srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: фебруар 2020

Костолац је и ове године био домаћин IX Међународног саветовања пчелара Браничевског округа. Свечани скуп одржан је у сали Дома културе у организацији Удружења пчелара Пожаревца, а у сарадњи са Буџетским фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца, под покровитељством Центра за културу „Костолац“ и Градске општине Костолац.

 IX Међународном саветовању пчелара Браничевског округа присуствовали су и челни људи локалне самоуправе Градске општине Костолац и Града Пожаревца, као и гости из иностранства. Подршку овом традиционалном скупу дао је и градоначелник грчког места Ириклије Јоргос Куцакис из Грчке. Домаћин окупљања био је председник Удружења пчелара Пожаревца, Дејан Стефановић, који је званично отворио овогодишње саветовање у Костолцу.

Уваженом скупу обратио се председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, који је истакао да по свему судећи, пчеларство постаје водећа грана пољопривреде у Браничевском крају, за шта су посебно заслужни повољни природни услови:

„У протеклим годинама чланови вашег Удружења уложили су напоран рад са великом жељом за напредовањем, а најбољи показатељ вашег вредног рада јесу постигнути резултати. Мерило вашег уложеног труда јесте и овај, већ девети Међународни скуп, коме присуствује завидан број чланова као и обим производње који је стално у успону. Успех наших пчелара огледа се у знању и искуству које пчелари имају и спремни су да усвоје, што нам говори и сам слоган данашњег саветовања „Више знаш, више вредиш“.“ – између осталог истакао је председник Крстаноски.

Председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић, је напоменуо да је

за пожаревачки крај  посебно значајан податак да  је  Саветовање добило међународни карактер и додао:

„Ова грана пољопривреде је једна од најстаријих и неки подаци говоре о организованом узгоју пчела још у древном Египту, па и раније. Ипак и поред велике традиције, импонује ваша спремност да пчеларство стално унапређујете и технички осавремењујете. Пожаревачко удружење пчелара је показало да у тој намери не заостаје за осталим пчеларима у земљи, региону па и свету“, рекао је председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић, који је, испред локалне самоуправе, обећао даљу помоћ у развоју пчеларства и самог Удружења.

Наступ Културно-уметничког друштва „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна увеличао је овогодишње саветовање пчелара у Костолцу.

На овом Међународном саветовању пчелара признати стручњаци су одржали предавања из различитих области пчелараства. Предавање на тему „Шта нам значи поленска (мелисополиношка) анализа меда?“ одржао је проф. др Дражен Лушић из Хрватске, предавање о најновијим сазнањима о пчелињим болестима одржао је Др вет. мед. Хегедеш Денеш из Мађарске, а о теми „И ја могу бити пчелар (особе са посебним потребама)“ говорио Андреј Север из Словеније.

Током саветовања, испред Дома културе у Костолцу организована је и продајна изложба пчеларске опреме, алата и осталих производа.

Објављено у Вести

Дан државности Републике Србије – 15. фебруар обележен је у Пожаревцу свечаним пријемом у салону Градског здања и полагањем венаца у Градском парку, крај спомен обележја Милошу Обреновићу.

Међу многобројним званицама, свечаном пријему присуствовао је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, са сарадницима.

Током свечаног пријема присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, који је истакао да су многобројне борбе током стварања српске државе, битке које су доносиле поразе и победе, Косовски бој и неколико векова под турском окупацијом, затим балкански ратови, Први и Други светски рат, као и ратови деведесетих година и напад НАТО алијансе, само делић онога што је Србија претурила преко својих леђа.

Данас, када је Србија сваким даном све усправнија, мислим, драги моји пријатељи, да је дошло време да ми њој помогнемо. Мислим да је време да јој помогнемо тиме што ћемо јој се одужити за све оне тешке године када је хранила наше претке, тако што је нећемо напустити сада када се опоравља, Последњих неколико година дошли смо до тога да останак у Србији више није ствар жртвовања бољег живота, већ ствар стрпљења да бољи живот дође“, рекао је градоначелник Пожаревца.

Културно уметнички програм употпуњен је наступом градског жеснког хора Барили под руководством диригенткиње Каталин Тасић.

Након свечаног пријема, обежежавање Дана државности Републике Србије потом је настављено полагањем венаца крај споменика Милоша Обреновића у Градском парку.

Венце су положиле делегације војске, полиције, Града Пожаревца, Градске Општине Костолац и многе друге.

