srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: август 2021

Представнице Градске општине Костолац и тамошњег Дома здравља позвале су данас становнике Градске општине Костолац да се вакцинишу.

Маријана Божић, чланица Већа Градске општине Костолац, отворила је данас конференцију, рекавши да је вакцинација један од најбољих начина да се заштитимо од корона вируса и зато је од великог значаја да се што већи број људи вакцинише.

Ана Тишма, вд начелнице Управе Градске општине Костолац, рекла је овом приликом да, у овом времену неизвесности и борбе против пандемије изазване вирусом ковид 19, важан чинилац сигурности и безбедности свих грађана јесте имунизација становништва:

"Имунизација становништва се показала као најефикасније средство за сузбијање пандемије и заштиту здравља и на основу тога, у своје лично име и у име Управе костолачке општине позивам све грађане да извршимо имунизацију и будемо одговорни према себи и другима."

Др Борка Шутовић, лекар специјалиста и руководилац костолачког Дома здравља, истакла је да је вакцинација једноставна превентивна здравствена мера која на врло ефективан начин штити од појаве болести и на тај начин штити здравље људи:

"Циљ вакцинације је да се створи отпорност организма слична оној, као када би организам дошао у контакт са вирусом. Од великог је значаја да се што већи број људи вакцинише како би, заједно са онима који су прележали инфекцију вируса ковид 19 и на тај стекли природни имунитет, могао да се стекне колективни имунитет. Он је баријера која спречава да вирус дође до осетљивих особа које имају неке контраиндикације па не могу да буду вакцинисани. На тај начин штитимо и такве људе око себе, а има их доста.

Вакцина просто тренира организам да ствара антитела, молекуле који су задужени за борбу против вируса и бактерија. Она такође ствара ћелијски имуни одговор, посебно када су лимфоцити у питању. Зато и ми, када дођемо у контакт са пацијентима у амбуланти, обавезно радимо и лабораторијске анализе. Уколико су лимфоцити смањени, одмах се препознаје да ли је имунитет пацијента пао.

Свака вакцина је добра, која год да је одобрена од стране Националног регулаторног тела, свака је добар избор.

Наравно, и овде постоје врло слабе нежељене реакције које кратко трају. То су најчешће бол, оток и хиперемија на месту давања вакцине. Ми обично пацијенту кажемо да ставља хладне облоге. Може да се јави малаксалост, главобоља и температура, али то је врло ретко. То значи да вакцина "имитира" слику ковида 19. У сваком случају, више ће се организам оштетити заразом овом болешћу, него применом вакцине. Зато, апелујем на све наше суграђане да се одазову вакцинацији, за коју морам да признам да код нас иде добро. Последњих десетак дана се повећава број вакцинисаних. Ускоро добијамо и информације за трећу дозу.

Још једно апелујем на све да се вакцинишемо и на тај начин заштитимо себе, пријатеље, комшије и дођемо до крајњег циља, а то је стварање колеткивног имунитета. Све се брзо завршава и без чекања."

За све информације грађани костолачке Градске општине могу се обратити на телефоне 012/240-303 и 012/241-380, локал 121. Вакцинација се у Костолцу обавља сваког радног дана од 08:00 до 15:00 часова и суботом у истом термину. Недељом се врши дезинфекција просторија, у принципу се тада не заказује, али пацијенти могу доћи, каже др Шутовић, у било које доба и никада неће бити враћени. Вакцинација се врши у просторијама Медицине рада у Костолцу и пут до ковид амбуланте је јасно обележен.

Иначе, у току је вакцинација по селима, која се обавља у месним заједницама или амбулантама и одвија се добро.

Врло важна информација је да се вакцинација против ковида 19 обавља и по кућама, онда када пацијенти нису из здравствених разлога способни да дођу и приме вакцину.

 

Објављено у Вести

У кабинету председника Градске општине Костолац, Серџа Крстаноског, у петак 13. августа, одржана је двадесета редовна седница костолачког Већа. Већници су и овог пута доносили одлуке једногласно, а између осталог на овом заседању усвојен је предлог Извештаја о раду за 2020. годину, који ће бити достављен Скупштини Градске општине Костолац на даље поступање и одлучивање.

Седницом је председавао Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац, а међу присутнима био је његов заменик Дарко Грубетић, чланови Већа Маријана Божић, Милица Јовић, Срђан Радовановић, Бајрам Морина и Миладин Радомировић. Такође, овом заседању присуствовала је и Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац, Далибор Илић, заменик председнице Скупштине, као и вд начелнице Управе Градске општине Костолац, Ана Тишма.

 

Објављено у Вести

Градска општина Костолац и Град Пожаревац настављају са улагањима у побољшање спортске инфраструктуре и стварању бољих услова за спортско - рекративни живот грађана. Захваљујући Влади Републике Србије и Граду Пожаревцу ове године издвојено је 5 милиона динара за уређење спортске инфраструктуре на подручју костолачке општине.

Изведени су радови на реконструкцији и уређењу свих бетонских спортских терена у Костолцу. Постављена је нова синтетичка мултифункционална тартан подлога на преко 900 квадратних метара и то на терену за кошарку и два терена за одбојку на теренима за мале спортове на локацији иза Спортске хале, као и на терену за баскет по FIBA стандардима 15 м х 12 м (3:3) на градској плажи. Ова тартан подлога отпорна је на УВ зрачење и отпорна на друге атмосферске прилике.

Подсетимо се, током прошле године на теренима за мале спортове иза Спортске хале уређен је терен за мали фудбал са вештачком травом, као и реконструкција и уређење унутрашњости Спортске хале у Костолцу. Током ове године санирани су терени за кошарку и два терена за одбојку, а у плану је и реконструкција два тениска терена. На овај начин спортска инфраструктура комплекса терена иза Спортске хале биће употпуности уређена за све тимске спортове.

Ради безбеднсти и сигурности око поменутих спортских терена постављена је 3Д панелна пластифицирана ограда.

Градска општина Костолац улаже и наставиће са улагањима у спортску инфраструктуру. Обзиром на уређене терене, како у затвореним објектима, тако и на отвореном, деца, млади, али и остали суграђани  могу да уживају у спортским активностима током целе године.

 

Објављено у Вести

,,У име Градске општине Костолац и у своје лично име позивам мештане села Острова,  као и све остале суграђане, без обзира на место становања, да се у суботу, 14. августа у времену од 08:00 до 10:00 часова, у просторијама МЗ ,,Острово“, у што већем броју одазову акцији имунизације против корона вируса.  Грађанима су на располагању вакцине Синофарм и Фајзер.

Будимо одговорни и вакцинишимо се, јер само тако можемо сачувати наше али и здравље целокупног друштва.“ – поручује Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац.

Објављено у Вести

Костолачка плажа „Топољар“ ове сезоне представља праву летњу оазу за одмор током врелих летњих дана. Захваљујући улагању и стварању бољих услова сваке године броји све више посетиоца. Нису само Костолчани главни посетиоци, већ плажа „Топољар“ својим изгледом и понудом привлачи грађане целог Браничевског округа, па и шире. Спортско – рекреативни центар „Топољар“ није чувен само по свом купалишту, већ и по прелепим спортским теренима, зеленим површинама, али и богатом понудом за најмлађе. Оно што Костолац издваја од осталих градова је савремено уређена плажа „Топољар“. Ово место је годинама било сређивано, доста се улагало и још увек се улаже како би из године у годину било све лепше и посећеније. Данас костолачка плажа „Топољар“ свакако је постала препознатљив знак нашег града.

Спортско – рекреативни центар „Топољар“ у потпуности је реконструисан и уређен, а за ову намену Град Пожаревац је издвојио средства у износу од 8 милиона динара. Градска општина Костолац и Град Пожаревац непрекидно раде на ставарању бољих и квалитетнијих услова за живот грађана свих старосних доба. Како би летњу сезону дочекали спремни, последњих месеци вредно се радило на уређењу целокупног простора Спортско – рекреативног центра. Костолачка плажа на Дунавцу спремна је за купаче, а оно што је најважније вода је бактериолошки исправна за купање.

Из године у годину на плажи „Топољар“ безбедност и хигијенски услови су на све вишем нивоу. Постављене су заштитне бове за непливаче на 20м од обале, ради упозорења. Ангажована је и спасилачка служба сваког дана у периоду од 10:00 до 19:00 часова. Како би се унапредили услови хигијене на костолачкој плажи постављена су два нова монтажна контејнера тоалета са 6 кабина. Купачима су на располагању нове лежаљке и плажни столови, сунцобрани са сталцима, а како би се у летњим данима осећали пријатније постављено је и озвучење које покрива целокупну плажу. Целокупни амбијент употпуњен је гејзиром. Такође, купачима су на располагању и тушеви, као и чесма.

Обогаћен је и спортско – рекративни простор на плажи, захваљујући Влади Републике Србије и Граду Пожаревцу издвојена су и додатна средства у износу од 5 милиона динара и то за постављање новог модерног дечјег мобилијара од 250 квадратних метара и нове тартан подлоге на терену за баскет за игру 3:3. Најмлађи овог лета уживаће на игралишту са гуменом тартан подлогом са 14 модерних реквизита и то вртешке, љуљашке са корпом, клацкалице, њихалице и гумене бубамаре. На терену за баскет по FIBA стандардима 15 х 12 м (3:3) постављена је нова мултифункционална гумена подлога која је отпорна на УВ зрачења и друге атмосферске прилике, безбедна и квалитетна, те осим остале понуде, посетиоцима на располагању је и коришћење овог терена. Такође, на располагању је и терен за одбојку на песку и рукомет на песку.  

Постојеће трибине у потпуности су саниране, те су и оне доступне сваком посетиоцу.

Како би овај комплекс био употпуњен на Спортско – рекреативном центру „Топољар“ засађено је преко 90 младих садница, док је дуж ограде засађено преко 50 нових стабала.

 

 

Објављено у Вести

ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У ПОЛУМАРАТОНУ

11. септембар 2021. године

ПОКРОВИТЕЉИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Град Пожаревац

Градска општина Костолац

 

ОРГАНИЗАТОРИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Центар за културу “Костолац”

Маратон Тим Пожаревац

"Viminacium Adventure"

"Viminacium Rimski Gad" i "Legijski Logor"

 

ПРЕДВИЂЕНЕ ТРКЕ

 

"Трка легионара” - полумаратон 21,1 км и првенство Србије у полумаратону – старт у 10:00 часова

"Трка Виминацијум” (дужина 10 км) – старт у 10:00 часова

"Трка задовољства Костолац” (дужина 5 км) – старт у 10:00 часова

"Трка Маратончића” (дужина 100 м) – старт у 9:30 часова

 

 Стаза ће бити максимално проходна, безбедна и јасно обележена. Стазу ће обезбеђивати полиција и лиценцирано обезебедђење. Дуж стазе ће се налазити обележена возила трке, полиције и хитне помоћи. Окрепне станице биће инсталиране на свака 3км, свака друга окрепна станица имаће воће и спортски изотоник. Стаза “Трке задовољства Костолац” на 5км иде према селу Острово и на 2,5км од старта је окрет. Стаза ,,Трке Виминацијум” на 10км иде у једном правцу и смеру и пружа се од старта свих трака до циља у Виминацијуму. Стаза полумаратона има два окрета и понављање стазе у једном делу. Трчи се из центра Костолца градском зоном према Острову и Старом Костолцу, потом према Виминацијуму где је и циљ трке. За додатне информације пратите ФБ догађај  5. Костолац Виминацијум полумаратон “Трка легионара”.

ПРИЈАВА

Стартнина за полумаратон - “Трка легионара” износи 1200 динара

Стартнина за 10 км - “Трка Виминацијум” износи 1200 динара

Стартнина за 5 км - “Трка задовољства Костолац” бесплатна, пријава на дан трке

Стартнина за 100 м - “Трка Маратончића” бесплатна, пријава на дан трке

Информације о уплати стартнине путем https://runtrace.net/kostolac2021

Пријавни центар за ,,Трку Маратончића” – 100 м и ,,Трку задовољства Костолац”- 5 км биће код Старта свих трка - Спортска хала у Костолцу где је обезбеђен паркинг за аутомобиле и аутобусе.

Пријавни центар за ,,Трку Легионара” - 21,1 км и ,,Трку Виминацијум”- 10 км биће у археолошком парку Виминацијум где је обезбеђен паркинг за аутомобиле и аутобусе, женска и мушка свлачионица као и гардероба која ће бити под надзором организатора.

Стартни пакети се могу преузети групно или клубски од 6. до 11.9.2021. године уз претходну најаву организаторима трке. У том смислу јако је важно да прецизно и истоветно унесете податке за групу или клуб на порталу за пријављивање такмичара https://runtrace.net/kostolac2021

НАПОМЕНА: Последњи аутобуси са такмичарима из Виминацијума ка старту трке крећу 9:00 часова. Сваки аутобус ће имати свог водича.

СТАРТНИ ПАКЕТ

Уплатом стартнине од 1200 дин до 31.8.2021. стартни пакет садржи: промо кесу, стартни број, мајицу трке, флашицу воде, изотоник, магнезијум, балзаме за регенерацију мишића, бон за ручак, промотивне материјале пријатеља трке и финишерску медаљу на циљу.

Уплатом стартнине од 1200 динара од 1.09. до 9.9.2021. г. стартни пакет садржи: промо кесу, стартни број, флашицу воде, изотоник, магнезијум, балзаме за регенерацију мишића, бон за ручак, промотивне материјале пријатеља трке и финишерску медаљу на циљу.

Пријава и уплата стартнине од 1200 динара ће бити могуће и на дан трке 11.9.2021. г. али том пријавом се добија само стартни број у пријавном центру и финишерска медаља након проласка кроз циљ.

 

Објављено у Вести

„Удружење грађана Кенан“ у оквиру Јавног позива за финансирање пројеката за реализацију Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома на територији Града Пожаревца, спроводи пројекат „Унапређење услова становања у ромским насељима на територији Градске општине Костолац“.

Општи циљ пројекта је пружање подршке у успостављању бољих животних услова и услова становања породицама које потичу из социјално угрожених категорија са подручја костолачке Градске општине. Обзиром да се у костолачким насељима Канал, Колиште и Дидино село тренутно изводе радови на изградњи фекалне канализационе мреже у 18 улица, централна активност пројекта биће додела дела водоводно – канализационог материјала за прикључење на фекалну канализацију.

Све планиране активности имају за циљ да унапреде стамбене и хигијенске услове породица обухваћених пројектом.

Објављено у Вести

У  сеоској амбуланти МЗ ,,Село Костолац“ Служба кућног лечења Дома здравља Пожаревац   данас је у времену од 08:00 до 10:00 часова спровела акцију вакцинисања мештана, као и свих осталих заинтересованих грађана, без обзира на место становања.

У субооту, 14. августа, овај привремени вакцинални пункт биће смештен у просторије МЗ ,,Острова“ у временском периоду од 08:00 – 10:00 часова. Акцију вакцинисања мештана села Острова,  као и свих осталих заинтересованих грађана, без обзира на место становања спроводи Служба кућног лечења Дома здравља Пожаревац.  

Грађанима су на располагању вакцине Синофарм и Фајзер.

 Влада Републике Србије и Министарство здравља су, у складу са глобалном пандемијом корона вируса као и повећаним интересовањем грађана, омогућили да се имунизација вакцинама за заштиту од вируса Covid-19 обавља и без претходне пријаве и на привременим пунктовима за вакцинацију у сеоским срединама, како би најугроженијем  најстаријем становништву вакцина била лакше доступна, а ову одлуку су као организатори акције, спровели у дело Град Пожаревац у сарадњи са Градском општином Костолац и Домом здравља Пожаревац.

О даљем току имунизације по сеоским насељима са подручја Градске општине Костолац јавност ће бити благовремено обавештена.

 

Објављено у Вести
понедељак, 09 август 2021 18:05

УГАШЕН ПОЖАР НА КОСТОЛАЧКОЈ ДЕПОНИЈИ

На депонији у Kостолцу, услед вишедневних високих температура,  у среду, 4. августа, око 13:00 часова избио је пожар. У гашењу пожара учествовали су ватрогасци пожаревачке ватрогасно - спасилачке чете. Пoжар је  локализован наредног дана уз помоћ Града Пожаревца, Градске општине Kостолац и ЈП ЕПС огранак ,,ТЕ-KО Kостолац“ и предузећа ,,Аутотранспорт“ доо, који су уступили своју радну механизацију којом је насипана земља како би пожар што пре био локализован.

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1830
Јуче3828
Ове недеље5658
Овог Месеца46843
Укупно3601431

Ваша IP адреса је: 34.230.66.177 уторак, 19 март 2024 11:40
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!