реализацију капиталних пројеката који се односе на обнову путне инфраструктуре.

 

Очување животне средине

 

Крстаноски је најавио и почетак реализације пројекта Замена реконструкција и формирање новог дрвореда на територији ГО Костолац, што подразумева  садњу 1710 нових стабала.„Уговор је већ склопљен и очекујемо почетак радова средином октобра или почетком новембра месеца”, каже председник општине.

 

Уређење комуналне инфраструктуре  приоритет у Костолцу

 

Према Стратегији развоја  ГО Костолац за 2020.и 2021. годину у плану је да се уради комплетна  канализациона и водоводна мрежа на територији читаве општине. Већ су урађени пројекти за четири улице за водоводну мрежу и 17 улица за канализациону мрежу.Паралелно ће се радити и на уређењу путне инфраструктуре. Планирана је реконструкција следећи хулица у Костолцу: Јадранска, Трудбеничка  II и III део, НиколеТесле II део и Вељка Дугошевића.

 

Објављено у Вести

Градска општина Kостолац и Центар за културу „Kостолац” у сарадњи са Домом здравља Kостолац, поводом Међународног дана старијих особа, спровели су акцију мерења крвног пристиска и шећера у крви.Акција је одржана у просторијама удружења пензионера Костолца.


Др Борка Шутовић, руководилац костолачког Дома здравља каже да се организовањем ове акције желело да се стави до знања да старије особе нису заборављене и да су једна веома битна категорија у друштву.

 

Неопходно је да ове акције спроводимо у циљу унапређења здравља и превенције болести свакодневно, што ми у примарној здравственој заштити и радимо. На неки начин ми само треба да покажемо старијим особама да их поштујемо да смо посвећени њима и да су посете њиховим домовима су врло важне”, рекла је др Борка Шутовић.

 

Вредност  нивоа шећера у крви и крвног притиска проверило је 47 особа. Старија лица том приликом добила су савете како да што дуже остану здрави и витални.

 

Акцију је подржао председник ГО Костолац, Серџо Крстаноски са својим сарадницима, разговарвши са старијим суграђанима о њиховим потребама, а све у циљу унапређења здравствене заштите.

 

Објављено у Вести

У Костолцује  у уторак, 17.09.2019. године одржан округли сто на тему  „Успостављање Институционалне радне групе ROMACTED  програма – промовисање доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу”.

 

Успостављање Институционалне радне групе је део ROMACTED програма који спроводи  ГО Kостолац, као једна од потписница Меморандума о сарадњи између Савета Европе, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре , и Градске општине Kостолац.

 

Представници свих релевантних институција, и осталих актера од значаја укључених у процес социјалнеи нклузије Рома, Одлуком Већа Градске општине Kостолац именовани су у рад Институционалне радне групе, и највећи број њих је данас и присуствовао округлом столу.

 

Члан Већа ГО Kостолац, Милан Ђаловић, који је именова на контакт особана ROMACTED програму је учеснике упознао са активностима и иницијативама које су у претходном периоду покренуте и реализоване, како од стране Локалне акционе групе, тако и од Управе ГО Kостолац.

 

 Методологију, циљеве и активности ROMACTED програма је представио Драган Грачанин, који је национална контакт особа на програму. Представницима институција је указано и на могућност ангажовања експератаиз различитих области који су кроз овај програм на располагању, како би пружили додатну помоћ и подршку институцијама у свим областима у којима оне искажу потребе.

 

О раду Локалне акционег рупе, састављеној о дпредставника ромске заједнице, као и о значају међу секторске сарадње на локалном нивоу, и укључивању представника ромске заједнице у процесе планирања, говорио је Бајрам Морина, фацилитатор   ROMACTED програма.

 

У наредном  периоду се очекује припрема предлога пројекта за грант Савета Европе, а који ће обухватити приоритете дефинисане од стране представника ромске заједнице, као и анализа и процена капацитета институција, и испитивање њихових потреба, како би се искористили расположиви ресурси у оквиру овог програмa.

 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1026
Јуче3828
Ове недеље4854
Овог Месеца46039
Укупно3600627

Ваша IP адреса је: 3.239.59.193 уторак, 19 март 2024 06:35
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!