srzh-CNenfrdeitjaru
петак, март 29, 2024
Чланци поређани по датуму: октобар 2022

У Костолцу је у оквиру обележавања Међународног дана старих, у преподневним часовима, организована традиционална бесплатна акција мерења притиска и шећера у крви, уз давање савета лекара. Носиолац акције је Организација Црвеног крста Пожаревац, у сарадњи са Градском општином Костолац и Патронажном службом костолачког огранка Дома здравља Пожаревац. 

Испред Градске општине Костолац акцију су подржале Маријана Божић, чланица Већа и Маја Здравковић, помоћница председника.

Том приликом је чланица Већа Градске општине Костолац, Маријана Божић, указала на то да се Међународни дан старих обележава низом активности током целог октобра, како у свету, тако и код нас и додала:

"Октобар је месец који је посебно важан за наше најстарије суграђане. Циљ је да се нагласи колико су важне потребе настаријих. Градска општина Костолац током целе године брине о својим најстаријим суграђанима. Између осталог, из буџета се издвајају средства за суфинансирање програма из области социјалне заштите који подразумевају разне врсте помоћи, са циљем да се побољша квалитет живота старијих суграђана. Настојаћемо да тако буде и убудуће и уколико могућности буду дозвољавале, потрудићемо се да та средства буду и већа."

Руководилац костолачког Огранка Дома здравља Др Борка Шутовић је нагласила важност усклађивања стилова живота са потребама суграђана трећег доба и додала:

"У последње време код нас је у порасту број старије популације, најпре због опадања наталитета, а потом и због дужег животног века људи. Старење је иначе успех, али уједно и највећи јавно-здравствени изазов. Здраво старење везано је за здравље у ранијим фазама живота. Све што се дешава у младости и у детињству, касније се одражава на старост. Неадекватна исхрана касније је ризик за поремећај крвотока и појаву шећерне болести. Респираторне инфекције у детињству касније могу да доведу до обољења респираторног система као што су астма или хроничне болести плућа. Гојазност и физичка неактивност касније носе ризик од болести срца и крвних судова, малигних болести и болести локомоторног система. Дакле, важно је бити умерен у свему и живети са што мање стреса, који је узрок многих болести. Важно је бити активан, али умерено, потом, редовно контролисати здравље, упражњавати здраве стилове живота, дружити се и имати позитиван став према стрењу, јер је статистистички показано да људи са таквим ставом дуже живе."

Секретар Организације Црвеног крста Пожаревац Јелена Рашић указала је на низ активности ове организације које су усмерене на старије суграђане:

"Нама је јако важан Октобар - Месец старих. Црвени крст се сваке године труди да током октобра реализује што више различитих активности усмерених према најстаријим суграђанима. Једна од тих активности, коју реализујемо током целе године и коју финансијски подржава Град Пожаревац, јесте „Програм бриге о старима“, у оквиру којег сваког петка, од 8 до 10 часова, сви старији суграђани из Пожаревца могу у Дому Црвеног крста да провере здравствено стање. То радимо у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља Пожаревац. Јако важан је и „Сервис за помоћ у кући за стара лица и особе са инвалидитетом“, који такође у потпуности финансира Град Пожаревац. У оквиру њега, 15 геронтодомаћица обилази 76 корисника на територији Града Пожаревца, што значи и Градске општине Костолац и оближњих села. Право на тај сервис имају старији од 65 година. Предност имају старачка, самачка домаћинства. Све што је потребно јесте да се старији обрате Центру за социјални рад како би добили решење о увођењу ове услуге. Активност коју увек спроводимо током октобра је и обилажење свих корисника „Сервиса помоћ у кући“ и радимо анкету о њиховом задовољству овом услугом, како бисмо унапредили и развили овај програм.

Наша област рада, поред бриге о старима, јесу и здравствено  - превентивни прегледи, који сматрамо да су јако важни не само када су у питању старији, већ је важно да сви имају право да редовно и бесплатно провере здравствено стање. Захвални смо Градској општини Костолац на разумевању које показује не само за ову активност, већ током целе године доприноси и нашим акцијама добровољног давалаштва крви, али и свим другим хуманитарним активностима које спроводимо. Такође смо захвални Патронажној служи костолачког Дома здравља, која се увек одазива овој нашој акцији. Такође се у Црвеном крсту трудимо да сви суграђани буду волонтери, да учествују у нашим акцијама и заиста нам помажу да на тај начин јачамо позитивну слику о старењу и старијим суграђанима као активним члановима наше заједнице, који могу да допринесу развоју нашег друштва."

