srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, мај 28, 2024

Обавештење суграђанима

О Д Г О В О Р

ГРАЂАНИМА НА ЗАХТЕВ БРОЈ 01-352-1363/19

ОД 21.10.2019. ГОДИНЕ

 

Поштовани суграђани,

Уважавајући ваше право на информисаност доставаљамо Вам извештај о свим активностима које смо предузели ради решавања проблема које сте навели у свом захтеву.

 1. Проблем депоније за одлагање комуналног отпада, а која се налази на катастарској парцели која је у власништву ЈП „ЕПС“, је вишедеценијски проблем који је кулминирао у току лета 2018. и 2019. године услед неколико пожара које је тешко гасити због неприступачности терена ватрогасним возилима.

Чланом 4. ставови 1. и 3. Закона о комуналним делатностима ("Сл. гласник РС", бр. 88/2011 и 104/2016) предвиђено је да јединица локалне самоуправе, у складу са овим законом, обезбеђује организационе, материјалне и друге услове за изградњу, одржавање и функционисање комуналних објеката и за техничко и технолошко јединство система и уређује и обезбеђује обављање комуналних делатности и њихов развој и уређује у складу са законом услове обављања комуналних делатности, права и обавезе корисника комуналних услуга, обим и квалитет комуналних услуга и начин вршења надзора над обављањем комуналних делатности. Градска општина Костолац није јединица локалне самоуправе, тако да је Град Пожаревац у оквиру својих надлежности основао ЈКП Пожаревац ради прикупљања и одвожење комуналног отпада на територији Града Пожаревца и Градске општине Костолац. Упркос томе што немамо надлежност из чл. 4. Закона о комуналним делатностима, будући да се овде ради о заштити животне средине и интереса наших грађана, током 2018. године смо предузели неке активности на заштити депоније од сакупљача секундарних сировина који својом немарношћу изазивају пожаре и разношење отпада на пут и околне парцеле. Оградили смо депонију, средили стражарску кућицу и организовали чувара током дана, чиме је само делимично био решен проблем разношења отпада и изазивање пожара. Током лета 2019. године је дошло до неколико пожара које је јако тешко гасити. Због неприступачног терена и вероватно због тињања неугашеног дела отпада при високим температурама се пожар поново активира.У претходном периоду смо организовали неколико састанака са руководством ЈП «ЕПС», Огранак «ТЕ – КО», Костолац на чијој парцели се депонија налази, у циљу изналажења решења за спречавање даљих пожара. У том смислу ЈП «ЕПС», Огранак «ТЕ – КО» , Костолац је, на наш захтев, дао своју механизацију којом су довезли земљу са Копа Дрмно ради затрпавања депоније и равњања терена. У наступајућем зимском периоду више неће бити оваквих проблема. Трајно решавање овог проблема је изградња рециклажног центра за комунални отпад у Пожаревцу, чији завршетак се очекује почетком 2020. године, од када ће се отпад одвозити у Пожаревац, а досадашња депонија ће бити закључана и неприступачна трећим лицима.

 

 

На крају напомињемо да су настајању овог проблема допринели и несавесни грађани који су овде и на још неколико локација у Костолцу неконтролисано одлагали свој отпад, због чега смо преко јавних радова током 2018. и 2019. године организовали чишћење и уклањање отпада.

 

 

Као неко ко је одговоран за заштиту животне средине на нашој територији Град Пожаревац и Градска општина Костолац, планирају да спроведу један од највећих капиталних пројеката „Замена, реконструкција и формирање новог планског дрвореда у Костолцу, као и реконструкција дрвореда и уређење зелене површине у централном парку у Костолцу“ са циљем заштите и унапређења животне средине. Овај пројекат  је од великог значаја за наш град, где се у наредних 18. месеци планира садња преко 1700 нових садница, и то у 21. улици у Костолцу и централном парку .

 

 

Циљ самог пројекта је

 • испуњење законских обавеза стварањем нових површина под дрворедом и нових зелених површина ,
 • стварање повољних микроклиматских услова,  
 • заштита животне средине и
 • подстицање урбанистичког развоја ГО Костолац

 

Формирањем новог дрвореда :

 • повећавамо површине под зеленилом преко 60 % ,
 • смањујемо загађеност ваздуха у града,
 • добијамо лепши изглед града
 • сачуваћемо безбедност објеката, саобраћаја и што је најважније грађана.

