srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: мај 2021
субота, 29 мај 2021 09:22

„STREET ART – KOSTOLAC”

У Костолцу је по први пут организовано улично осликавање „Street art –  Kostolac“, манифестација која је овај мали град учинила лепшим и богатијим бројним муралима.

Током три дана, од петка до недеље, двадесетак уметника из Београда, Новог Сада, Смедерева, Врања, Инђије, Пожаревца и Костолца стварало је на око 600 квадратних метара бетонске ограде костолачког стадиона „Бора Бека“.

Према најавама, осликавање ће бити настављено и следећег викенда.

Организатор догађаја је Центар за културу „Костолац“, у сарадњи са Удружењем младих уметника „Чаробна пиџама“ из Пожаревца, а покровитељ Градска општина Костолац.

Званично отварање приређено је у петак, 21. маја, испред Спортске хале. Том приликом је окупљене најпре поздравила Марија Перић, испред УМУ „Чаробна пиџама“ из Пожаревца. Уз захвалност уметницима на учешћу, указала је на значај оваквих догађаја којима се афирмише и промовише слобода уметничког израза.

Директорка Центра за културу „Костолац“ Јелена Шаманц, истакла је решеност да се настави са улепшавањем града:

Данас крећемо са осликавањем бетонске ограде стадиона „Бора Бека“, али  настојаћемо да улепшамо и друга места на којима се окупљају деца и млади. Желимо да Костолац постане град мурала. Захвални смо свим уметницима који учествују и на тај начин Костолцу дарују своја уметничка дела.“, додала је Шаманц.

Испред Градске општине Костолац, као покровитеља манифестације, званичном отварању су присуствовале помоћница председника Градске општине Костолац, Маја Здравковић и чланице Већа Градске општине Маријана Божић и Милица Јовић.

Објављено у Вести

Дана 14. и 15. априла у спортској хали у Костолцу одржано је Државно школско првенство у спортској гимнастици. Ученици наше Основне школе ,,Јован Цвијић“ постигли су значајне резултате. За Државно такмичење у спортској гимнастици пласирале су се следеће екипе и појединци: у категорији најмлађих пионирки узраста од 1-4. разреда - Миловановић Ђурђа и Потић Лена, у категорији млађих пионирки узраста од 5-6. разреда -  Наташа Митић, у категорији старијих пионирки узраста од 7-8. разреда -  Стојановић  Миљана и Живановић Ања. За Државно такмичење у гимнастици пласирале су се следеће екипе и појединци: млађи пионири узраста од  5-6. разреда ОШ“Јован Цвијић“ Костолац – појединачно - Спасић Илија, старији пионири  узраста од 7-8. разреда – појединачно Тодоровић Душан и Кошарић Матеја. У категорији омладинаца пласирала се екипа ТШ “Никола Тесла са домом ученика“ Костолац и појединачно  - Петровић  Урош. У женским категоријама постигнути су следећи резултати: екипно најмлађе пионирке узраста од 1-4. разреда   - 1. место ОШ ,,ЈОВАН ЦВИЈИЋ“ Костолац (састав екипе: Миловановић Марија, Огњановић Ленка, Поповић Нађа и Шћекић Лара), а појединачно су освојена следећа места: Огњановић Ленка  - 1. место, Поповић Нађа - 2. место, Миловановић Марија  - 9. место, Миловановић Ђурђа -  13. место, Шћекић Лара -16. место, Потић Лена - 21. место. У категорији млађих пионирки узраста од 5-6. разреда појединачно, 7. место освојила је Наташа  Митић, а у категорији старијих пионирки узраста од 7-8. разреда појединачно су се пласирале на 4. месту Стојановић  Миљана и на 6. месту Живановић Ања. У узрасту млађих пионира  узраста од 5-6. разреда екипно 1. место освојила је ОШ “ЈОВАН ЦВИЈИЋ“ Костолац у саставу: Црносељански Јован,Павловић Богдан и Тодоровић Јован. Појединачно  се пласирао Спасић  Илија – на 10. месту. У категорији старијих пионира  узраста од 7-8.разреда појединачно су се пласирали на 4. месту -  Тодоровић Душан и на 6. месту Кошарић  Матеја. У категорији омладинаца екипно ТШ “Никола Тесла са домом ученика“ Костолац постигла је 2. место у саставу - Крстић  Бошко, Михајловић Богдан, Живановић Давид и Живановић Лука, а појединачно се пласирао Петровић Урош на 3. месту. Наставници ОШ " Јован Цвијић" који су водили децу на Државно такмичењe у спортској гимнастици су Александар Шаманц и Звездан Реџовић, а ТШ “Никола Тесла са домом ученика“ Предраг Миловановић.