 

Објављено у Вести

Месец октобар је посвећен старим особама, те је стога у организацији Градске општине Костолац и Црвеног крста Пожаревац, а у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља Костолац, за среду, 26.10.2022. године предвиђена акција бесплатног мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви. Детаљније информације можете видети кликом на пратећу слику овог текста.

Објављено у Вести

Град Пожаревац обезбедио је значајна средства за одржавање путне инфраструктуре на подручју Градске општине Костолац. У складу са тим у Костолцу се на више локација изводе радови.

У Поречкој улици, улици Вељка Дугошевића и насељу Канал врши се крпљење ударних рупа, као и припрема за асфалтирање у улици Николе Пашића први и други део. Такође, у току је и обележавање хоризонталне сигнализације коловоза на територији града Костолца.

Градска општина Костолац и Град Пожаревац воде бигу о безбедности учесника у саобраћају, те се с тога ове активности и спроводе.

 

Објављено у Вести
понедељак, 24 октобар 2022 14:20

БЕЗБЕДНОСТ ГРАЂАНА НА ПРВОМ МЕСТУ

У Градској општини Kостолац ради се на побољшању безбедности грађана, како истиче председник Градске општине Kостолац Серџо Kрстаноски, указујући на то да ће се активности те врсте наставити и надаље.

Додаје да су на сугестију грађана постављена два успоривача брзине у селу Острову. Постављени су заштитни стубићи са десне стране на тротоару у Улици Николе Граонића и обележена су паркинг места у Улици Трг Братсва и јединства.

Следеће најављује постављање заштитних баријера иза централне апотеке.

 

Објављено у Вести

Мали грб мањи

Република Србија

ГРАД  ПОЖАРЕВАЦ

ГРАДСКА ОПШТИНА КОСТОЛАЦ

Веће Градске општине Костолац

Број: 01-06-1240/22-2-1

Датум: 21.10.2022.године

ул. Боже Димитријевића бр. 13

12208    К о с т о л а ц

тел: (+381 12) 241 830, факс: 242 936

www.kostolac.rs

Нa oснoву члaнa 138. став 3. Закона о спорту („Службени гласник РС”, бр. 10/16) и члaнa 5. и 22., а у вези члана 25. Правилника о одобравању средстава и финансирању програма којима се остварује општи интерес у области спорта на територији Градске општине Костолац („Службени Гласник Града Пожаревца“, бр. 35/20), и Закључка Већа Градске општине Костолац, бр.01-06-1240/22-2 од 21.10.2022. године, Комисија за реализацију годишњих програма у области спорта на територији Градске општине Костолац за 2022. годину објављује

 

Ј А В Н О  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

за подношење предлога годишњих програма за 2022. годину ради доделе неутрошених средстава за остваривање потреба и интереса у области спорта на територији Градске општине Костолац за 2022. годину

I

            Предмет овог обавештења је расподела неутрошених средстава у износу од 160.482,70 динара, опредељених Одлуком о буџету Градске општине Костолац за 2022. годину са Раздела 4. Глава 1.  – Управа Градске општине Костолац, Програм 14. Развој спорта и омладине, ПА  1301-0001 – Подршка локалним спортским организацијама, удружењима и савезима, Функција 810 – Услуге рекреације и спорта. Позиција 26, Економска класификација  481000 – Дотације невладиним организацијама (,,Службени гласник Града Пожаревца“, број 15/21), за финансирање редовних годишњих програма којима се остварује општи интерес у области спорта на територији Градске општине Костолац.

II

Општи услови су да је носилац програма:

  1. регистрован у складу са законом,
  2. искључиво или претежно послује на недобитној основи, у складу са законом,
  3. има седиште и своју активност реализује на подручју Градске општине Костолац,
  4. директно одговоран за припрему и извођење програма,
  5. претходно обављао делатност најмање годину дана,
  6. да испуњава, у складу са Законом, прописане услове за обављање спортских активности и делатности,
  7. са успехом реализовао одобрени програм, претходних година као носилац програма,
  8. није у поступку ликвидације, стечаја и под привременом забраном обављања делатности,
  9. нема блокаду пословног рачуна у тренутку закључења уговора о реализацији програма и пребацивање буџетских средстава на пословни рачун, пореске дугове или дугове према организацијама социјалног осигурања,
  10. није у последње две године правноснажном одлуком кажњен за прекршај или привредни преступ у вези са својим финансијским пословањем, коришћењем имовине, радом са децом и спречавањем негативних појава у спорту,
  11. да је поднет од стране овлашћеног предлагача програма.

III

Предлог програма мора да испуњава следеће критеријуме:

  1. да садржином и квалитетом  програм доприноси остваривању општег интереса у области спорта кроз повећање обухвата деце, унапређења здравља корисника, повећање броја група, унапређења стручног рада;
  2. да је у складу са Програмом развоја спорта Града Пожаревца 2018-2022. година, 
  3. да се реализује на подручју Градске општине Костолац,
  4. да има значајан и дуготрајан утицај на развој спорта у Градској општини Костолац тако да се повећава број спортиста, унапређује стручни рад, повећава обухват грађана бављењем спортом и сл.;
  5. да предвиђа ангажовање одговарајућег броја учесника у програму и потребне ресурсе за реализацију програма и да не постоји никаква сумња у могућност реализовања програма;
  6. да ће се реализовати у текућој години.

IV

Предлог програма мора садржати детаљне податке о:

  • носиоцу програма;
  • области потреба и интересе грађана у којој се остварује годишњи или посебни програм;
  • учесницима у реализацији програма и својству у коме се ангажују;
  • циљевима и очекиваним резултатима, укључујући које ће проблеме програм решити и којим групама популације и на који начин ће програм користити;
  • врсти и садржини активности и времену и месту реализације програма, односно обављања активности;
  • финансијском плану (буџету) програма, односно потребним новчаним средствима, исказаним према врстама трошкова и утврђеним обрачуном или у паушалном износу;
  • динамичком плану употребе средстава (временски период у коме су средства потребна и рокови у којима су потребна);
  • начину унутрашњег праћења и контроле реализације програма и евалуације резултата;
  • претходном и будућем финансирању носиоца програма.

У предлог годишњег и посебног програма уносе се одговарајући подаци о личности из члана 5. став 10. Закона, за лица која учествују у реализацији програма.

V

Предлози програма разматрају се ако су испуњени следећи формални (административни) критеријуми:

  • да су у предлогу програма наведене основне информације о носиоцу програма и предложеном програму (назив носиоца програма и назив програма, временско трајање, финансијски износ тражених средстава, област општих потреба и интереса грађана и које је потписало лице овлашћено за заступање предлагача, односно носиоца програма;
  • да је предлог програма поднет на утврђеном обрасцу (апликационом формулару), читко попуњеном (откуцаном или одштампаном), језиком и писмом у службеној употреби.
  • да је потпун, јасан, прецизан и да садржи веродостојне податке;
  • да је поднет у прописаном року.

Предлог програма подноси се у року од 8 дана од дана објављивања на званичној интернет страници Градске општине Костолац (www.kostolac.org.rs).

Обрасци предлога програма, односно апликационог формулара,  и то: образац  Предлог годишњих програма организација у области спорта су објављени на сајту Градске општине Костолац званичној интернет презентацији Градске општине Костолац (www.kostolac.org.rs), у секцији КОНКУРСИ, а могу се преузети и у писарници Управе Градске општине Костолац, Боже Димитријевића бр. 13, Костолац.

 

ЈАВНИ ПОЗИВ СЕ ОДНОСИ ИСКЉУЧИВО НА СУБЈЕКТЕ У ОБЛАСТИ СПОРТА  ЧИЈА СЕ ДЕЛАТНОСТ ОДВИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ И ЧИЈЕ ЈЕ СЕДИШТЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ

VI

Потребна документација која се подноси уз пријаву:

  1. План и програм рада за 2022. годину;
  2. Фотокопија решења из АПР-а и других доказа којима се потврђује испуњеност услова из члана 2. овог позива;
  3. Биографија одговорног лица за реализацију програма;
  4. Број рачуна клуба или спортске организације који је отворен у Трезору.

Образац са предлогом редовног годишњег програма подноси се Већу Градске општине Костолац, преко Комисије за реализацију годишњих програма у области спорта на територији Градске општине Костолац за 2022. годину, са назнаком “Пријава на Јавни позив за финансирање посебних програма у области спорта – не отварати“, препорученом поштом на адресу: Веће Градске општине Костолац, Комисија за реализацију годишњих програма у области спорта на територији Градске општине Костолац за 2022. годину, ул. Боже Димитријевића  бр. 13., 12208 Костолац или предајом на писарницу Управе Градске опптине Костолац, Боже Димитријевића бр. 13, Костолац.

Особа за контакт је Маријана Божић, чланица Већа Градске општине Костолац задужена за ресор спорта, телефон бр. 012/241-830.