 

 

 

 1. Када је у питању Хотел Костолац, једино што је у нашој надлежности је проналажење смештаја за социјално угрожене грађане који станују у самачком делу хотела. Будући да не располажемо социјалним становима аплицирали смо пројектом за изградњу оваквих станова у којима би била смештена лица која живе у хотелу и у такозваним самачким зградама преко пута бензинске пумпе у Костолцу. Први корак је уређење парцеле које су у својини Града Пожаревца (препарцелација). Након изградње ових станова и исељења лица која га користе од власника хотела затражићемо постављање решетки на улазу како би се спречило даље коришћење истог.
 2. Када је у питању железничка станица објекат је власништво ЈП «Железнице Србије», и исти није у лошем стању. Колико нам је познато објекат се одржава.
 3. Објекат аутобуске станице је у власништву ПД «Аутотранспорт». На њихову иницијативу смо код надлежних служби Градске управе Града Пожаревца покренули иницијативу за измену Плана генералне регулације Костолца у погледу намене парцеле на којој се овај објекат налази, будући да је намера овог привредног друштва давање у закуп земљишта неком од великопродајних трговинских ланаца. Од стране Града смо добили позитиван одговор и у наступајућем периоду очекујемо измене ПГР-а након чега ће и ова парцела бити уређена на добробит свих нас.
 4. Надвожњак који је изграђен 1979. године је још увек власништво ЈП «ЕПС», Огранак «ТЕ – КО», Костолац. Након што је надвожњак, због старости, дотрајалости и опасности за грађане а посебно за децу која користе двориште Основне школе «Јован Цвијић», у Костолцу, затворен за саобраћај. Због тога смо поднели иницјативу ЈП «ЕПС», да нам без накнаде пренесу објекат надвожњака који им након уклањања индустријског колосека више није у функцији производње, како бисмо могли да уложимо буџетска средства у уклањање истог и изградњу модерне саобраћајнице. У току је припрема аката од стране ЈП «ЕПС», за пренос надвожњака у својину Градске општине Костолац, након чега ћемо имати и правни основ за његово уклањање и изградњу нове саобраћајнице.

 

Свака од активности које су напред наведене спроводе се у више фаза и у складу са законом утврђеним процедурама за које је потребан протек времена. Поред наведеног, обавештавамо суграђане да смо обезбедили и пројектну документацију за изградњу комплетне фекалне канализације за 24 улице на територији Градске општине Костолац (радове планирамо у 2020. 2021. и 2022. години), као и пројекте за 4 улице водоводне мреже које тренутно немају воду а планирамо и обезбеђивање пројектне документације и изградњу фекалне канализације у сва 4 села ( Петка, Кленовник ,Острово и Село Костолац ) као и канализација насеља Плажа, како би подигли стандард живота грађана ова 4 села и смањили загађења. Такође се планира и изградња топлификационе мреже за насеље Плажа и село Острово и реконструкције мреже у Селу Костолац тиме би процес топлификације целе територије Градске општине Костолац био окончан.

 

Паралелно са наведеним активностима се ради и ново асфалтирање најфреквентнијих улица у Костолцу, а након изградње пута у Првомаској улици са кружним током, кишном канализацијом и расветом,на месту где се сада налази надвожњак, растеретиће се саобраћај централних улица у Костолцу.

 

По окончању изградње канализационе мреже радиће се и асфалтирање осталих улица у Костолцу. Јасно је да за све ово потрбно време, али поступци су започети и о свему томе постоји документација у Градској општини Костолац.

 

Стога молимо суграђане да буду стрпљиви, обзиром да законске процедуре морају да се поштују, али у оквиру наших надлежности смо већ започели иницијалне поступке за решавање многобројних проблема које до сада нико није решавао.

 

 

 

 

 

 

С дужним поштовањем

 

ПРЕДСЕДНИК

                                                                                       ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ

                                                            Серџо Крстаноски, проф. физичке културе

 • Костолац ноћу

  Костолац ноћу

 • Локомотива

   Локомотива у центру Костолца

 • Костолац на Дунаву

  Костолац на Дунаву

 • Панорама Костолца

  Панорама Костолца

 • Црква СВ. Максима исповедника

  Црква Св. Максима исповедника

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Купалиште

 • Археолошко налазиште

  Археолошко налазиште "Viminacium"

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед са торња

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

 • Терени на паску

  Плажа "Топољар" - Терени на песку

 • Археолошко назалиште Viminacium

  Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас204
Јуче803
Ове недеље1007
Овог Месеца35255
Укупно3756917

Ваша IP адреса је: 100.26.179.41 уторак, 28 мај 2024 06:24
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!