srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: март 2021

На подручју града Костолца завршени су радови на замени урбаног мобилијара – парковских клупа које су старе и дотрајале.  У ужем центру града уграђено је и постављено  укупно 40 нових металних клупа са дрвеним седиштем и наслоном, модерног и ергономског дизајна. Нове парковске клупе постављене су на више локација у граду и то на Тргу братства и јединства, на потезу код  Спортске хале и на платоу испред зграде Градске општине Костолац.

Извођење радова на замени старих и постављању нових клупа обишли су челници Градске општине Костолац, председник Серџо Крстаноси, заменик председника Дарко Грубетић и председница Скупштине Милена Церовшек, а извођач радова је предузеће „Корали“ д.о.о. из  Краљева.

Приликом одређивања локација на којима ће се поставити нове клупе,  водило се рачуна о оправданости избора и местима где се окупљају  грађани. Нове клупе ће омогућити удобан одмор и предах нашим грађанима и уједно својим изгледом украсити наш град.

 

Објављено у Вести

Обавештавамо грађане да због редовног годишњег ремонта ТС 35/10 Костолац 1 и Костолац 2, у петак, 26. марта, у времену од 08:00 – 15:00 часова без електричне енергије остаће потрошачи са подручја Градске општие Костолац:  Костолац и сва припадајућа села – Кленовник, Петка, Острово и Село Костолац.

Напомињемо да због поменутих радова, у истом временском периоду, грађани са територијее Градске општине Костолац остаће и без снабдевања водом.

Објављено у Вести

У Србији се дана 24. марта, обележава 22 године од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

У Пожаревцу је свештенство Саборне цркве служило помен крај споменика Слобода. Потом су погинулима у оружаним  сукобима 1991 – 1992. године и страдалима у бомбардовању 1999. године, пошту одале делегације породица палих бораца, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Браничевског управног округа, Гарнизона Војске Србије у Пожаревцу, Полицијске управе Пожаревац, СУБНОР-а, Удружење потомака ратника 1912 – 1920. године Пожаревац, градских одбора СНС и СПС.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је нагласио да је повод окупљања евоцирање успомене на храбре људе који су изгубили животе бранећи своју отаџбину током 78 дана бесомучног бомбардовања.

- На данашњи дан, неверица, бес и страх прекинули су свакодневни живот. Тада смо се сви ми, али и остатак света, подсетили да неправда још увек није непозната међународном праву и то крајем 20. века, у сред Европе.  Током два и по месеца, агресија бестидно названа операцијом „Милосрдни анђео“, немилосрдно је Србији нанела ненадокнадиву штету. Ту превасходно мислим на ону која се мери људским животима, али је тада слабој домаћој економији нанесена и велика материјална штета. Најстрашније је то што је неразумним играњем рата тадашњих светских моћника бесповратно, та 1999. година, однела две и по хиљаде живота.

- Читава Србија жали за њима, али и сви они у свету који су још тада увидели неправду силе над истином. Подизање гласа, дужност је свих нас у Пожаревцу који се сећамо и оних деветнаесторо полицајаца и војника из Браничевског округа. Сећамо се онога што је било и што се десило, а то је да су се херојском погибијом, ваши и наши мученици, сврстали у ред свих великих браниоца Србије кроз њену историју и не само Србије. Наших деветнаесторо хероја остаће упамћени што су свој живот дали у борби против сигурно највеће војне силе на свету, која је састављена и која се обрушила на нас. Иако историјске читанке у свету још увек различито гледају на оно што се десило 1999. године, сигуран сам у то да ће једнога дана једногласно одати достојну пажњу погинулим браниоцима у бомбардовању Србије, рекао је Павловић.

НАТО агресија трајала је 78 дана. Одлука је донета без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, а наредбу тадашњег команданта савезничких снага генералу Веслију Кларку, издао је генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

Непосредан повод за спровођење НАТО агресије била су дешавања у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише Споразум из Рамбујеа. Током једанаестонедељне војне акције, у периоду од 24. марта до 10. јуна 1999. године, оштећени су привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Коначан број страдалих званично није усаглашен. Према неким проценама, погинуло је између 1.200 и 3.000 људи.

