srzh-CNenfrdeitjaru
четвртак, март 28, 2024
Чланци поређани по датуму: July 2022
четвртак, 28 July 2022 14:20

НАЈАВА 4. КОСТОЛАЧКОГ КОТЛИЋА

 

Објављено у Вести
понедељак, 25 July 2022 14:13

ПЛАЖА "ТОПОЉАР"

 

Објављено у Вести

Резањем славског колача након свечане литургије у цркви Светог Максима Исповедника, Костолац је обележио градску славу Светог Великомученика Прокопија. У присуству челника Градске општине, свештенства и грађана, овогодишњи колачар, заменик председника Градске општине Костолац Дарко Грубетић пренео је славу на следећег домаћина Миладина Радомировића, члана костолачког Већа. Предајући колач Дарко Грубетић је Костолчанима честитао славу и пожелео им мир и благостање.

 У навечерје славе Свети Великомученик Прокопије, 20. јула после вечерње службе, из цркве Светог Максима Исповедника кренула је литија улицама Костолца. По повратку, у порти цркве одржана је свечана академија којој су присуствовали градоначелник и председник Скупштине Града Пожаревца, Саша Павловић и Предраг Мијатовић са сарадницима, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек са сарадницима, колачар и заменик председника Градске општине Костолац Дарко Грубетић, одборници, представници Министарства одбране и унутрашњих послова, директори јавних предузећа и установа, свештенство и грађани.  Срећну славу грађанима на свечаној академији пожелео је председник Градске општине Серџо Крстаноски:

„Слава је време када се сви окупљамо, када се окупља читава породица, а данас слави цела Градска општина Костолац. Као што сваки дом има свог заштитника, тако и наш град као једна велика породица има свог чувара Светог Великомученика Прокопија. Већ двадесет година овај светац је чувар нашег града. Уверен сам да ћемо сваку наредну славу и дан заштитника нашег града дочекати са још бољим резултатима, да се гради, да се запошљава, да се реализују велики пројекти који ће обезбедити још бољи живот грађанима. Градска општина Костолац и Град Пожаревац ће у наредном периоду уложити још више труда, напора, рада како би на свим пољима унапредили и побољшали квалитет живота својих суграђана.“

Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац такође се честитком обратила својим суграђанима:

„Ово је прилика да се окупимо и промовишемо саборност, солидарност и традицију. Управо та духовна компонента је нешто што прожима косталачку општину и неком невидљивом нити спаја људе, даје снагу, буди веру и разумевање према другима. Вечерас морам да кажем да сам и више него поносна на све што смо заједничким снагама урадили. Уверења сам да ће наш Костолац са свим својим културним, привредним и туристичким потенцијалима наставити пут развоја, а године које предстоје бити у знаку његовог још већег интензивнијег напретка и просперитета.“

Славу Костолчанима и православним хришћанским верницима честитао је старешина цркве Светог Максима Исповедника, свештеник Дејан Лазаров. Подсетио је на животни пут римског војника Неанија, потоњег у Христу човека Светог Прокопија, заштитника Костолца назвавши га херојем:

„Зато је он образац по којем ми хришћани у савременом свету треба да храбро исповедамо веру победитеља смрти, васкрслог Христоса.“

Вече уочи празника у Костолцу је провео и градоначелник Пожаревца Саша Павловић. Позвавши се на начин живота свеца заштитника места, рекао је да ту идеју водиљу треба следити:

„Та идеја у себи као основну премису садржи одлучност. У времену пуном изазова каква су данас, та одлика помоћи ће да очувамо тековине које су наши преци марљиво градили. То је верска, национална толеранција као и поштовање различитости. По томе је овај град јединствен и због тога смо сви ми који носимо Костолац у срцу поносни. Верска толеранција је израз који се у Костолцу подразумева и надограђује љубав и поштовање према различитум верама и обичајима.“

Свечану академију поводом обележавања градске славе употпунили су музичким наступом група „Бели анђео“ и фолклорни анасамбл из Старог Костолца. На свечаној академији поводом обележавања славе Костолца награђени су ђаци и спортисти генерације Основне школе „Јован Цвијић“ и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“.

 

Објављено у Вести

Републички завод за статистику упућује јавни позив свим заинтересованим грађанима да се пријаве за посао пописивача у Попису становништва, домаћинстава и станова 2022. (у даљем тексту: Попис), који се спроводи у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године.

Детаљније информације о јавном позиву, као и електронски пријавни образац можете наћи на интернет страници Републичког завода за статистику и то на следећој адреси:

https://popis2022.stat.gov.rs/sr-cyrl/5-vestisaopstenja/news-events/20220722-javni-poziv-za-prijavljivanje-popisivaca/

 

Објављено у Вести

Градска општина Костолац позива суграђане да заједно прославимо градску славу Костолца, Св. Великомученика Прокопија, на традиционалан начин, како нам вера и обичаји налажу.

Програм прославе градске славе Костолца можете видети кликом на слику која прати овај текст. 

Објављено у Вести
понедељак, 18 July 2022 13:20

ОСТРОВАЋКИ БЕЋАРАЦ 2022

 

Објављено у Вести
понедељак, 18 July 2022 13:16

ОДРЖАН "ОСТРОВАЋКИ БЕЋАРАЦ"

Синоћ је одржана традиционална манифестација „Островаћки бећарац“ која је закорачила у другу деценију постојања.

Градска општина Костолац гравитира са четири сеоска насеља, међу којима је и село Острово. Село Острово има своју традицију и обичаје и управо је ова манифестација „Островаћки бећарац“ симбол овог села. Острово је јединствено сеоско насеље у нашој општини у коме све мирише на Банат: војвођанска градња  кућа, шорови и успорени ритам живота, па се са правом управо овде и организује ова типична банатска манифестација.

 

Објављено у Вести
понедељак, 18 July 2022 13:13

ОД 1. ЈУЛА ПОЧЕЛИ ЈАВНИ РАДОВИ

Овогодишњи јавни радови на територији Градске општине Костолац отпочели су 1. јула и трајаће пуна четири месеца.

Овим пројектом под називом „Уређење и заштита природних ресурса у циљу здраве животне средине значајне за живот грађана на територији Градске општине Костолац“ изводиће се радови на кошењу зелених површина, сакупљању траве, сакупљању и изношењу кабастог смећа, сакупљању и изношењу смећа са дивљих депонија, сечу и орезивање дрвећа и самониклог жбуња, уређењу и чишћењу зелених површина, заливању траве и цвећа, одржавању дечијих игралишта, као и остали радови по потреби. Пројекат јавних радова реализује се на иницијативу костолачке општине, будући да је и ове године локална самоуправа конкурисала код Националне службе за запошљавање – филијала Пожаревац.

Пројектом је запослено 5 лица која спадају у категорију теже запошљивих лица, са првим и другим степеном стручне спреме.

 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас3970
Јуче2911
Ове недеље12616
Овог Месеца77625
Укупно3632213

Ваша IP адреса је: 3.237.46.120 четвртак, 28 март 2024 22:10
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!