 

ПРЕДСЕДНИК

КОМИСИЈЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ГОДИШЊИХ ПРОГРАМА У ОБЛАСТИ СПОРТА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ ЗА 2022. ГОДИНУ

Серџо Крстаноски, проф. физичке културе, с.р.

ПРЕУЗМИТЕ ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ

Објављено у Вести

ЈКП „Водовод и канализација“ Пожаревац – РЈ Костолац у сарадњи са Градом Пожаревцем и Градском општином Костолац реализовали су  пројекат изградње водоводне мреже у насељу Дидино село у улици Хајдук Вељковој у дужини од 500 метара.

Према речима предсдника Градске општине Костолац, Серџа Крстаноског, након 35 година грађани Хајдук Вељкове улице добили су водоводну мрежу и могућност прикључка на исту, што ће у великој мери олакшати и унапредити њихов квалитет живота.

 

Улица Хајдук Вељкова недавно је покривена и фекално – канализационом мрежом, а годинама уназад и топлификационом мрежом. Изградњом водоводне мреже слободно се може рећи да је у овој улици употпуности уређена комунална инфраструктура, између осталог истакао је председник Крстаноски.

 

Објављено у Вести

 

Finale kupa 2022

Објављено у Вести

Дан ослобођења Пожаревца традиционално је обележен полагањем венаца покрај спомен обележја на Чачалици и споменика Српском војнику у Косовској улици.

На Чачалици су венци положени покрај два споменика и то Палим родољубима и погинулим Црвеноармејцима.

Саша Павловић, градоначелник Пожаревца, рекао је да се Браничевски округ, како му сам назив каже, одувек одазивао позиву за одбрану отаџбине, те је дао и велики број жртава у оба светска рата.

Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакао је да је мењање историје постало главни задатак многих. Брзина живљења и проток информација, како каже, доводи до тога да деца буду подложнија измењеним верзијама историје:

"Наш задатак је да поштујемо традицију сећања, ослободилачких ратова и да будућим поколењима оставимо у аманет да је Србија увек у историји била на правој страни – слободе, правде и хуманизма. Никада нисмо никога окупирали и ушли у туђу земљу да некоме нешто одузмемо. Дан ослобођења Пожаревца је идеална прилика да се подсетимо да овај град, али и читава Србија, има чиме да се поноси. У свим борбама Срби су имали и своје одане савезнике, а међу њима је била и Русија. Оно што је тај народ током векова урадио недвосмислено показује колико православни руски народ поштује и цени Србе.“, нагласио је Капор.

Церемонији полагања венаца присуствовали су и делегације Руске Федерације, Републике Белорусије, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, челници града Пожаревца и Градске општине Костолац, представници СУБНОР-а, ђаци основних школа и грађани.

Овој церемонији, у петак 14. октобра, претходила је Свечана академија у великој сали Центра за културу, на којој су најзаслужнијим појединцима и организацијама уручена признања.

Награђени су Маша Рајић, репрезентaтивка Србије у атлетици из Пожаревца, Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа и Маргарета Секуловић, директорка Основне школе „Свети Сава“. Повеље Града ове године додељене су Пожаревачкој гимназији и Јавној установи „Спортски центар Пожаревац“.

Овом приликом емитован је кратак филм о досадашњим инфраструктурним улагањима Града, а у наставку програма изведен је пригодан културно – уметнички програм.

 

 

Објављено у Вести

Свечаном академијом и културно уметничким програмом обележено је 78 година од постојања Основне школе „Јован Цвијић“ у Костолцу.

Госте је прво поздравила директорка Сунчица Марковић која је подсетила на историјат и успехе ове образовне установе у претходном периоду.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је рекао да је данашња зграда школе грађена у првој половини педесетих година прошлог века.

Временом је дограђивана и реновирана али је 2017.године израсла у репрезентативни објекат када је дошло до велике реконструкције:

„Уз помоћ државе, потпуно је тада реновирана фасада, тоалети, ходници, учионице, фискултурна сала,… што је довело до чињенице да је ова зграда данас један од најрепрезентативнијих школских објеката у Србији, па и шире.

Све то вам није дато и поклоњено, све то сте ви својим радом и резултатима апсолутно заслужили. Поносимо се сјајним наставничким кадром који је на пут извео многе изузетне данашње стручњаке из свих области, али превасходно добре и поштене људе.“

На академији су уручене захвалнице и признања заслужним појединцима и организацијама, међу награђенима је и Град Пожаревац.

 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас2699
Јуче4381
Ове недеље15726
Овог Месеца80735
Укупно3635323

Ваша IP адреса је: 44.200.182.101 петак, 29 март 2024 10:59
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!