 

 

Објављено у Вести

„Драги суграђани, данас обележавамо 24. март – Дан сећања на погинуле у НАТО бомбардовању. Прошло је више од две деценије од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију који су трајали 11 недеља и у њима је страдало преко 2500 цивила и око 1000 припадника Војске тадашње Југославије и припадника МУП-а. У бомбардовањима која су непрекидно трајала 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, образовне и здравствене установе, медијске куће, културни споменици...

Полагањем венаца данас одајемо почаст свим жртвама НАТО агресије, јер данашњи дан је историјски датум за наш народ, за нашу земљу и никада не сме пасти у заборав тај трагични догађај и ненадокнадиви губитак људских живота.“ – истиче Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац. 

Објављено у Вести

У просторијама зграде Месне заједнице Кленовник, у четвртак, 18. марта, одржана је седница Савета. Поред председника  Савета Месне заједнице Кленовник, Живорада Ђорђевића и чланова Савета, седници су присуствовали Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац, Срђан  Радовановић, члан Већа ресорно задужен за месне заједнице и Јован Савић, одборник костолачке Скупштине.

Представници локалне самоуправе Градске општине Костолац разговарали су са представницима Савета Месне заједнице Кленовник о плановима и активностима на подручју овог села за предстојећи период, са акцентом на извршење финансијског плана, те да ће и убудуће подршка и присуство представника Градске општине Костолац седницама Савета месних заједница постати пракса, у циљу пружања помоћи у решавању проблема од стране Градске општине Костолац.

 

Објављено у Вести

Јуче је у Пожаревцу одржана седница Штаба за ванредне ситуације, после које је издато саопштење, које преносимо у целости:

 

Саопштење,

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

 

На данашњој седници Шаба за ванредне ситуације Града Пожаревца донете су следеће препоруке:

  1. Свим Јавним предузећима и привредним субјектима на територији Града Пожаревца, да стриктно спроводе све мере и прописе које је донела Влада Републике Србије, нарочито Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 "Службени гласник РС", бр. 151 од 15. децембра 2020, 152 од 18. децембра 2020, 153 од 21. децембра 2020, 156 од 25.децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 1 од 11. јануара 2021, 17 од 26. фебруара 2021, 19 од 5. марта 2021, 22 од 12. марта 2021.

  2. Пропоручује се свим Јавним предузећима, Установама и привредним субјектима на територији Града Пожаревца да ограниче број запослених до броја неопходног за несметан рад, тако што ће им омогућити обављање послова ван просторија послодавца, свим запосленима код којих то радни процес дозвољава

 

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

Објављено у Вести

Комисија за реализацију годишњих програма у области спорта на територији Градске општине Костолац за 2021. годину, по пристиглим пријавама које су достављене по Јавном обавештењу за подношење предлога годишњих програма ради доделе средстава за остваривање потреба и интереса објављеном на интернет страници Градске општине Костолац 17. фебруара текуће године, извршила је анализу и оцену свих пристиглих програма. Након тога је, у складу са критеријумима и мерилима утврђеним Правилником о обезбеђивању средстава и финансирању програма којима се остварује општи интерес у области спорта, сачинила Предлог листе за финансирање односно суфинансирање годишњих програма за 2021. годину клубова и спортских организација са територије Градске општине Костолац.

На седници Већа Градске општине Костолац одржаној 15. марта предлог је једногласно усвојен, а затим је донета Одлука о додели средстава. На основу прихваћених програма у области спорта за 2021. годину утврђена су средства у износу од 25 милиона динара за њихову реализацију.

Објављено у Вести

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски јуче је са својом помoћницом Мајом Здравковић посетио грађане и запослене здравствене раднике Медицине рада костолачког Дома здравља где се обавља вакцинација против корона вируса.

Након скоро два месеца од почетка спровођења вакцинације грађана против вируса Ковид-19 на подручју Градске општине Костолац, према званичним подацима до сада је укупно вакцинисано 1978 суграђана, од тога једну дозу примило је 1273, док је 705 лица и ревакцинисано. Имунизација грађана спроводи се, како на пункту, тако и на терену. Вакцинација на терену спроводи се за непокретна лица и лица са инвалидитетом.