 

Објављено у Вести

Поводом 15. фебруара, Дана државности Републике Србије упућујем честитке својим суграђанима са жељом да овај историјски датум сачувамо од заборава, јер представља нашу прошлост, нашу садашњост и будућност. Данашњи велики верски празник Сретење, није само Дан државности, већ и Дан уставности Републике Србије, као и дан сећања на почетак Првог српског устанка за коначно ослобођење од турског ропства. Сећање на такву прошлост  обавезује нас да у садашњости неуморно радимо како би омогућили развој Градске општине Костолац. Дан државности Републике Србије је велики дан и велики празник наше отаџбине, вредан сваког поштовања и ја као председник Градске општине Костолац, упућујем искрене честитке својим суграђанима.“ - овим речима, председник Крстаноски, честитао је грађанима Дан државности Републике Србије.

 

Објављено у Вести

Поводом 15. фебруара, Дана државности Републике Србије, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, упутила је честитку грађанима:

„Својим суграђанима упућујем најискреније честитке, поводом најзначајнијег празника наше земље, 15. фебруара, Дана државности Републике Србије. Обележавајући данашњи датум, с поносом се присећамо дугог пута борбе за самосталност који су наши преци морали да прођу током историје. Данашњи празник прослављамо у спомен на дан када је 1804. године у Орашцу дигнут Први српски устанак и дан када је 1835. године у Крагујевцу проглашен први Устав Кнежевине Србије. 15. фебруар је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије. Поред тога што је Дан државности, он је и Дан  уставности. Славећи данашњи дан славимо две свете вредности, за које су се наши преци изборили – слободу и српску државу.“

 

Објављено у Вести

Почетак радова на реконструкцији и санацији Спортске хале у Костолцу обишли су председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и помоћник председника, Дарко Грубетић.

Радови су започети 13. фебруара текуће године, а извођач радова је предузеће „ГП ЛН градња“ доо из Костолца. Градска општина Костолац је за радове на унутрашњем уређењу Спортске хале издвојила средства у износу од 7.115.735,00 динара.

Узевши у обзир значај спорта за правилан развој деце, као и неопходно унапређивање услова за рад и рекреацију свих корисника хале. Инвестирање у овај спортски објекат је од изузетне важности за наш град.

Костолачка спортска хала добиће потпуно нови унутрашњи изглед. Старе и дотрајале трибине, биће замењене са 650 новим, удобним ПВЦ столицама у црној и зеленој боји, док ће иза трибина бити постављени ПВЦ прозори и врата. Биће извршена и комплетна реконструкција и санација крова која обухвата површину целокупне сале, као и радови на унутрашњем кречењу и уређењу степеништа. Током реконструкције у спортској хали биће извршено и постављање заштитне мреже иза голова. Поред реконструкције сале, радови ће бити изведени и на санацији ходника и 2 просторије, као и на комплетном сређивању и уређењу два тоалета у склопу овог објекта. Овом реконструкцијом предвиђено је и комплетно сређивање радијатора.

Спортску халу у Костолцу очекују важни и обимни радови, те ће Костолац, након завршетка радова на реконструкцији и санацији, добити савремен и функционалан спортски објекат, чиме ће бити комплетирана и заокружена спортска инфраструктура у затвореном простору нашег града.

 

Објављено у Вести

У ноћи између понедељка и уторка снажно невреме праћено кишом и олујним ветром задесило је и подручје Градске општине Костолац.

Појединим улицама протутњао је снажан ветар олујне јачине који је начинио материјалну штету у којој је највише настрадао Дом културе у Селу Костолцу, као и у селу Острово, са којих је јак ветар одувао цреп, поломљено је и доста грана, а ветар је чак разнео и доста смећа по улацама. За непуних пола сата трајања временске непогоде причињена је огромна штета.

Градска општина Костолац помогла је у санирању оштећених кровова и начињене штете и подршку пружила Савету Месне заједнице Села Костолца и Савету Месне заједнице села Острово.

Оштећене локације Села Костолца и Острова обишао је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, са својим помоћником, Дарком Грубетићем, како би се на лицу места упознали са динамиком радова на санирању оштећених објеката на којима је причињена највећа штета у недавном олујном невремену. Овом приликом, челни људи костолачке Градске општине похвалили су како председнике Савета Месних заједница Села Костолца и Острова, тако и мештане који су сами рашчистили сав онај шут који је настао од палих црепова са крова, као и очистили разнето смеће.

 

Објављено у Вести

Након неопозиве оставке коју је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, поднео у уторак 4. фебруара текуће године, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, сазвала је 18. редовну седницу Скупштине Градске општине Костолац по хитном поступку која је одржана у четвртак, 6. фебруара, са једном тачком дневног реда, а то је Оставка председника Градске општине Костолац.

На седницу су позвани сви одборници, као и досадашњи председник и његов заменик, али седници нису присуствовали ни Крстаноски, као ни његов заменик, Далибор Илић.

Након усвајања записника са 16. редовне седнице Скупштине Градске општине Костолац од 27.12.2019. године и записника са свечане седнице Скупштине Градске општине Костолац од 29.01.2020. године, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, дала је образложење одборницима за сазивање редовне седнице по хитном поступку. Навела је да је Чланом 68. став 4. Статута Градске општине Костолац прописано да разрешењем председника Градске општине Костолац, као и престанком мандата по било ком основу, престаје мандат заменика председника Градске општине Костолац и Већа Градске општине Костолац. Ставом 8. истог члана прописано је да председник Градске општине Костолац, заменик или члан Већа, који су разрешени или су поднели оставку остају на дужности и врше текуће послове до избора новог председника, заменика председника или члана Већа Градске општине Костолац.

Скупштина Градске општине Костолац је без одлучивања, гласања донела Решење о престанку мандата председника Градске општине Костолац, Серџа Крстаноског, његовог заменика, Далибора Илића, као и 5 чланова Већа Градске општине Костолац.

Подсетимо се, Серџо Крстаноски је на функцију председника Градске општине Костолац изабран 14. фебруара 2018. године, након локалних избора који су одржани 24. децембра 2017. године.

 

Објављено у Вести
У недељу, 16. фебруара текуће године, у позоришној сали Дома културе у Костолцу, одржаће се Девето Међународно саветовање пчелара Браничевског округа „Више знаш, више вредиш“, у организацији Удружења пчелара Пожаревца, а у сарадњи са Буџетским фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца, под покровитељством Центра за културу „Костолац“ и Градске општине Костолац.
 
На овом Међународном саветовању пчелара одржаће се предавање на тему „Шта нам значи поленска (мелисополиношка) анализа меда?“ о којој ће говорити проф. др Дражен Лушић из Хрватске. Предавање о најновијим сазнањима о пчелињим болестима одржаће Др вет. мед. Хегедеш Денеш из Мађарске, а о теми „И ја могу бити пчелар (особе са посебним потребама)“ говориће Андреј Север из Словеније.
 
Позивамо све заинтересоване произвођаче пчеларске опреме да узму учешће на Деветом Међународном саветовању пчелара Браничевског округа. 
 
Објављено у Вести

На територији Градске општине Костолац започети су радови зимског одржавања улица, саобраћајница, локалних и некатегорисаних путева и других јавних површина за сезону 2019-2020. година. Опредељена буџетска средства за ову сврху су 13.353.052,80 динара, а извођач радова је „Неимар пут“ доо из Салаковца.

 

Према речима Милана Ђаловића, члана Већа Градске општине Костолац, до сада је извршена санација путне инфраструктуре у појединим насељима Костолца. Извршено је формирање левих и десних банкина на потезима улица Јована Дучића и у другом делу Хомољске улице, као и у насељу Колиште, Дидино село и насељу Канал.Како наводи господин Ђаловић, предвиђена је набавка хладне асфалтне масе за санације ударних рупа на асфалтној инфраструктури. Поред санације путне инфраструктуре у поменутим насељима, врше се и санације коловозних путева по захтевима грађана.

 

Објављено у Вести

Пакети са играчкама додељени су малишанима вртића "Мајки цвет" и припремним предшколским групама у Костолцу и предшколцима у насељима Кличевац, Дрмно, Петка, Стари Костолац и Кленовник.

 

Предшколска установа „Љубица Вребалов“ из Пожаревца броји око 2200 детета укључујући и сеоске групе. Костолачки вртић „Мајски цвет“ броји око 280 малишана укључујући и око 50 предшколаца у припремном програму, као и око 25 у припремним групама у околним селима.

 

Свим присутнима, родитељима и деци обратили су се председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и директорка Предшколске установе Љубица Вребалов, Тања Лончар.

 

 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1503
Јуче3828
Ове недеље5331
Овог Месеца46516
Укупно3601104

Ваша IP адреса је: 54.157.61.194 уторак, 19 март 2024 09:56
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!