Овом приликом Градска општина Костолац честита успех свим ученицима, њиховим наставницима и тренерима са жељом да у даљем такмичењу постигну најбоље резултате и још једном покажу да је Костолац центар српске гимнастике за младе. Локална самоуправа ће наставити са улагањем у спортску инфраструктуру јер из оваквих резултата наших ученика видимо да је то прави смер и да се ова улагања исплате на дужи рок. Наша деца добијају могућност да се баве спортом на начин да постижу врхунске резултате и то је оно чему тежимо и што нам је циљ.

Објављено у Вести

Републичко такмичење основних школа у малом фудбалу одржано је 17. и 18. маја у Кладову. На турниру је учествовало осам екипа које су биле подељене у две групе. У конкуренцији ученика тријумфовали су дечаци Основне школе „Јован Цвијић“ из Костолца, предвођени тренером и наставником физичког васпитања Милошем Николићем.

„У име Градске општине Костолац и у своје лично име честитам нашим ученицима, нашим младим спортистима на освојеном првом месту на републичком такмичењу. Наше талентоване Костолчане ништа није спречило да покажу свој квалитет. Заслужно су постали шампиони победивши своје вршњаке из Београда, Новог Сада, Куршумлије и Пирота. Поносан сам на успех костолачких основаца који су своју школу и свој град представили у најлепшем светлу, а ово је још један од подстицаја за локалну самоуправу да настави да улаже и обезбеди најбоље услове за бављење спортом.“ – овим поводом истакао је Серџо Крстаноски, први човек Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

Одржана је 6. редовна седница Скупштине општине Костолац

Објављено у Вести

Поводом Дана Техничке школе са домом ученика ,,Никола Тесла“, председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, упутио је честитку директору ове васпитно образовне установе, Др Горану Несторовићу:

,,Протекла година за све је била јако тешка, а нарочито за ученике и наставнике. Поред свих тешкоћа које је проузроковала епидемија вируса Covid-19, ипак сте успели да одржите значајан квалитет у раду и образовању деце уз максималне напоре да се настава одвија у складу са програмом и да ученици савладају све потребне вештине и усвоје сва неопходна знања. Такође, током протеклих година значајни су напори учињени на осавремењавању и побољшању квалитета наставе, и на тај начин су уведене и савремене технологије у настави. Желим Вама, Вашим сарадницима, наставном особљу, осталим запосленима и ученицима да честититам данашњи празник и да Вам пожелим пуно здравља и среће, као и  да и надаље успешно школујете и васпитавате нашу децу.“ - истакао је Серџо Крстаноски, први човек Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

Поводом Дана предшколске установе ,,Љубица Вребалов“ из Пожаревца, Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац упутио је честитку директорки ове установе Тањи Лончар, свим запосленима и малишанима који у великом броју похађају ову установу:

,,Желим да наставите са добром досадашњом праксом, запосленима желим пуно успеха у раду, а свој деци која испуњавају Ваше објекте смехом, радошћу и раздраганошћу, да буду здрави и весели и да им време буде испуњено игром, дружењем и стицањем нових знања.” – између осталог истакао је Крстаноски.

Објављено у Вести

У четвртак 13. маја у Цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу, одржана је промоција првог броја часописа „Глас младих“. Часопис је настао у оквиру пројекта „Први кораци у новинарству“ са циљем да постане традиционално гласило, које ће допринети унапређењу културних потреба и потенцијала младих Костолца.  Носилац пројекта је „Психолошки центар“ Kостолац, а покровитељ Градска општина Kостолац. 

Промоцији су присуствовали: градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, чланица Већа Градске општине Костолац Милица Јовић, помоћница председника Градске општине Костолац Маја Здравковић, директорка Центра за културу Костолац Јелена Шаманц, директор ТШДУ Никола Тесла др Горан Несторовић, представници синдикалних организација и бројни други гости.

Промоцију је отворио старешина Цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров, а затим се присутнима обратила Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије, која је руководилац „ Психолошког центра“, координатор пројекта и уредник часописа „Глас младих“.

„Психолози се слажу у томе да правилно осмишљено слободно време позитивно утиче на развој потенцијала младих и да управо од активности слободног времена умногоме зависи чиме ће се млади бавити у одраслом добу. Због тога смо желели да понудимо пројектне активности у којима ће млади моћи да стекну знања и вештине, развију креативност и позитивне животне вредности“, истакла је Хајровић.