Овом приликом председник Крстаноски упутио је апел и позвао суграђане да се у што већем броју одазову вакцинацији:

„Тренутно је најважнији задатак целокупног друштва заустављање пандемије корона вируса, јер је управо овај вирус из корена променио начине живота свих нас, нашу свакодневницу и навике, знатно утицао и утиче на развој економије и однео доста живота.

Захваљујући Влади Републике Србије и нашем председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је успео да у овако тешком времену набави вакцине и лекове и да нам обезбеди нове количине вакцина, наша земља је сврстана у ред земаља које су међу првима почеле са вакцинацијом својих грађана.

Позивам своје суграђане на озбиљност и одговорност и апелујем на грађане да се одазову у што већем броју и вакцинишу се, јер стручност светских и наших здравствених институција гарантују да ћемо примити најбезбедније и најквалитетније вакцине, које за циљ имају да нам сачувају животе и здравље.

Грађанима Србије тренутно су на располагању четири различите вакцине – америчко – немачка „Fajzer/Biontek“, руска „Sputnjik V“, кинеска „Sinofarm“ и вакцина британско – шведске компаније „Astra Zeneka“.

Грађани се могу пријавити преко портала Е-uprava.gov.rs како би се избегле гужве. Након пријаве преко портала грађани добијају СМС поруку са прецизним подацима о датуму и времену заказане вакцинације.

Још једном позивам грађане да се пријаве за вакцинацију, али и да наставе да спроводе све превентивне мере и у наредном периоду, јер је потребно време да вакцине почну да делују и да већина становништва буде заштићена и безбедна. Посебан апел упућујем својим најстаријим суграђанима преко 65 година да се што пре пријаве и вакцинацишу, а уколико имају преко 75 година није потребна пријава.“

Подсетимо се, масовна имунизација у Републици Србији отпочела је 19. јануара и то на преко 300 пункта у готово свим градовима и општинама у Србији, док је у Граду Пожаревцу и у Градској општини Костолац масовна вакцинација  грађана почела 20. јануара и то на три пункта. У Пожаревцу један пункт је у Медицини рада, а други за особе са инвалидитетом налази се у Дому здравља, док је у Костолцу пункт за вакцинацију смештен у Медицини рада Дома здравља.

 

Објављено у Вести

Борилачки центар „Kнез Милош“ из Kостолца је протекле суботе био домаћин полагања за црне појасеве, организованог у костолачкој спортској хали. Овим полагањем, Клуб је богатији за још два нова мајсторска звања, једним за 1. дан и другим за 2. дан.

Догађају су уз представнике Савеза, Клуба и вежбаче, присуствовали председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и чланица Већа Маријана Божић, који су на тај начин исказали подршку овом Клубу који само у Костолцу окупља 40 младих, док на територији Браничевског округа броји 200 вежбача.     

Испред домаћина, Антон Ивановић, главни тренера и носилац црног појаса 3. дан Система самоодбране реални аикидо, указује на то да је полагање одржано у складу са прописаним епидемиолошким мерама, као и да су кандидати након напорног рада заслужено добили дипломе и појасеве.

- Новим мајсторима честитам на показаном знању. Посебно с обзиром на актуелне околности, велику захвалност дугујемо члановима комисије, на челу са председником Савеза, који су на фер и поштен начин оцењивали све кандидате, такође председнику Градске општине Kостолац и СЦ Kостолац на подршци у раду, као и нашим асистентима.  Велика је част да се Борилачки центар „Kнез Милош“, који на територији Браничевског округа постоји дуги низ година, развија и шири све више, а највеће је задовољство што се у њему негује пријатељство и развијају врло успешни и пре свега добри људи, истиче Антон Тони Ивановић.

 

 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас567
Јуче3828
Ове недеље4395
Овог Месеца45580
Укупно3600168

Ваша IP адреса је: 44.213.80.174 уторак, 19 март 2024 03:54
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd