srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, март 19, 2024
Чланци поређани по датуму: јун 2018

 

  Промењен је датум одржавања Stand up comedy show-а, уместо 30. јун и 01. јул, биће одржан 01. и 02. јул.

 

Фузијом позоришних представа “Махалац” и “Ђеврасим Цвијан”, настала је стендап комедија “MacaGlu”. Драган Маринковић Маца је својом јединственом визијом, две поменуте представе које су фрагментарне драме са елементима монодраме, мелодраме, кабареа и стендап приповедања објединио и преточио у Stand Up Comedy Show. Идеја за дело настала је из чисте потребе аутора и извођача да свакој изведби додели аутентичност личним стилом, кроз актуелне догађаје блиске публици. “МацаГлу” је име које уједно садржи и надимак глумца по којем је познат, као и професију „Глумац“ изговорену у шатровачком жаргону. У представи учествује још један стендап извођач, Душан Варничић, што је неуобичајено и ново у овом жанру. Изјавама аутора и извођача, понуђач M&N TEATAR“, Ниш је једина овлашћена за заступање и уговарање извођења предметне представе, што је одговорно лице понуђача потврдило својим потписом и оверило печатом.

Објављено у Вести

 

У петак 29.06.2018. године,због годишњег ремонта, планирано је искључење струје за Костолац у периоду од 8.00 до 15.00 часова.

 

 

Објављено у Вести
понедељак, 25 јун 2018 14:28

„Костолачко лето 2018“

 

 

Културно спортски центар „Костолац“ организује манифестацију „Костолачко лето 2018“ која ће трајати од 20. јуна до 31. августа 2018. године. Лето у Костолцу, биће обогаћено позоришним представама за децу и одрасле, музиком, поезијом, предавањима, ликовним колонијама, фестивалима, фимским пројекцијама али и бројним спортским дешавањима. „Костолачко лето 2018“ отворено је концертом Културно уметничког друштва „Костолац“ под називом „Од вечерас ништа на Ш“. Ово је манифестација која се традиционално одржава већ 10 година. Одмах након отварања обележили смо Светски дан музике 21. јуна уз ансамбл за рану и традиционалну музику „Ренесанс“ који је основан у Београду 1969. године. Костолчани су по први пут имали прилике да слушају овај ансамбл на платоу испред спортске хале. Публика је са уживањем слушала колико музику, толико и податке о тим инструментима. И учествовала у давању ритма. Ово је само почетак једног богатог културно спортског лета у Градској општини Костолац које је пред нама. Културно спортки центар "Костолац" се труди да при изради програма обухвати што више различитих манифестација како би се за сваког нашло по нешто. Тако имамо већ крајем јуна стендап комедију "МацаГлу" коју ће нашим сугађанима извести познати глумац и водитељ Драган Маринковић Маца, затим концерт Ане Бекуте и "Амадеус бенда" доста DJ концерата на СРЦ "Топољару", музике уживо у време купања и наравно спорта како на песку, тако и на теренима малих спортова од баскета, рукомета до фудбала и меморијалних турнира. За наше најмлађе припремили смо представе, пројекције цртаних филмова на отвореном, песму лета и наравно већ познату манифестацију "Игрице без граница". Оно што је ново овог лета јесте изложба аутомобила „Oldtimer“ и такмичење у кувању „Костолачког котлића“.

 

 

 

Објављено у Вести
понедељак, 25 јун 2018 13:02

Организована Бајрамска софра

Исламска заједница Костолац, НВО "Креативни Роми" и НВО "Еуро Роми" Костолац организовали су Бајрамску софру 15.06.2018. године, поводом  Рамазанског Бајрама,  једног од најзначајнијих Исламских празника.

 

Рамазанским бајрамом обележава се завршетак поста за муслимане, пост је једна од пет темељних дужности муслимана, после ког следе дани весеља - дани Бајрама. Тај дан посебан је онима који га славе и у њему уживају.
 
Први дан Рамазанског бајрама почиње јутарњом молитвом под називом бајрам намаз. Организују се и јавне свечаности, људи размењују поклоне и посете. 
 
Бајрам се честита реченицом "Бајрам Шериф Мубарек Олсун", што значи отприлике: "Нека буде честит и благословљен (мубарек) Бајрам!"
 

 FB IMG 1529263681404

 

 

Објављено у Вести

 

 

Поводом решавања проблема недостајућег здравственог кадра у костолачком огранку Дома здравља Пожаревац, председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноскисастао се у петак, 8. јуна у Београду са државним секретаром Министарства здравља, професором др Бериславом Векићем.

Радном састанку су присуствовали директор Дома здравља Пожаревац, др Драган Ракић, руководилац огранка Дома здравља у Костолцу др Борка Шутовић и чланови Градског већа Града Пожаревца: Весна Пејић, задужена за просвету и образовање, Млађан Николићзадужен за Градску општину Костолац и месне заједнице и Радомир Тасић из службе Градског већа Пожаревца.

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, изложио је на састанку проблем са којимсе суочава костолачки Дом здравља, а тиче се недостајућег броја лекара. Он је том приликом истакао да по последњем попису Костолац броји 14 000 становника, заједно са насељима која припадају Градској општини Костолац: Стари Костолац, Петка, Острово и Кленовник. Поред тога још 1500 припадника ромске националне мањине није обухваћено последњим пописом, а значајно је напоменути и три насеља која гравитирају око енергетског центра, а то су Дрмно, Кличевац и Ћириковац, чији се мештани такође лече у костолачком Дому здравља. Крстаноски је додао да се Костолац налази у срцу Енергетског система Србије - огранка „ТЕ-КО Костолац“који броји око 4000 стално запослених радника. Такође 500 радника из целе Србије је запослено на теренским радовима у Костолцу, а који раде при коповима и електранама, а значајно је поменути и 1400 Кинеза који раде на изградњи новог блока „Костолац Б-3, снаге 350 мегавата.

Енергетски центар Србије, Костолац, на основу изнетих података има у костолачком Дому здрављаима 25.558 регистриваних осигураника и недовољан број лекара.

Према речима Крстаноскогвелики проблем је настао услед смањења здравственог кадра у костолачком огранку Дома здравља Пожаревац из различитих разлога, што је довело до отежаног функционисања поменуте здравствене установе и немогућности пружања потребног квалитета услуга.

У циљу решавања проблема, државни секретар Министарства здравља, др Берислав Векић је истакао да разуме забринутост Градске општине Костолац и грађана Костолца за тренутну ситуацију у костолачком огранку Дома здравља Пожаревац, обећавши да ће изнаћи најбоље решење за проблем недостајућег кадра (лекара) у здравственој установи. Наредни састанак државни секретар је заказао за 13. јун, када ће се донети конкретно решење, како би се примила још два лекара у костолачком Дому здравља.

Објављено у Вести

 

       Локална самоуправа Градске општине Костолац, посебан акценат ставља на заштиту животне средине, а један од видова спровођења ове праксе јесте чишћење дивљих депонија и ревитализација тог простора.

На простору иза хотела "Костолац" очишћена је дивља депонија, где су грађани бацали кабасти отпад и смеће.Ово је само почетак, локална самоуправа наставља даље са чишћењем дивљих депонија и уређењем и заштитом зелених и других јавних површина.

Проблем дивљих депонија на територији Градске општине Костолац је велики, посебно у јесењем и пролећном периоду када се уређују баште и дворишта.Из надлежне службе за спровођење радова истичу да акција великог пролећног чишћења Костолца је нешто што треба да буде приоритет и на чему ће бити ангажовани током целе године. Позитивни ефекти акција које се спроводе, односе се на заштиту животне средине, односно уређење запуштених простора и знатно ће допринети у борби против дивљих депонија смећа.

Упоредо са чишћењем дивљих депонија спроводе се и јавни радови на територији Градске општине Костолац, а који се односе на одржавање и чишћење јавних површина, али и на уређење и кошење зелених површина.

Акцију чишћења помогао Аутотранспорт д.о.о Костолац, са својом механизацијом.

 

Објављено у Вести

 

 

Третман сузбијања комараца на територији Градске општине Костолац, биће изведен у петак, 8. јуна. Третман ће се обавити уређајима из ваздуха и са земље у вечерњим сатима, у периоду од 19 до 22 часа.

Адултицидни третман запрашивањем из авиона спроводиће се на следећим локацијама: Костолац - градско подручје и приобално сеоско насеље Стари Костолац. Док ће се третман запрашивања са земље спроводити у градском подручју Костолца. Локалитети који ће се третирати су:

Градски парк, Трг Братства и јединства, Николе Тесле, Кнеза Лазара (насеље Канал до „Драгуља“), Кобалова, Вељка Дугошевића, Боже Димитријевића, Првомајска, Трудбеничка, Јадранска ( хотел „Костолац“), Колиште (црква), Поречка (гробље), Рударска, Партизанска, Омладинска, Градска плажа (Дунавац), Карађорђева, Саве Ковачевића, 8. марта, Војводе Мишића и пут за Острово до плаже.

Адултицидни третман запрашивањем са земље спроводиће се и на подручју сеоских насеља: Стари Костолац, Петка и Острово.

Третмане ће обављати Завод за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију „ЕКО-САН“ . Упозоравају се пчелари да апарат штети пчелама, те је неопходно да кошнице затворе или уклоне од места третирања.

Објављено у Вести

 

 

У циљу заштите животне средине и уређења Костолца и околних насеља, локална самоуправа Градске општине Костолац је покренула и заједно са ЈП ЕПС, огранак „ТЕ-КО Костолац“ , П.Д. „Аутотранспорт“ и П.Д. „Костолац услуге“ спроводи акцију чишћења дивљих депонија и ревитализацију тих простора како би се овај сегмент екологије довео у ред.

Тренутно се обављају радови на уређењу простора испред дивље депоније на путу Костолац – Стари Костолац. Радове је обишао председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски са својим сарадницима.