Према њеним речима припремајући часопис, млади новинари показали су висок ниво зрелости, одговорности, умешности, креативности и истрајности, а такође и велику љубав према нашем граду.

Све рубрике часописа „ Глас младих „ посвећене су Костолцу-његовим установама, знаменитостима, житељима, историји, важним културним, спортским и другим манифестацијама и намењене су не само млађим, већ и старијим читаоцима које занима како  наш град изгледа из перспективе младих.

Једна од најзанимљивијих рубрика часописа Глас младих је Стваралаштво младих у којој су представили свој таленат за писање креативност, оригиналност и машту.

Предавачи на пројекту „Први кораци у новинарству“  и аутори и водитељи радионица били су професори српског језика и књижевности - Магдалена Реџовић, Гордана Славковић, Надежда Вулић, новинар и водитељ Радио "Стила" Сања Ристић.

Први број часописа „ Глас младих „ добио је позитивне критике професионалних новинара. На промоцији се присутнима обратио господин Владица Винкић, дугодишњи новинар и сарадник недељника „ Реч народа.“

Уверења о успешно савладиним активностима пројекта „ Први кораци у новинарству“ добили су: Ђурађ Благојевић, Анђела Ковачевић, Марија Јовановић, Магдалена Максимовић, Петар Јовановић, Марија Дражић, Милица Велковски, Лука Реџовић, Ања Реџовић, Петра Марковић, Милица Ристић, Николина Минић, Тадија Вуксановић, Јана Ковачевић и Дуња Вулић.

Оливера Хајровић се том приликом захвалила свима који су својим присуством увеличали  промоцију првог броја часописа „Глас младих“. Посебно се захвалила Градској општини Костолац која је покровитељ овог пројекта, као и свим донаторима без којих потпуна реализација пројекта и објављивање часописа не би били могући.

Захвалнице су добили: Градска општина Костолац, Црква Светог Максима Исповедника, Центар за културу Костолац, Синдикат Термоелектрана Костолац, Синдикат Површинског копа Дрмно, Синдикат Копова Костолац, Апотека Беладона, Ауто школа „ Сале“ и "Радио Стил".

 

Објављено у Вести
четвртак, 13 мај 2021 14:25

СРЕЋАН РАМАЗАНСКИ БАЈРАМ

У име Градске општине Костолац и у своје лично име својим суграђанима исламске вероисповести честитам данашњи празник Рамазански Бајрам, са жељом да га прославите у кругу породице, у добром здрављу, миру и радости, чувајући вашу традицију и ваше обичаје. Нека вам ови празнични дани буду прилика да се подсетите које су то вредности које морамо негоати током целе године, а то је љубав, толеранција и праштање.

Градска општина Костолац годинама уназад велику пажњу посвећује и залаже се за унапређење квалитета живота грађана ромске националности, што ће и даље чинити, како би пружила помоћ породицама које живе у тешким социјално-економским условима, јер је управо то наш заједнички циљ.

Као што је и обећано, у костолачким насељима у којима претежно живи ромско становништво, током марта месеца започета је једна од највећих капиталних инвестиција, а то је изградња фекалне канализационе мреже у 24 улица. Након ових радова, у насељу Канал, Колиште и Дидином селу планирана је изградња водоводне мреже, као и уређење путне инфраструктуре. Уређењем комуналне и путне инфраструктуре промениће се живот грађана који живе у поменутим насељима, а самим тим биће унапређен квалитет живота.

Још једном, свим верницима исламске вероисповести честитам један од највећих муслиманских празника, Рамазански Бајрам.“ – истакао је Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац, честитајући празник суграђанима исламске вероисповести.

Објављено у Вести

Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац, упутила је честитку поводом Рамазанског Бајрама:

„У име Скупштине и своје лично име, својим суграђанима исламске вероисповести честитам Рамазански Бајрам са жељом да га проведете у здрављу, миру и благостању. Славећи овај празник чувају се обичаји и традиција исламске вере. Празник, Рамазански Бајрам, је изузетна прилика да се покаже разумевање, узајамно поштовање и солидарност у циљу личног и општег напретка. Нека племенита симболика одрицања буде подстицај радости, праштања и пријатељства током дугог Рамазанског поста.

Драги суграђани, срећан празник!"

 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1286
Јуче3828
Ове недеље5114
Овог Месеца46299
Укупно3600887

Ваша IP адреса је: 34.237.245.80 уторак, 19 март 2024 08:09
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!