srzh-CNenfrdeitjaru
ОБАВЕШТЕЊЕ О АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

ОБАВЕШТЕЊЕ О АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Градска општина Костолац позива своје суграђане да се одазову акцији добровољног давања крви дана 23. марта, у времену од 12.00…

ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ГОДИШЊИХ ПРОГРАМА У ОБЛАСТИ СПОРТА

ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ГОДИШЊИХ ПРОГРАМА У ОБЛАСТИ СПОРТА

У Градској општини Костолац данас су додељени уговори за доделу средстава финасирања годишњих програма редовних такмичарских активности у области спорта…

ГРАДСКА ОПШТИНА КОСТОЛАЦ ЧЕСТИТА СВОЈИМ СУГРАЂАНКАМА 8. МАРТ, ДАН ЖЕНА

ГРАДСКА ОПШТИНА КОСТОЛАЦ ЧЕСТИТА СВОЈИМ СУГРАЂАНКАМА 8. МАРТ, ДАН ЖЕНА

Поводом 8. марта, међународног Дана жена, Градска општина Костолац упућује најсрдачније честитке својим суграђанкама. 

ДЕЦА ИЗ ВРТИЋА "МАЈСКИ ЦВЕТ" ПОСЕТИЛА ГРАДСКУ ОПШТИНУ КОСТОЛАЦ ПОВОДОМ 8. МАРТА, ДАНА ЖЕНА

ДЕЦА ИЗ ВРТИЋА "МАЈСКИ ЦВЕТ" ПОСЕТИЛА ГРАДСКУ ОПШТИНУ КОСТОЛАЦ ПОВОДОМ 8. МАРТА, ДАНА ЖЕНА

Хвала вртићу "Мајски цвет" Костолац, на посети Градској општини.   Честитке и поклони које смо добили од наших најмлађих, поводом…

ГРАДСКА ОПШТИНА КОСТОЛАЦ ОТВАРА КАНЦЕЛАРИЈУ ЗА МЛАДЕ

ГРАДСКА ОПШТИНА КОСТОЛАЦ ОТВАРА КАНЦЕЛАРИЈУ ЗА МЛАДЕ

У Костолцу, дана 07.03.2023. године, потписан је Меморандум о заједничкој сарадњи између Градске општине Костолац и организације ГИЗ, у вези са…

РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗАПАДНЕ ТРИБИНЕ СТАДИОНА „БОРА БЕКА“ ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ

РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗАПАДНЕ ТРИБИНЕ СТАДИОНА „БОРА БЕКА“ ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ

Костолац, је 05.03.2023..године био домаћин 2. кола Куп такмичења ГФС Пожаревац. Домаћи Рудар 2001 играо је против екипе "Обилић" из Живице.…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
петак, 28 октобар 2022 13:28

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНА АКЦИЈА ПОСВЕЋЕНА СУГРАЂАНИМА ТРЕЋЕГ ДОБА

У Костолцу је у оквиру обележавања Међународног дана старих, у преподневним часовима, организована традиционална бесплатна акција мерења притиска и шећера у крви, уз давање савета лекара. Носиолац акције је Организација Црвеног крста Пожаревац, у сарадњи са Градском општином Костолац и Патронажном службом костолачког огранка Дома здравља Пожаревац. 

Испред Градске општине Костолац акцију су подржале Маријана Божић, чланица Већа и Маја Здравковић, помоћница председника.

Том приликом је чланица Већа Градске општине Костолац, Маријана Божић, указала на то да се Међународни дан старих обележава низом активности током целог октобра, како у свету, тако и код нас и додала:

"Октобар је месец који је посебно важан за наше најстарије суграђане. Циљ је да се нагласи колико су важне потребе настаријих. Градска општина Костолац током целе године брине о својим најстаријим суграђанима. Између осталог, из буџета се издвајају средства за суфинансирање програма из области социјалне заштите који подразумевају разне врсте помоћи, са циљем да се побољша квалитет живота старијих суграђана. Настојаћемо да тако буде и убудуће и уколико могућности буду дозвољавале, потрудићемо се да та средства буду и већа."

Руководилац костолачког Огранка Дома здравља Др Борка Шутовић је нагласила важност усклађивања стилова живота са потребама суграђана трећег доба и додала:

"У последње време код нас је у порасту број старије популације, најпре због опадања наталитета, а потом и због дужег животног века људи. Старење је иначе успех, али уједно и највећи јавно-здравствени изазов. Здраво старење везано је за здравље у ранијим фазама живота. Све што се дешава у младости и у детињству, касније се одражава на старост. Неадекватна исхрана касније је ризик за поремећај крвотока и појаву шећерне болести. Респираторне инфекције у детињству касније могу да доведу до обољења респираторног система као што су астма или хроничне болести плућа. Гојазност и физичка неактивност касније носе ризик од болести срца и крвних судова, малигних болести и болести локомоторног система. Дакле, важно је бити умерен у свему и живети са што мање стреса, који је узрок многих болести. Важно је бити активан, али умерено, потом, редовно контролисати здравље, упражњавати здраве стилове живота, дружити се и имати позитиван став према стрењу, јер је статистистички показано да људи са таквим ставом дуже живе."

Секретар Организације Црвеног крста Пожаревац Јелена Рашић указала је на низ активности ове организације које су усмерене на старије суграђане:

"Нама је јако важан Октобар - Месец старих. Црвени крст се сваке године труди да током октобра реализује што више различитих активности усмерених према најстаријим суграђанима. Једна од тих активности, коју реализујемо током целе године и коју финансијски подржава Град Пожаревац, јесте „Програм бриге о старима“, у оквиру којег сваког петка, од 8 до 10 часова, сви старији суграђани из Пожаревца могу у Дому Црвеног крста да провере здравствено стање. То радимо у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља Пожаревац. Јако важан је и „Сервис за помоћ у кући за стара лица и особе са инвалидитетом“, који такође у потпуности финансира Град Пожаревац. У оквиру њега, 15 геронтодомаћица обилази 76 корисника на територији Града Пожаревца, што значи и Градске општине Костолац и оближњих села. Право на тај сервис имају старији од 65 година. Предност имају старачка, самачка домаћинства. Све што је потребно јесте да се старији обрате Центру за социјални рад како би добили решење о увођењу ове услуге. Активност коју увек спроводимо током октобра је и обилажење свих корисника „Сервиса помоћ у кући“ и радимо анкету о њиховом задовољству овом услугом, како бисмо унапредили и развили овај програм.

Наша област рада, поред бриге о старима, јесу и здравствено  - превентивни прегледи, који сматрамо да су јако важни не само када су у питању старији, већ је важно да сви имају право да редовно и бесплатно провере здравствено стање. Захвални смо Градској општини Костолац на разумевању које показује не само за ову активност, већ током целе године доприноси и нашим акцијама добровољног давалаштва крви, али и свим другим хуманитарним активностима које спроводимо. Такође смо захвални Патронажној служи костолачког Дома здравља, која се увек одазива овој нашој акцији. Такође се у Црвеном крсту трудимо да сви суграђани буду волонтери, да учествују у нашим акцијама и заиста нам помажу да на тај начин јачамо позитивну слику о старењу и старијим суграђанима као активним члановима наше заједнице, који могу да допринесу развоју нашег друштва."

 

View the embedded image gallery online at:
https://kostolac.rs/item/1293-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD.html#sigProGalleriab488798e3e

Прочитано 257 пута
 • Костолац ноћу

  Костолац ноћу

 • Локомотива

   Локомотива у центру Костолца

 • Костолац на Дунаву

  Костолац на Дунаву

 • Панорама Костолца

  Панорама Костолца

 • Црква СВ. Максима исповедника

  Црква Св. Максима исповедника

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Купалиште

 • Археолошко налазиште

  Археолошко налазиште "Viminacium"

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед са торња

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

 • Терени на паску

  Плажа "Топољар" - Терени на песку

 • Археолошко назалиште Viminacium

  Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас19
Јуче1967
Ове недеље12037
Овог Месеца19
Укупно2776038

Ваша IP адреса је: 3.226.122.122 субота, 01 април 2023 00:15
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!