Према речима председника Градске општине Костолац, Серџа Крстаноског прва фаза била је комплетно чишћење и уређење простора испред дивље депоније, односно изношење смећа и шута у простор дивље депоније. Поменути радови спроводили су се уз велику помоћ П.Д. „Аутотранспорт“ . Друга фаза која је у току је ограђивање комплетног простора и постављање заштитне ограде. Реализацију друге фазе која ће спречити да се испред дивље депоније поново доноси смеће, помогло је у великој мери ЈП ЕПС, огранак „ТЕ-КО Костолац“ . Последња трећа фаза је увођење струје и осветљење простора испред дивље депоније, али и постављање видео надзора и сигнализације како би овај простор и ноћу био заштићен.

„Оно што нас мотивише да наставимо са радом су позитивне реакције грађана. Ми као одговорна локална самоуправа настојаћемо да едукујемо наше суграђане о заштити животне средине. Предузећемо низ мера кроз предавања, путем обавештења, флајера и билборда. Такође укључићемо и Еколошка друштва „Зора“ и „Екопокрет“ која ће радити на развијању јавне свести о заштити животне средине и која ће се активно укључити у уређење Костолца, како би се добили позитивни ефекти ове акције“ – рекао је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и нагласио да ће током августа и септембра на овој површини бити засађено осамдесет садница дрвећа како би простор испред дивље депоније озеленео.

Поред дивљих депонија у Костолцу које се налазе на простору иза хотела и преко пута нове бензинске пумпе појавиле су се и дивље депоније у насељима Петка и Острово. Како би се решио проблем дивљих депонија грађани Градске општине Костолац морају да се активно укључе, јер уредност и чистоћа града не зависе само од рада надлежних служби, већ и од културе и понашања његових грађана.

 

 Слике пре почетка радова.

 

Слике радова који су у току.

Објављено у Вести

 

 

Међународна бициклистичка трка kроз Србију одржаће се 58. пут у периоду, од 07. до 10. јуна 2018. године, у Србији (више локација), у организацији Организационог одбора Трке кроз Србију, Бициклистичког савеза Србије и градова домаћина етапа као суорганизатора трке, а под покровитељством Министартства омладине и спорта Србије.

Трка koja се одржава под слоганом „Стазама слободе наших предака”, с обзиром да се ове године обележава јубилеј „100 година од краја Првог светског рата” , креће из Мионице, одакле је Војвода Мишић повео војку у Колубарску битку. Следећег дана, стартује се из Бање Врујци када екипе чека рута преко Тополе све до Пожаревца.Планирано је да старт 3. етапе 58. „Трке кроз Србију“ у недељу 10. јуна буде у Виминацијуму, а затим би се одатле кренуло према Београду, Авали.

Градска општина Костолац, ове године биће део традиционалне Међународне бициклистичке спортске манифестације и покровитељ старта 3. етапе. Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски ће том приликом званично отворити последњу етапу „ Tрке кроз Србију“ и доделити мајице - обележја најбољих на трци.

„Трку кроз Србију“ као манифестацију од посебног интереса за Републику Србију традиционално подржава Влада Републике Србије – Министарство омладине и спорта, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Град Београд, Град Пожаревац, Општина Мионица а драгоцену помоћ и подршку пружа и Министарство унутрашњих послова.

Прва трка је стартовала 22. маја 1939. године испред хотела Москва у Београду и трајала је шест дана. Укупна дужина трке је била 1010 км. Покровитељ прве трке, као и трке 1940. године био је Петар II Карађорђевић. Занимљиво је да је први пехар био од чистог злата. Трка 1941. није стартовала због почетка 2. Светског рата у Југославији. Прва послератна трка је одржана 1963. године и од тада се одржава без прекида. Трка је до сада пролазила кроз више од 60 градова Србије и неколико градова Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Поред такмичарског карактера трка има за циљ и представљање природних лепота и културних знаменитости Србије. Од увођења Европске турнеје од стране светске бициклистичке федерације у сезони 2005. године, ова трка уврштена је као део ЕУРОПЕТОУР-а и класификована као трка категорије 2.2. Једна је од највећих бициклистичких трка југоисточне Европе.

 

 

Објављено у Вести

 

У Смедеревској Паланци 2. и 3. јуна, одржано је Првенство Србије у рукомету за играче рођене 2001. године и млађе. Прво место освојио је РК „Војводина” из Новог Сада, друго РК „Студентски град” из Београда, а заслужено треће место РК „Рудар” из Костолца. Медаље и пехар нашим рукометашима уручио је Игор Пантелејић, председник Организациониог одбора Државног првенства.

Након велике драме у утакмици за треће место, наши млади рукометаши су после бољег извођења седмераца савладали екипу Црвенке. После 50 минута игре није било победника (20:20), па се победник тражио кроз три серије седмераца. Прецизни за Рудар су били Марко Ђорђевић, Скендер Татари и Вучко Мрвовић, после чијег гола је уследило велико славље у дворани. Треба напоменути да је поново одличан био Харис Џемаиловић и да је одбранио пенал у првој серији. Он је проиглашен за најкориснијег играча на Првенству Србије за играче рођене 2001. године.

 

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас1090
Јуче3828
Ове недеље4918
Овог Месеца46103
Укупно3600691

Ваша IP адреса је: 34.236.152.203 уторак, 19 март 2024 06:56
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd